diumenge, 6 de desembre del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 6 de desembre de 1919 neix a Vilallonga del Camp l'anarquista Josep Fortuny Ferrer

A finals de 1938, desertà de l’Exèrcit Popular de la República espanyola a causa de la pressió insostenible republicana stalinista de la seva unitat amb altres companys a prop de Figueres, però va ser detingut i tancat al castell de Sant Ferran en aquesta localitat de l’Alt Empordà. 
Jutjat en consell de guerra per «abandó del seu destí i del material de guerra», va ser condemnat a mort, però, per la seva curta edat, fou agraciat. 
Amb el triomf franquista creuà la frontera per Portbou i fou internat a diversos camps de concentració francesos (Argelers de la Marenda, Agde, Bram i Setfonts). 
A començaments dels anys cinquanta s'establí a Cotlliure, on treballà en diversos oficis.



Josep Fortuny Ferrer:
El 6 de desembre de 1919 neix a Vilallonga del Camp (Tarragonès) l'anarquista i anarcosindicalista Josep Fortuny Ferrer. El seu pare es deia Lluis Fortuny, obrer de fàbrica anarcosindicalista, i la seva mare era considerada catòlica.  
Quan tenia 11 anys, català parlant després d'aprendre escriure en castellà, deixà l'escola i durant dos anys va fer d'aprenent de serrador a Reus (Baix Camp) i de ben jovenet s'afilià a les Joventuts Llibertàries i a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) d'aquesta localitat. Assabentat del cop militar franquista, durant la nit del 19 al 20 de juliol de 1936, amb un grup de companys, serrà l'espasa triomfant de l'estàtua de Reus del general Joan Prim Prats, comandat de la campanya del Marroc el 1860. Dies després, el 30 de juliol, va ser ferit en un peu durant un combat a la ciutat. Encara convalescent, es presentà com a milicià voluntari en la III Companyia del III Batalló de la 118 Brigada Mixta de la 25 Divisió del XXII Cos de l'Exèrcit Popular republicà espanyol (antiga «Columna Ortiz») i combaté a Azuara, Herrera de los Navarros, Fuendetodos i Belchite, al front d'Aragó. 
Després de la caiguda de Terol, retornà a casa seva amb dos companys confederals, però immediatament va ser mobilitzat i, després de dos mesos de formació militar en artilleria de muntanya, enviat al front d'Aragó. Encarregat d'un gran canó Schneider muntat sobre rails, va ser promocionat a sergent.
A finals de 1938, desertà a causa de la pressió insostenible republicana stalinista de la seva unitat amb altres companys a prop de Figueres, però va ser detingut i tancat al castell de Sant Ferran en aquesta localitat de l’Alt Empordà. Jutjat en consell de guerra per «abandó del seu destí i del material de guerra», va ser condemnat a mort, però, per la seva curta edat, fou agraciat.
Amb el triomf franquista creuà la frontera per Portbou (Alt Empordà) i fou internat a diversos camps de concentració francesos (Argelers de la Marenda, Agde, Bram i Setfonts). L'estiu de 1940 fou enviat pel govern col·laboracionista i feixista de Vichy a un Grup de Treballadors Estrangers (GTE) per fer feina a les torberes de l'altiplà de Millevaches (Llemosí, Occitània), a les localitats d'Aus Gletons i de Sent Merd las Aussinas. En 1943 establí contactes amb els maquis del grup local dels Francs Tireurs Partisans (FTP), participant en accions de sabotatge contra l’exèrcit alemany, sobretot en l'obstrucció de carreteres. A partir de l'1 de juny de 1944 va ser mobilitzat en la 2364 Companyia FTP que agrupava resistents armats de la zona l'altiplà de Millevaches. A finals de setembre de 1944 va ser desmobilitzat del GTE i de les Forces Franceses de l'Interior (FFI).
Després de l'Alliberament continuà treballant com a obrer agrícola a Peròls de Vesera (Llemosí, Occitània). A començaments dels anys cinquanta s'establí a Cotlliure (Rosselló), on treballà en diversos oficis (paleta, descarregador, carboner, serrabigaire), i també de contrabandista,  abans de retornar al Llemosí, on conegué Juliette, sa futura companya. Fidel al seu pensament llibertari mai no es casà i mai no demanà la ciutadania francesa. Només viatjà a l’interior de Catalunya en una única ocasió. Després de la mort de Juliette en 2004, freqüentà la «Maison Communale», que el batejà «Casa del Poble», que els joves havien muntat a Tarnac (Llemosí, Occitània). En aquesta època vivia a Razel, llogaret de Peròls de Vesera (Llemosí, Occitània). En 2004 el seu testimoni va ser recollit per Paul Estrade i publicat en el llibre col·lectiu Les forçats espagnols des GTE de la Corrèze (1940-1944).
Josep Fortuny Ferrer va morir el 4 d'agost de 2011 a Pèira Levada (Llemosí, Occitània) i fou enterrat el 7 d'agost a Peròls de Vasera. En 2011 declaracions seves van ser introduïdes en el documental Emilio, El eco de otros pasos, d'Enric Miró, dedicat a l'exmilicià de la «Columna Sur Ebro» Emilio Marco.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada