dilluns, 14 de desembre del 2015

La contaminació de l’aigua del Torelló arriba a judici 25 anys després

El riu Ges, on es van detectar els vessaments l'any 2000, al seu pas per Torelló
La Fiscalia de Medi Ambient demana tres anys de presó, tres d'inhabilitació i 1,3 milions en multes i indemnitzacions als responsables 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/12/2015 
Torelló (Osona).-

Segons l’Agència Catalana de Notícies l'Audiència de Barcelona jutjarà aquesta setmana tres responsables de dues empreses metal·lúrgiques de Torelló (Osona) per la greu contaminació de les aigües del poble i del riu Ges des del 1991 al 2001. La Fiscalia de Medi Ambient demana tres anys de presó, tres d'inhabilitació i 1,3 milions d'euros en indemnitzacions i multes per a tres responsables d'haver vessat directament als aqüífers, pous i al riu Ges els residus clorats de les seves màquines sense cap tipus de filtre. El vessament continuat i perllongat en el temps va causar una gran mortaldat de peixos al riu i la contaminació de l'aigua potable del poble.
La fiscalia acusa el president del Consell d'Administració, conseller delegat i director general de les dues empreses, mort el 2006, a més del director gerent de Covit, Liber Antonio S.T., el gerent adjunt de la mateixa empresa, Carlos P.M., i al director tècnic i de producció de Vem de Tapas Metálicas, Ramon T.S.. Les dues empreses es dedicaven a fer estris metàl·lics per a la llar, i per fer-ho utilitzaven percloroetilè (PER), dissolvent industrial organoclorat que servia per netejar i desengreixar les peces metàl·liques fabricades. Dues màquines de Covit i una de Vem utilitzaven aquest producte, i produïen residus líquids com el tricloroetilè i el tetracloroetilè, d'especial i elevada toxicitat.
Aquests residus havien de ser recollits, emmagatzemats i lliurats a una empresa especialitzada de tractament de residus químics industrials. Però per estalviar-se el cost d'aquest tractament, Covit i Vem, ubicats al polígon industrial Puigbacó de Torelló, vessaven il·legalment els residus al riu Ges, que passava pel costat, o a dos pous de captació d'aigües ubicats a les seves instal·lacions.
Covit disposava d'una estació depuradora d'aigües residuals, i tenia autorització administrativa per abocar les aigües residuals prèviament depurades al riu Ges, juntament amb l'aigua sanitària i la de refrigeració. En canvi, Vem no tenia cap sistema de depuració d'aigües.
Aquests residus són bioacumulables al cos humà, a més de provocar càncer, depressió del sistema nerviós central i malformacions fetals, i es poden absorbir per via respiratòria, dèrmica i digestiva. També provoquen irritació a la pell, impedeixen fer servir l'aigua per a usos agrícoles i també com a aigua de consum per a animals. 

Detecció deu anys després
El riu Ges al seu pas per Torelló
El judici arriba 25 anys després de la detecció dels fets. L'ACA, el consistori i el Grup de Defensa del Ter (GDT) també estan personats a la causa i els ecologistes es concentraran avui davant l'Audiència de Barcelona. El judici acabarà previsiblement divendres. El GDT es queixa que el judici hagi trigat tant en celebrar-se, cosa que qualifica "d'indignant". Segons els ecologistes, el retard es deu al fet que les empreses acusades han contractat un "influent bufet d'advocats de Madrid, en mans d'exjutges de l'Audiència Nacional", cosa que ha suposat un "rosari de recursos i reclamacions que han aconseguit l'eternització del procés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada