dilluns, 30 de maig del 2016

163) CRÒNICA CENT SEIXANTA TRES DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Els impulsors de ‘bombes d'impunitat' van presentar el manifest dijous passat al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona
Ni oblit ni perdó a la impunitat feixista. 
Es presenta la campanya ‘Bombes d'impunitat' que reclama a l'Estat alemany, italià i espanyol una reparació del territori català pels bombardejos del 1938. 
Pretenen eradicar la “xarxa d'impunitat” existent a l'Estat des d'ençà. 
La CUP-AE no acata el resultat de la consulta sobre el monument franquista de Tortos.a Considera que no s'hauria d'haver fet mai i manifesta que continuarà per retirar el monument franquista, «reformat» o no, si cal per la via judicial. 



[Barcelona (República Catalana) 30/05/2016] 
L’AMIC DEL POBLE

Durant la primavera de l'any 1938 fins a 181 municipis catalans van ser bombardejats per l'aviació legionària italiana i l'aviació alemanya. Els estralls de l'atac van causar milers de morts i danys incalculables en edificis i infraestructures civils. A causa del que consideren un “pacte de silenci” de les institucions espanyoles i italianes una vintena d'associacions catalanes han secundat el manifest de la campanya Bombes d'impunitat que pretén reclamar a l'Estat espanyol, Itàlia i Alemanya “un rescabalament pels danys infligits a les poblacions atacades” d'acord amb el que consideren una violació al dret internacional. “Creiem que la memòria és l'única eina que ens permet construir el futur” va assegurar Eva Fernández, integrant del grup promotor del manifest. Amb el manifest es pretén crear una campanya que evidenciï la “xarxa d'impunitat” construïda per la dictadura franquista i que encara és present a la societat, a causa del que consideren terrorisme d'Estat que va participar en la restitució democràtica espanyola. Per tant, els impulsors pretenen exigir als estats involucrats que admetin la seva responsabilitat i que reparin “simbòlicament i materialment” les poblacions agredides. Per fer-ho, hi ha diverses opcions. Segons la professora de dret internacional públic i signant del manifest, Rosana Alija, hi ha motius que demostren que els bombardejos van vulnerar tractats internacionals vigents el 1938, i una solució seria denunciar-ho a instàncies judicials alemanyes i italianes. Els impulsors no esperen cap suport institucional i insten la societat a organitzar-se per enfortir el moviment.  

La CUP-AE no acata el resultat de la consulta sobre el monument franquista de Tortosa 
La CUP-AE de Tortosa ha manifestat que no acata el resultat de la consulta sobre el monument franquista al mig de riu Ebre. Considera que la consulta no s'hauria d'haver fet, ja que el que el feixisme i els seus símbols no es consulten. Per tant, "seguirem treballant per retirar el monument franquista, «reformat» o no, si cal per la via judicial. I també seguirem treballant per la retirada de la resta de símbols franquistes de la ciutat".
Apunta com a  principal responsable Ferran Bel. Remarca que "la consulta és un projecte personal seu i ha estat orientada en tot moment a que el monument no es retiri. Ens avergonyeix profundament que l'Alcalde de Tortosa aposte públicament pel manteniment d'un monument feixista. És intolerable la imatge que s'ha donat de Tortosa a Catalunya i ell n'és el màxim responsable". Per a la formació, "tot el país ha pogut veure la seva manera de fer prepotent i caciquil, promovent una imatge de la ciutat i dels tortosins i les tortosines que no es correspon amb la realitat. Dubtem molt que amb polítics tan poc valents puguen construir un nou país".
També fan responsables a ERC, MOVEM-ICV i PSC de la vergonya de mantenir el monument franquista més gran de Catalunya a la nostra ciutat. "Aquests tres partits han legitimat la consulta i la pregunta trampa, contribuint a la banalització que s’ha fet delfranquisme i d’aquest monument i sense qüestionar les propostes de l’alcalde. I considerem, lamentable la no campanya o campanya de baixa intensitat, que han fet", assenyala la CUP-AE.
La formació lamenta que aquest siga el concepte de participació ciutadana d’aquest equip de govern que s’ha limitat a fer una pregunta, informar per la premsa del fet i posar les urnes. Per a la formació, "això no és participació ciutadana! Això és instrumentalitzar la participació ciutadana i buidar-la de tot el seu potencial. Des de la CUP-AE esperem que l’equip de govern utilitze més vegades i millor, la participació ciutadana".
Ara bé, felicita felicita a la Comissió per la retirada dels símbols franquistes per la feina feta abans i durant la campanya. "La feina que no ha fet un ajuntament que no ha informat la ciutadania (més enllà dels mitjans de comunicació) i que no ha fet pedagogia sobre el que es votava", afegeix la CUP-AE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada