La portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera, amb la sentència a la mà, aquest matí |
La sentència és ferma i per tant no es pot recórrer.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/07/2016
Girona/Salt (Gironès).-
Llegim en la premsa convencional que l’Audiència Provincial de Barcelona ha emès una sentència que anul·la l’execució hipotecària de la portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera, en considerar “abusiva” la clàusula de venciment anticipat. D’aquesta manera, el jutge dóna la raó a l’afectada i tomba el recurs presentat per l’entitat bancària --Banc Mare Nostrum (anteriorment Caixa Penedès)-- després que el jutjat de primera instància 1 d’Arenys de Mar (Maresme) ja va declarar nul·la aquesta clàusula per considerar-la també abusiva, alhora que ordenava anul·lar tot el procés d’execució hipotecària. Un procés que va començar ara fa més de cinc anys quan Afuera va ser denunciada per haver deixat de pagar una hipoteca d'uns 112.000 euros per la compra d’un domicili a Tordera (Maresme).
La sentència és ferma i per tant no es pot recórrer
La sentència és ferma i per tant no es pot recórrer. “És una gran victòria però hi ha molta gent que ha viscut una situació similar i no s’ha pogut defensar”, ha valorat Afuera que durant anys ha liderat els moviments d'afectats per la hipoteca a les comarques gironines.
La clàusula de venciment anticipat comporta que l’entitat bancària iniciï l’execució hipotecària de forma que el que es reclama al propietari és tot el deute pendent en comptes de cobrar només l’import de les quotes impagades. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ja va emetre una resolució el juny del 2015 on es considerava aquesta clàusula abusiva així com la seva nul·litat. Ara tant l’Audiència de Barcelona com el jutjat de primera instància 1 d’Arenys de Mar apliquen aquesta doctrina i donen la raó a la portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera, amb l’anul·lació de l’execució hipotecària.
La hipoteca que Marta Afuera va deixar de pagar ara fa més de cinc anys és d’uns 112.000 euros per la compra d’un habitatge a Tordera (Maresme) l'any 2003. L’afectada explica que es va quedar sense feina tant ella com el seu ex-marit i que des de llavors no van poder fer front al deute. Quan l’entitat els va denunciar per iniciar el procés d’execució hipotecària ella va presentar un recurs en el termini dels 10 dies que hi ha de marge, un aspecte que considera que ha estat clau per “poder-se defensar” i evitar que es quedés sense sostre.
“Em sento afortunada perquè m’he pogut defensar però la majoria d’afectats no ho han pogut fer perquè és un procés molt complex, has d’estar molt informat i sovint estan superats per la situació”, assenyalava aquest dimarts Afuera, tot afegint que senten que és una “gran victòria” que els anima a seguir lluitant. Recorda que aquesta clàusula està present a la majoria de contractes hipotecaris i subratlla la importància de denunciar-ho per fer que l’entitat l’elimini. D’aquesta manera, afegeix Afuera, els propietaris s’asseguren que en cas d’impagament d’algunes quotes no se’ls obrirà un procés d’execució hipotecària com el que li ha passat a ella.
Per altra banda, Afuera afirma estar disposada a arribar fins al final amb el tema del deute que encara té pendent amb el banc i ja adverteix que no pensa arribar a cap acord. “Ara s’haurà de veure si el deute és legítim o il·legítim i què ha passat per arribar fins aquí i tots els abusos que hi ha hagut del sistema”, ha afirmat Afuera, alhora que denuncia que durant els últims anys “el govern del PP ha ignorat sistemàticament les il·legalitats de la Llei Hipotecària espanyola” i s’ha situat “al costat” de la banca.
Des de la PAH Girona-Salt no els consta que hi hagi hagut una sentència similar a nivell de comarques gironines.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada