diumenge, 3 d’abril del 2016

Impunitat dels crims del franquisme. El Govern espanyol torna a torpedinar la querella argentina.

El Ministeri de Justícia reté una petició de la jutgessa Servini de Cubría per interrogar 19 imputats pels crims del franquisme.  
La magistrada havia sol·licitat viatjar a l'Estat espanyol aquest mes. 
La jutgessa María Servini de Cubria en una visita que va fer a l'Estat espanyol el maig de 2014 quan va interrogar diversos testimonis de la causa 
 
[03/4/2016] 

El Govern espanyol ha tornat a posar la marxa lenta en una nova diligència relacionada amb la querella argentina, la macro causa dirigida per la magistrada del Tribunal Federal de Buenos Aires núm. 1 María Servini de Cubría, que investiga els crims contra la humanitat comesos durant el règim franquista. En aquesta ocasió, el Ministeri de Justícia està alentint fins a deixar en punt mort la tramitació d'una comissió rogatòria de la justícia argentina sol·licitant al Regne d’Espanya l'auxili judicial per tal de facilitar a la magistrada els interrogatoris de fins a 19 persones imputades en la causa.
Les declaracions s'havien de fer entre demà, dilluns, i el dia 22 d'abril, i la falta de resposta del Govern espanyol ho ha impossibilitat.
Aquest no és el primer cop que el govern del Partit Popular posa pals a les rodes a la investigació de Servini de Cubría. El maig del 2013, pressions del Ministeri d'Afers Estrangers davant de l'ambaixada de l'Argentina a Madrid van obligar a suspendre la declaració via videoconferència de diversos querellants. Una de les persones que no va poder declarar aleshores va ser Merçona Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich, que uns mesos més tard es va veure obligada a viatjar fins a Buenos Aires per poder fer la declaració davant de la jutgessa que aleshores no va poder fer.
Entre els imputats que Servini de Cubría vol interrogar, hi ha els ministres dels governs del general Franco José Utrera Molina, Rodolfo Martín Villa i Antonio Carro Martínez, i, entre d'altres, l'advocat Carlos Rey González, redactor de la sentència que va condemnar a mort Puig Antich.
Veient la inacció del Govern espanyol, el president de l'Associació pro Drets Humans d'Espanya, Jacinto J. Lara Bonilla, ha presentat un escrit al Ministeri de Justícia instant a donar curs a la comissió rogatòria. Al mateix escrit Lara adverteix que aquesta “inactivitat podria ser constitutiva de prevaricació” perquè s'incompleix de “manera greu” el tractat d'extradició i assistència judicial subscrit entre l'Argentina i l'Estat espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada