dilluns, 27 de juny del 2016

Les persones afectades per l'antena urbana que més radia de tot Catalunya en reclamen el desmantellament total

A la dreta, antena del carrer Sant Fidel de Vic. Més a l'esquerra, el nou màstil que es va instal·lar al març 
L'Associació de veïns i veïnes afectades per un gran repetidor de telecomunicacions al centre de Vic han aconseguit el suport de Telefónica i compten amb 4.200 firmes del veïnat i una moció a favor aprovada per unanimitat.  
Una directiva del Consell d'Europa recomana que els nivells màxims d'exposició a camps electromagnètics a nucli urbà siguin de 0'6 V/m. 
Les veïnes disposen de l'aprovació per unanimitat de la moció, el compromís de Telefónica al desmantellament de l'antena i les 4.200 firmes de les ciutadanes. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/06/2016 
Vic (Osona).- 

Telefónica està disposada a retirar l'antena i segueix esperant les alternatives de l'Ajuntament de Vic
Llegim a DIRECTA que l'Associació d'afectats per l'antena del carrer Sant Fidel de Vic (Osona), integrada per més de 100 persones, espera el desmantellament total de l'estructura des del febrer d'aquest any, quan tots els partits polítics van aprovar per unanimitat una moció presentada a l'Ajuntament de Vic. Però esperar, de fet, ho fan des del 2006, la primera vegada que van mostrar el seu malestar i van demanar la retirada d'un artefacte que pot afectar i afecta la seva salut mentre visquin entre aquest camp electromagnètic. Fa dues setmanes van entregar 4.200 firmes al registre de l'Ajuntament i han anunciat que no deixaran de fer-ho fins que s'actuï de veritat. 
L'antena de Telefónica, situada al carrer Sant Fidel de Vic, en ple centre de la ciutat i visible des d'un carrer tan transitat com la Rambla del Passeig, fa més de 20 metres d'alçada. Segons les dades proporcionades per un mesurador instal·lat per la Generalitat des del 2006, les radiacions de l'antena s'han gairebé quadruplicat en els últims 4 anys, passant de 3'34 volts per metre quadrat (V/m) a l'octubre del 2011 a 13 V/m actualment. En principi, aquesta estructura dóna cobertura al centre de la ciutat, però diverses de les antenes apunten cap a punts contraris. Durant actes multitudinaris com el Mercat de Música Viva o el Mercat Medieval, les mesures són molt més elevades però també existeixen puntes (19 V/m) que superen la mitjana durant jornades sense cap esdeveniment de masses. Aquestes dades converteixen la de Vic en l'antena urbana de més radiacions de tota Catalunya.  
El marc legislatiu dicta que els màxims permesos són de 41'5 V/m, en el cas de la llei espanyola, i de 27 V/m, en el cas de la catalana. L'Associació recorda, però, que "Vic no és Collsuspina" i explica que una directiva del Consell d'Europa recomana que els nivells màxims d'exposició a camps electromagnètics a nucli urbà siguin de 0'6 V/m i que en un període de temps breu baixin fins a 0'2. En el cas de l'antena del carrer Sant Fidel, les radiacions creixen exponencialment any rere any.
Tot això ha provocat molta angoixa i una certa psicosi a les veïnes, que no surten a les seves terrasses i balcons des de fa mesos i, en alguns casos, anys. Moltes han col·locat teles metàl·liques i s'han acostumat a viure amb les persianes abaixades i a dormir a les habitacions més allunyades de les radiacions. Una membre de l'Associació es mostra molt preocupada per les afectacions que tot això pugui tenir a la salut d'una zona on viuen molts nens, persones grans i malaltes o persones sanes amb por d'emmalaltir: "Tinc una filla de menys de 2 anys a la que estic exposant a aquestes radiacions. Si mai li passa res, això recaurà sobre la meva consciència." Més d'un veí ja ha marxat de la zona i alguns habitatges segueixen en venda a causa del coneixement de les possibles compradores dels efectes de l'antena, segons algunes de les associades. 
Segons semblava, durant les primeres queixes de les afectades, el problema principal era que l'Ajuntament veia gairebé impossible una negociació amb Telefónica. Tant el regidor de Serveis, Antoni Serrat, com l'alcaldessa, Anna Erra (CiU), van dir que aquesta gestió era dificultosa pel fet de negociar "amb una empresa d'aquestes dimensions". La moció va atorgar un termini de quatre mesos a l'Ajuntament per fer les gestions oportunes, durant el qual Telefónica va acceptar retirar l'antena i va demanar emplaçaments alternatius per instal·lar-n'hi altres transistors per poder proporcionar cobertura. Fins aquí, semblava que el malson havia acabat per les veïnes. El 14 de març, però, es van trobar que uns operaris de l'empresa de telefonia instal·laven una nova antena, més prima i d'uns 20 metres d'alçada, al costat de l'actual. La llicència d'aquesta instal·lació es va sol·licitar el 2012 i es va aprovar el 2014. Aquest moviment es va realitzar sense previ avís al barri, va ser llavors quan va néixer l'Associació d'afectats. En aquell punt, les afectades van sentir-se completament desemparades, incompreses i segures que se'ls havia "ocultat informació". El tracte no era substituir-la per una altra sinó retirar-la d'aquell terrat. Fins i tot van arribar amb aquesta queixa, a l'abril, al Parlament de Catalunya, on tots els grups polítics els van recolzar.
Després del desengany, l'Associació no ha parat d'insistir i l'empresa segueix sent una de les parts més interessades, mentre que espera la proposta de localitzacions alternatives que els han de proporcionar els tècnics de l'Ajuntament. Josep Lluís Garcia, regidor d'ERC-Som Vic, el partit que va presentar la moció, ha explicat a La Directa que "les negociacions de l'equip de govern amb les veïnes i Telefónica han sigut estranyes i deficients. Quan des d'ERC ens hem reunit amb l'empresa, mai ens ha posat cap impediment". A més, Garcia explica que les ciutadanes han demanat en més d'una ocasió que es deixés accedir a l'oposició a les reunions. Cap petició ha estat favorable. El regidor, però, és optimista: "Mai s'havien recollit tantes firmes per una qüestió local. Això demostra que no és un caprici de ningú i que ens preocupa a tots." 
Les veïnes es mostren "moderadament esperançades" perquè disposen de l'aprovació per unanimitat de la moció, el compromís de Telefónica al desmantellament de l'antena i les 4.200 firmes de les ciutadanes, per les que estan molt agraïdes. No només volen que es retiri totalment la instal·lació actual, sinó que també proposen que els nous transistors se situïn fora del nucli urbà, on no pugui afectar d'altres ciutadanes: "Ja fa gairebé cinc mesos que es va aprovar la moció. Ens falten fets". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada