divendres, 4 de març del 2016

El Museu d'Història evoca el company Damià Escudé

Una exposició reuneix 21 d'obres del pioner de l'art psicodèlic i alternatiu gironí  




 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/03/2016 
Girona (Gironès).- 

El Museu d'Història de Girona presenta avui divendres, a les 18:00h, amb una exposició la col·lecció Damià Escudé (Sarrià de Ter, 1934-Barcelona, 2011), que aplega una vintena de pintures i dibuixos de l'artista i activista procedents d'una donació que un particular anònim ha donat a la ciutat, sense cap contraprestació.
La presentació al públic d'aquest llegat fins ara inèdit serà també una ocasió per honorar la figura d'aquest personatge, “un interrogant obert” com l'ha definit la seva pròpia família, que va ser pioner a les terres del Nord-est de Catalunya --Damià es considerava una persona de l’antiga Catalunya Vella-- en la introducció de la psicodèlia, el moviment hippy i contracultural, el culte zen, l'independentisme català quan encara no estaven de moda les sabatilles amb la senyera, i les mobilitzacions polítiques i socials que han derivat anys més tard en els anomenats col·lectius antisistema.  
La meva mare es deia Amor, el títol de l'exposició, extret d'una entrevista que va fer-li el periodista Xevi Planes per a la ‘Revista de Girona’ l'any 2000, es planteja doncs com un itinerari per la trajectòria i la personalitat complexa, desbordant, d'aquest activista incansable que travessa els principals esdeveniments socials i culturals de la Catalunya de la postguerra i la transició.
“Per poc que gratis, el trobes a tot arreu, sempre hi és”, comentava ahir una de les seves nebodes: participant en els Fets de Palau de 1960, fundant el clandestí Front Obrer Català (FOC) --que li costaria una dura pena de presó-- o l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona; animant les tertúlies de la Confraria del Vi amb Víctor Gómez Pin i Ferran Lobo; exercint de guru espiritual de gent tan diversa com Lluís Racionero, Pau Riba o Jaume Sisa; militant a Pax Christi; establint complicitats amb Ricard Bofill, Zush, Pepe Ribas, Isidre Molas, Lluís Bosch Martí i, sobretot, Lluís Maria Xirinacs, o implicat en tota mena de causes ecologistes, pacifistes, catalanistes i antinuclears dels Països Catalans. Fou una persona molt implicada en la salvaguarda dels aiguamolls de la badia de Roses.
La seva obra plàstica és una projecció de les seves facetes múltiples: arrauxada, simbòlica, d'un automatisme surrealitzant, encara que no deixa de presentar una sòlida coherència, potser no tant d'estil com dels principis que la guiaven. L'exposició que s'inaugura avui al museu és un primer pas per abordar aquesta figura extravagant, encara avui tan mal compresa. L'historiador de l'art Jaume Vidal i Oliveras, autor del text del catàleg, adverteix de fet en els seus dibuixos “una clau per penetrar un món que s'expressa sota l'escorça de les coses”. 

Mira també:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada