dilluns, 14 de desembre del 2015

El FN guanya a Perpinyà i Montpeller però no governarà el Consell Regional

Carole Delga (PS)
Carol Delga es va imposar a l'ultradretà per 43% dels vots als 36%. 
El vot del FN correspon, igualment que en el cas espanyol el de Ciutadans, a un vot feixista, racista, xenòfob i nacionalista francès de votants poc formats políticament.

 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/12/2015 
Perpinyà (Rosselló).- 

Carol Delga, del Partit Socialista (PS), serà la nova presidenta de la Regió de Llenguadoc Rosselló Migdia Pirineu  després de guanyar la segona volta de les eleccions regionals enfront del candidat del Front Nacional (FN), Louis Alliot, parella sentimental de Marine Le Pen. Carol Delga es va imposar a l'ultradretà per 43% dels vots als 36% . El candidat de la dreta republicana, Dominique Reynié va obtenir el 21% dels sufragis.

Malgrat aquesta victòria, el Front Nacional va aconseguir uns resultats històrics i es va imposar als departaments del Pirineu Oriental, on hi ha la Catalunya Nord, Hérault, on hi ha Montpeller i Besiers, i Gard, on hi ha la ciutat de Nimes. En canvi no va aconseguir ser primera força a les regions de l'Aude, on hi ha Carcassona, Alta Garona, on hi ha Tolosa de Llenguadoc, i Tarn, on hi ha Albi. En tots aquests departaments va guanyar el Partit Socialista.

Una de les claus d'aquestes eleccions, com va passar també a nivell de tot l'Estat francès, va ser la mobilització anti-Front Nacional. La participació va augmentar a tota la regió prop de 10 punts superant el 55%. Una petita victòria per les forces socialdemòcrates, ecologistes, esquerranes i republicanes davant l'apatia del seu electorat en la primera volta on l'abstenció va superar el 50%, unes xifres rècord.

A la Catalunya Nord el FN es va tornar a imposar, com ja va fer a la primera volta de les eleccions regionals, amb el 44% dels vots enfront del 37% dels socialistes i el 19% dels republicans. A la capital del departament, Perpinyà (Rosselló), el company sentimental de la líder de la ultradreta va imposar-se amb el 42% dels vots enfront dels 37% de Delga i els 21% de Reynié. La victòria del FN a la Catalunya Nord es va concentrar a l'àrea metropolitana de Perpinyà i la costa amb victòries a Portvendres, Sant Llorenç de la Salanca, Salses, Argelers de la Marenda o Ribesaltes, entre d'altres poblacions del Rosselló, i amb excepcions a la comarca com ara Cervera de la Marenda o Cotlliure. En canvi a les poblacions de l'interior de la Catalunya Nord com Prada de Conflent i Vilafranca de Conflent o Prats de Molló, al Vallespir, o La Tor de Querol, a l’Alta Cerdanya, va guanyar Carol Delga de forma àmplia.

Pel que fa a les principals ciutats de la regió, disparitat de vots. A Besiers Louis Alliot (FN) es va endur el 48% dels vots i a Montpeller també va guanyar. En canvi a Tolosa de Llenguadoc i Narbona va guanyar Carol Delga.

El vot del FN correspon, igualment que en el cas espanyol el de Ciutadans, a un vot feixista, racista, xenòfob i nacionalista francès de votants poc formats políticament, el fa cent anys en deien l’escòria de la societat. El 48% del vot del FN és obrer i de les categories més baixes de la societat, sobretot joves amb pocs estudis i en atur laboral o treball precari. El 36% dels vots joves que no van completar l’ensenyament secundari. En canvi, entre els joves que compten amb menys de tres anys d’estudis universitaris, la dada cau fins el 14%. No es tracta generalment d’un vot petit burgès o burgès, més aviat correspon al lumpenproletariat, una part d’origen familiar immigrant espanyol. El 92 % dels votants del FN en les darreres eleccions presidencials, el 2012, van tornar votar ara al partit de Le Pen. Entre la joventut l’abstenció puja al 64%. Una abstenció d’esquerres davant les polítiques econòmiques neoliberals del Partit Socialista, una actitud socialment empitjorada per la repressió contra sectors ecologistes, amb arrest domiciliari durant la cimera del Clima a París, arrel de l’actual estat d’excepció francès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada