diumenge, 3 d’abril del 2016

121) CRÒNICA CENT VINT-I-UNA DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

L'homenatge s'ha fet malgrat el sabotatge al monòlit
Atac feixista contra el monument de la memòria històrica de Callosa d’en Sarrià
El monument va ser instal·lat fa uns dies pel Col·lectiu per la Recuperació de la Memòria Històrica de Callosa d'en Sarrià i s'ha inaugurat avui
La filtració de documents més gran de la història destapa centenars de polítics que fan servir una empresa al Panamà per evadir imposts. 
Als 'Paper de Panamà' figuren entre més Putin, 140 caps d'estat, presidents i ministres, la família reial borbònica espanyola i Leo Messi
 
[Barcelona (República Catalana) 03/04/2016] 
L’AMIC DEL POBLE  

Sabotage feixista 
Aquesta nit s’ha produït un atac feixista contra el monument en record de les víctimes callosines de la Guerra Civil i la repressió franquista. El monument va ser instal·lat fa uns dies pel Col·lectiu per la Recuperació de la Memòria Històrica de Callosa d’en Sarrià, a la Marina, i ha estat inaugurat avui a migdia en un acte al Cementeri de Callosa. L’atac feixista s’ha produït de matinada amb pintades sobre els noms de tots el callosins morts i pintades en el recinte del cementeri, amb al·lusions i insults contra la segona república. 
Unes 300 persones en memòria dels seus avantpassats assassinats 
El novè Acte d’Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la Repressió Franquista que s’ha celebrat avui ha volgut posar de manifest “la necessitat de seguir lluitant contra el feixisme que encara hi ha en aquesta societat”. El col·lectiu explica que “en un context com l’actual, en el que la Llei de Memòria Històrica promulgada pel govern estatal al 2007 encara no s’ha aplicat en la seua totalitat i les institucions valencianes encara no han legislat al respecte, el col·lectiu convoca aquesta jornada encaminada a fer conèixer el nostre passat, exigir memòria i justícia i retre homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la Repressió Franquista”. 
El franquisme será viu mentre hi hagi la monarquia borbónica
A més dels parlaments, els recitals de poesia i l’ofrena floral, en la novena edició s’ha comptat un any més amb la participació de Colla El Pinyol i l’actuació de membres d’OWIX. A més enguany també hi ha participat Soca En Arrel, el grup callosí de música tradicional valenciana. 

Als 'Paper de Panamà' figuren entre més Putin, 140 caps d'estat, presidents i ministres, la família reial borbònica espanyola i Leo Messi 
Diaris de tot el món han començat a publicar avui els resultats de la investigació de The International Consortium of Investigative Journalism sobre Mossack Fonseca, una empresa clau en l’existència de paradisos fiscals. És la filtració més gran de la història. No se sap qui n’és el responsable, però sí que se’n sap el contingut. En total, s’han fet públics més d’onze milions de documents, aconseguits de les bases de dades internes de Mossack Fonseca. Aquesta quantitat supera les filtracions de WikiLeaks i Edward Snowden.
Mossack Fonseca és una empresa del Panamà que ofereix serveis jurídics, entre els quals la creació i el control d’empreses a paradisos fiscals de tot el món. Opera a 42 països i ha creat i controla 300.000 empreses per als seus clients. Aquesta activitat és legal a la major part dels països, però no sempre. I generalment és encoberta. D’una banda, per a evitar la persecució del fisc local i d’una altra, per motius polítics.
A la llista de clients que s’ha filtrat s’inclouen molts caps d’estat i govern que hauran d’explicar com és que tenen tants diners i per quin motiu els envien fora del país. A més, moltes de les activitats que s’han descobert tenen relació amb delictes com ara tràfic d’armes o drogues i evasió d’imposts. La justícia brasilera fa anys que havia denunciat Mossack Fonseca perquè la considera una de les grans empreses d’emblanquinament de diners.
Immediatament després de fer-se públics els papers, l’empresa ha emès un comunicat per dir que complia la legislació contra emblanquiment il·legal i males pràctiques.  

140 polítics amb comptes opacs 
Els papers identifiquen 143 polítics i parents pròxims de polítics de tot el món que tenen societats a paradisos fiscals, controlades per Mossack Fonseca. El cas més impressionant és el de Vladímir Putin que, mitjançant un amic músic, Serguei Roldugin, pot haver desviat dos mil milions de dòlars de bancs estatals russos. 
Entre els polítics més coneguts que apareixen als documents, hi ha el primer ministre del Paquistan, Nawaz Sharif; l’ex-vice-president de l’Irac, Aiad Allawi; el president d’Ucraïna, Petrò Poroixenko; i el primer ministre d’Islàndia, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. També hi ha implicat el primer ministre de Catar entre el 2007 i el 2013, Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani; el president de Catar entre el 1995 i el 2013, Hamad bin Khalifa al-Thani; el rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdelaziz; el president dels Emirats Àrabs i emir d’Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan; dos cosins del president de Síria, Baixar al-Assad; el pare de David Cameron; el secretari de Mohàmmed VI, rei del Marroc, entre molts més.
També hi consten una dotzena de parlamentaris britànics, membres del politburó del Partit Comunista de la Xina, membres de famílies reials europees –entre les quals l’espanyola– i fins i tot directius de la FIFA. 

La família reial espanyola, a la llista 
Als paper filtrats, apareixen sovint familiars de presidents o reis, que fan negocis en paradisos fiscals. És el cas de la família reial espanyola, per mitjà de la tia del rei actual, Pilar de Borbó. L’agost del 1974, va esdevenir presidenta i administradora d’una societat panamenca, Davantera Financera SA. Segons els documents de Mossack Fonseca, el mateix dia el seu marit, Luis Gómez-Acebo, també va assumir el paper de secretari-tresorer i administrador de la societat, constituïda el maig de 1969.
Des del març del 1993, ni l’un ni l’altre no tornen a aparèixer mai com a administradors. Des d’aquell any, l’intermediari del beneficiari anònim de la societat és el bufet d’advocats madrileny Gómez-Acebo & Pombo, fundat per Ignacio Gómez-Acebo, cunyat de Pilar de Borbó. Abans, el representant societari havia estat el londinenc Timothy Lloyd. El 1993, Lloyd va indicar que Pilar de Borbó era la propietària de Davantera Financera SA. El fill de Pilar de Borbó, Bruno Alejandro Gómez-Acebo Borbó, va esdevenir administrador i tresorer de l’empresa el juliol del 2006 i fins que es va dissoldre, el juny del 2014. 

Una altra empresa de Messi al Panamà 
Els papers també delaten que Mega Star Enterprises Inc, una empresa del Panamà fins ara desconeguda, és propietat del futbolista del FC Barcelona Leo Messi i els seus pares.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada