divendres, 1 d’abril del 2016

Una acampada de 1.000 persones culmina la vaga general a París

Centenars de persones són desallotjades de la plaça de la République de París després de passar-hi la nit al final de la jornada de vaga contra la reforma laboral. 
A les 6 del matí, agents antiavalots han dissolt la concentració. Una mena de rumor no confirmat havia difós la idea que l'acampada podria quedar-se sense problemes fins dissabte a aquesta plaça cèntrica de París. Aquest divendres han tornat a convocar en el mateix lloc a les 18 hores.
De les 21 ciutats franceses en què s'havia convocat l'acampada, ahir només Lió s'havia sumat.   
Els sindicats convocants xifren en 1.200.000 els participants en les més de 260 manifestacions contra l'anomenada llei Khomri.
A les 6 del matí, agents antiavalots han dissolt la concentració. Una mena de rumor no confirmat havia difós la idea que l'acampada podria quedar-se sense problemes fins dissabte a la plaça parisina de la República 

DIRECTA/DIAGONAL 01/04/2016 

L'acampada que ja es coneix com a nit de peu (nuit debout) ha començat com una realitat i com una promesa. La realitat: que després de la vaga general a França contra la reforma laboral inspirada en les polítiques de Mariano Rajoy a Espanya, no tot ha consistit en la seqüència piquet/manifestació/tornada a casa. Un grup de prop d'un miler de persones ha passat la nit de dijous a divendres efectivament de peu, a la plaça parisenca de la République, aguantant la forta pluja caiguda al llarg de tota la jornada i tota la nit sota unes precàries carpes. Segons aquesta crònica, els assistents han debatut com continuar el moviment, que s'inspira en les ocupacions internacionals de places l'any 2011, i s'ha projectat la pel·lícula Merci Patron, un documental satíric estrenat el febrer passat que ha aconseguit apel·lar al malestar social (el projecte de reforma laboral compta amb el rebuig de la majoria de francesos, segons les enquestes). 
La promesa, que "passi alguna cosa". Que "passi alguna cosa" a la França del 30% del Front Nacional, de les polítiques de retallades i d'atac als drets laborals de l'executiu de François Hollande, de l'estat d'emergència policial sota el qual es va desenvolupar ahir la vaga general convocada per una part dels sindicats i de les organitzacions estudiantils. Que "passi alguna cosa" al país que va liderar les primeres revoltes europees contra el neoliberalisme: el moviment del 95, pura arqueologia ja per als més joves, les vagues de 2006 contra el contracte de primera ocupació, el moviment migrant més organitzat pels papers i els drets.
A les 6 del matí, agents antiavalots han dissolt la concentració. Una mena de rumor no confirmat havia difós la idea que l'acampada podria quedar-se sense problemes fins dissabte a aquesta plaça cèntrica de París. Aquest divendres han tornat a convocar en el mateix lloc a les 18 hores. Segons informa Fermín Grodira, de les 21 ciutats franceses en què s'havia convocat l'acampada, només Lió s'havia sumat. 

Vaga general contra la reforma laboral 
La jornada de vaga general va aconseguir paralitzar els transports i l'educació, segons la crònica de Fermín Grodira a Público.es. Les dades ofertes pels sindicats convocants van xifrar en 1.200.000 els participants en les més de 260 manifestacions celebrades arreu del país contra l'anomenada llei Khomri en referència a la ministra de Treball del govern socialista, Miriam el Khomri, que ha proposat la nova legislació.
Almenys una desena de persones va ser detingudes per enfrontaments al final de la manifestació de París, segons que informa EFE.
La llei Khomri fomenta els acomiadaments col·lectius fins i tot en empreses sense pèrdues, redueix el període de cobrament de la indemnització d'un any a sis mesos i defensa els augments de jornada fins a les dotze hores diàries i les 40 hores setmanals per als contractes d'aprenentatge.
El sindicalisme francès ha arribat a les protestes fortament dividit i amb un sector que simplement demanava la retirada dels punts més polèmics. Si atenem a l'origen de les protestes, en realitat ja ha "passat alguna cosa": el lideratge dins el sindicat majoritari CGT no ha provingut de les executives sinó de la campanya organitzada per l'afiliada i militant feminista Caroline de Haas, que ha esperonat una campanya de recollida de signatures i de rebuig al projecte en les xarxes socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada