diumenge, 3 d’abril del 2016

Presentació a Perpinyà, a la llibreria Torcatis, del llibre de Xavier Montanyà ‘Pirates de la liberté. Histoire détonante d’un détournement de paquebot et de la lutte armée contre Franco et Salazar (1960-1964)’

El dimecres 6 d’abril a les 6 de la tarda. 
Amb la presència d’Octavio Alberola i la participació de la CNT Solidarité Ouvrière 66. 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/04/2016 
Perpinyà (Rosselló).- 

El dimecres 6 d’abril, a les 6 de la tarda, es presentarà a Perpinyà (Rosselló), a la llibreria Torcatis, el llibre de Xavier Montanyà ‘Pirates de la liberté. Histoire détonante d’un détournement de paquebot et de la lutte armée contre Franco et Salazar (1960-1964)’, amb la presència d’Octavio Alberola i la participació de la CNT Solidarité Ouvrière 66.
El 21 de gener de 1961, revolucionaris espanyols i portuguesos exiliats en Amèrica Llatina van segrestar en alta mar un vaixell transatlàntic portuguès, el ‘Santa Maria’, amb un miler de passatgers a bord. L’acció revolucionària insurgent va durar dotze dies, amb consultes i negociacions diplomàtiques intenses qui van aconseguir ser la primera notícia mediàtica durant aquells dies i van provocar l’atenció  mundial.
Aquests homes del Directori Revolucionari Ibèric d’Alliberament (DRIL) va actuar a fi de  rellançar la lluita armada contra Franco i Salazar, tot recordant l’existència de les dues darreres dictadures d’Europa i acostar-se  a les colònies africanes a fi de crear-hi nuclis de guerrilla per la seva independència.
Aquesta crònica captivant és un homenatge a aquets militants i revela un part poc coneguda  de la història de les lluites contra els feixismes ibèrics, emmarcant-les en el context polític internacional de l’època (revolució cubana, independències africanes, integració d’Espanya al bloc occidental).
A partir d’aquest espectacular segrest revolucionari, aquest llibre ens porta en el que era l’Espanya franquista dels anys 1960, explora els seus mecanismes de repressió i de propaganda, la seva evolució interna, la seva aliança amb la dictadura de Salazar o, també, la col·laboració de les democràcies occidentals.
En fi, el llibre descriu amb detall la reactivació de les resistències anarquistes i de l’acció directe contra el règim de Franco  l’entorn d’aquest cop d’efecte del DRIL. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada