dilluns, 30 de maig del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 30 de maig de 1914 neix a Flums el lluitador antifeixista i anarquista Franz Ritter

En la primavera de 1938 fou detingut a l’estació de Portbou, quan fugia a Suïssa perseguit pel stalinisme. Empresonat, no fou alliberat fins el 28 de setembre de 1938 de la presó Model de Barcelona, després de ser absolt per un tribunal regular que el considerà innocent. 
Jutjat el 24 de febrer de 1939, fou condemnat per un tribunal militar suís a tres mesos de presó i a un any de privació dels drets civils per la seva participació en un «exèrcit estranger» durant la Guerra Civil espanyola, ja que això es considerava delicte a Suïssa. 
El periòdic stalinista Freiheit de Zuric orquestrà una campanya de desprestigi i difamació a la seva persona aportant documents falsos. 


Franz Ritter: 
El 30 de maig de 1914 neix a Flums (Sankt Gallen, Suïssa) el socialista, lluitador antifeixista i, després, anarquista Franz Ritter, que va fer servir diversos pseudònims (Chnurri, Knurri, Franz Scholl, etc.). Era originari d'Altstätten (Sankt Gallen, Suïssa). Vivia a Zuric (Zuric, Suïssa), on treballava de formatger, i amb 14 anys ja militava en les Joventut Socialistes.
En 1935 conegué a Zuric el metge antimilitarista llibertari Fritz Brupbacher. El maig de 1936 marxà per primer cop a Barcelona, on treballà un temps de formatger, però a finals de juny retornà a Suïssa.
Com que no trobà feina, a mitjans de setembre de 1936 --algunes fonts citen que vingué el juliol de 1936 per participar en les Olimpíades Populars-- retornà a Barcelona per lluitar contra el feixisme. Entrà a formar part del Grup Internacional de la «Columna Durruti», amb destacats militants anarquistes, com ara Charles Ridel, François-Charles Carpentier, Bruno Salvadori (Antoine Giménez), etc., i lluità al front de Pina (Saragossa, Aragó). Va fer una crida al seu amic Jacob Aeppli, del Partit Socialista Suís (PSS) de Zuric i periodista del Volksrecht, que s'enrolà com a mestre en la «Columna Durruti» i que finalment va ser assassinat pels stalinistes.
Els Fets de Maig de 1937 l'agafaren a Barcelona i es decantà pel costat anarquista. Després de la dissolució del Grup Internacional, entre el 3 i el 19 d'agost de 1937 marxà de permís a Suïssa i després passà a l’hexàgon francès, on romangué fins el 19 de setembre d’aquell any.
De bell nou a Catalunya s'integrà en les Brigades Internacionals sense aixecar sospites i va ser enviat a la Bateria d'Artilleria Núm. 13 de Defensa Contra Avions (DCA) alemanya establerta a Albacete (Llanos, Castella La Manxa). No obstant això, va ser estrictament vigilat pel Service Suisse des Cadres (SSC, Servei Suís de Quadres), d'obediència stalinista, anotant en un informe que «fins i tot ha admès la seva relació amb el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) i amb la Federació Anarquista Ibèrica (FAI)».
A finals d'abril de 1938, fart de la vigilància stalinista, abandonà la bateria i preparà la seva tornada a Suïssa. Com a voluntari estranger intentà obtenir la «baixa definitiva», encara que els comunistes posaren tots els entrebancs possibles. Tractà de seguir l'exemple de Gottfried Schreyer, ex tinent seu que pagà 6.000 pessetes a Rudolf Walter Frei, un agent de la Tercera Internacional, perquè li aconseguís documents. S'enfrontà a Frei al Bar Scandinavia, però Otto Brunner, cap de la delegació suïssa de les Brigades Internacionals a Barcelona i cap de la Policia Militar, amenaçà Ritter amb una pistola i intentà detenir-lo.
Ritter aconseguí fugir, però més tard Brunner amb altres esbirros el localitzaren on dormia i es produí un enfrontament armant en el qual resultà mort per un tret de Brunner el jove brigadista stalinista Karl Romoser. Gairebé nu, Ritter es refugià a la seu de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), on només trobà el porter que li prestà una granota per vestir-se. Després de dormir en un banc, al matí contà la història a Martín Gudell, membre del Servei Jurídic de la CNT-FAI, qui va prendre nota i intentà d'intervenir.
Ritter prengué el tren, però va ser detingut a Portbou (Alt Empordà), ja que Brunner l'havia denunciat a la Policia republicana espanyola per la mort de Romoser. Empresonat, i malgrat la intervenció d'Agoustin Souchy, el cònsol suís Gonzenbach i el PSS, que havia parlat amb el president de la República espanyola, Juan Negrín López, no va ser alliberat fins el 28 de setembre de 1938 de la presó Model de Barcelona, després de ser absolt per un tribunal regular que el considerà innocent.
L'octubre de 1938 retornà a Suïssa. Jutjat el 24 de febrer de 1939, va ser condemnat per un tribunal militar suís a tres mesos de presó i a un any de privació dels drets civils per la seva participació en un «exèrcit estranger» durant la Guerra Civil espanyola, ja que això es considerava delicte a Suïssa. Quan aquest procés, el periòdic stalinista Freiheit de Zuric orquestrà una campanya de desprestigi i difamació a la seva persona aportant documents falsos que «demostraven» que havia realitzat dos viatges a Suïssa amb moto amb la finalitat de lliurat armes a les tropes franquistes. Ritter, que es mantingué en silenci per a no desprestigiar el moviment obrer suís, sempre col·laborà sense reserves amb la justícia amb la finalitat d'instruir un procés contra Brunner. Finalment, en aquest judici, que es realitzà el març de 1942 a Winterthour (Zuric, Suïssa) i que tingué un gran ressò mediàtic, Brunner va ser absolt de la mort de Romoser en considerar que el tret letal va ser accidental.
Franz Ritter va morir el 12 d'abril de 1984 a Zuric (Zuric, Suïssa).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada