dimecres, 20 de juliol del 2016

Cauen els últims reductes facciosos

Barricada juliol 1936 a Barcelona 
El 20 de juliol de 1936 la classe obrera catalana havia agafat de fet el poder real armes a la mà mentre fugien els elements més reaccionaris i els facciosos en un marc on la burgesia nacional catalana demanava clemència al proletariat col·lectivitzador que s’apoderava de la producció 



El 20 de juliol de 1936, a les 13 hores, la caserna de les Drassanes, a Barcelona, on s'havien atrinxerat les últimes tropes rebels, cau a mans dels obrers. Però les pèrdues humanes seran importants, entre elles Francisco Ascaso, que morirà d'un tret enmig del front; serà un dels tres mil obrers revolucionaris que durant aquests dies deixarà la vida pel triomf de la revolució social del proletariat.
La CNT-FAI s'apodera de nombrós armament i controla completament la ciutat de Barcelona i entorns. Mentrestant, a Madrid, les forces lleials a la República ataquen la caserna de la Montaña i lluiten contra els facciosos a Getafe i a Carabanchel que, després d'una breu, però dura lluita armada, són reduïts.
L'aixecament militar s'estén a Galícia i es produeixen combats a la Corunya i a Vigo. En un accident d'aviació sobre Cascais (Portugal) mor el general José Sanjurjo, quan venia a fer-se càrrec de l'aixecament facciós.
Comencen a perfilar-se les dues zones antagonistes i comencen a organitzar-se columnes milicianes del proletariat al costa republicà. Es forma el govern Giral, que apel·larà al govern francès del Front Popular . El general Mola envia emissaris a la Itàlia feixista per aconseguir armes i avions. S'engega un pont aeri entre Tutuan i Sevilla per al trasllat de tropes faccioses des del Marroc a la Península.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada