dijous, 25 de febrer del 2016

La Diputació adjudica un contracte a l’empresa que acull un imputat del cas Manga

Xaloc ha entregat a Coordinadora de Gestión de Ingresos SA un servei per més de 800.000 euros. 
Abans de ser detinguts, els responsables de GRS buscaven pactar adjudicacions amb Xaloc
 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/02/2016 
Girona (Gironès).- 

Llelgim en la premsa convencional que potser només és una coincidència que ningú podia preveure ni evitar però resulta que l’organisme autònom de la Diputació de Girona encarregat de la gestió de tributs, la Xarxa Local de Municipis (Xaloc), ha adjudicat un contracte per valor de 801.003,14 euros (IVA exclòs) a l’empresa Coordinadora de Gestión de Ingresos SA (CGI), on treballa qui va ser l’apoderat de GRS Arc Local, Josep Maria Franch Carcereny, detingut el 14 de febrer de 2013 en l’operació Manga del Servei de Vigilància Duanera per les seves implicacions en una presumpta trama corrupta dedicada a l’obtenció de contractes de les Administracions Públiques, principalment vinculades a Convergència.
Potser també només és coincidència i que CGI hagi obtingut aquesta adjudicació no té res a veure amb el fet que GRS Arc Local estigués buscant la manera que Xaloc la subcontractés quan la Diputació de Girona decidís quedar-se amb la recaptació tributària dels municipis amb menys de 20.000 habitants, un nínxol de mercat on GRS Arc Local tenia una posició hegemònica per les martingales ordides amb el Consell Comarcal de la Selva quan era presidit per Robert Fauria (CDC) --en llibertat provisional després de pagar una fiança de 18.000 euros--. Com en d’altres administracions públiques de l’òrbita convergent on podien influir --presumptament, és clar-- el gerent del patronat de Turisme, Ramon Ramos (CDC) i fins i tot l’exconseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig (CDC).
La intervenció policial de 2013 va engegar en orris les pretensions de GRS Arc Local, que va acabar dissolta, però no així Xaloc, que ha seguit operant amb normalitat i el 15 d’octubre de 2015 va formalitzar el contracte del «Servei d’atenció telefònica i telemàtica als contribuents de les Administracions que deleguen a la Diputació de Girona les competències de gestió i recaptació dels seus ingressos de dret públic», adjudicat a CGI. Bàsicament, es tracta de la posada en funcionament d’un call center.
La policia fiscal té enregistrades converses entre l’administrador de GRS Arc Local, Alexandre Ros, i el gerent de Xaloc, Xavier Alberch, on el primer diu al segon que «m’interessa que treguis un concurs i me l’adjudiquis» a través d’una licitació oberta però amb unes bases fetes a mida. I potser només és coincidència que Xaloc hagi fet una adjudicació de més de 800.000 euros a CGI, l’empresa que li ha donat aixopluc a l’antic apoderat de GRS Arc Local, però el cas és que aquest concurs s’ha licitat dues vegades perquè en la primera ocasió l’única empresa que s’hi va presentar va quedar exclosa. 

Les dates 
Seguint la cronologia s’observa que l´11 de novembre de 2014, l’adjunta a Gerència de Xaloc, Carmen Gallego, sol·licita l’inici de l’expedient de contractació del «Servei d’atenció telefònica» i el 19 de gener de 2015 presenta el plec de prescripcions tècniques del concurs, aprovat el 27 d’aquell mateix mes. El Butlletí Oficial de la Província ho publicita el 29 de gener de 2015 amb la firma del gerent de Xaloc, Xavier Alberch, i especificant que es tracta d’un concurs obert amb un pressupost de «264.040 euros més 55.448,40 d’IVA».
L’única empresa que s’hi va presentar era Servicios Securitas SA, però el 31 de març de 2015 la vicepresidenta de la Diputació, Marta Felip (CDC), la va excloure al·legant que no reunia «l’experiència professional mínima requerida» i va declarar desert el procediment. L’adjunta a gerència va demanar iniciar de nou el procediment el 3 de juny de 2015, cinc dies després es va aprovar el nou plec de clàusules però amb un import de licitació de 801.003,14 euros (IVA exclòs) per un contracte de dos anys. En aquesta licitació s’hi van presentar CGI, Servinform SA i Client Contact Center --les dues últimes acaben excloses del procediment el 3 d’agost de 2015 «per no complir els requisits de solvència»--.
Per tant, quan el 15 de setembre de 2015 hi ha la pre-acta de constitució de la Mesa de Contractació de Xaloc només hi ha una empresa participant, CGI, la qual nou dies abans va rebre la visita de la presidenta de la Mesa, Carmen Gallego, que va elaborar un informe complementari del servei de call center que CGI té a Barcelona. A la Mesa també hi figurava com a vocal el coordinador territorial de les oficines de Xaloc, Joan Burjachs (CDC) --dimitit del seu càrrec de gerent al Consell Comarcal de la Selva pel cas Manga--. L’adjudicació del servei a CGI se signa el 13 d’octubre de 2015 i l’anunci de formalització del contracte es publicita el 18 de novembre de 2015. 

Com s’arriba a CGI 
Coordinadora de Gestión de Ingresos SA, a part de fer-li de paraigües a l’apoderat de GRS, és una important empresa de gestió tributària amb presència en 14 Comunitats Autònomes que mou més de 200 milions d’euros anuals en matèria de recaptació voluntària i executiva, inspecció i sancions i està present en 120 entitats locals, entre les quals es troben Girona, Vilamalla, Calonge i Tordera.
Darrere CGI, hi ha Ramón Solé Vilanova, president i director de l’empresa de 1998, que prèviament havia desenvolupat càrrecs directius a Gedas, la filial tecnològica de Volkswagen adquirida l’any 2005 per T-Systems --filial de Deutsche Telekom--, empresa aquesta darrera que té acords estables amb CGI i havia tingut relacions comercials amb GRS, com testimonia abastament el sumari del cas Manga, en especial respecte de contractes a Figueres (Alt Empordà)que GRS pretenia conservar.
T-Systems és una habitual de l’administració pública catalana, tant habitual que fins i tot la Sindicatura de Comptes va denunciar el 2006 el tracte de favor que havia rebut per part de l’últim govern convergent de Jordi Pujol, amb encàrrecs per valor de 79,24 milions. Però aquí no queda tot perquè T-Systems està implicada en el cas 9-N per haver instal·lat l’aplicació informàtica que va permetre la votació després de la suspensió del Tribunal Constitucional i apareix en el cas Taula que afecta la xarxa de corrupció del PP Valencià i s’ha emportat per davant el president de la Diputació, Alfonso Rus.
El periòdic Diari de Girona afirma que es va posar en contacte amb Josep Maria Franch via telefònica i electrònica, sense èxit, per preguntar-li si l’adjudicació a CGI té a veure amb el fet que ell hi col·labora i, en cas afirmatiu, si aquesta era el tipus de «sortida digna» que GRS presumptament volia pactar amb el gerent de Xaloc, Xavier Alberch, i l’expresident de la Diputació, Jaume Torramadé, abans que esclatés el cas Manga.
El president delegat de Xaloc, Jordi Camps (CDC), nega que l’adjudicació a CGI tingui a veure amb el fet que Josep Maria Franch hi estigui vinculat perquè «aquesta persona no estarà treballant en cap àrea de Xaloc» i assegura que el procediment de contractació va ser «impecable» per la «fiscalització» a la qual se sotmet l’organisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada