dimecres, 11 de novembre del 2015

SEGONA CRÒNICA DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Mariano Rajoy: “Amb el recurs al Tribunal Constitucional defensem els drets de tots els ciutadans, especialment els dels catalans”.
El president del Govern espanyol ha dit que la declaració independentista vol fer retrocedir l'Estat “a altres temps”.


[Barcelona (República Catalana) 11/11/2015] 

El Govern espanyol ha presentat aquest migdia el recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració independentista que el Parlament de Catalunya va aprovar aquest dilluns. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha comparegut a dos quarts d’una del migdia en roda de premsa i ha dit que la declaració "vulnera la Constitució, incompleix l'Estat i trenca la unitat d'Espanya". Rajoy considera que és un trencament de "l'ordre constitucional vigent" i que "sense respecte a la llei qualsevol govern perd la legitimació". Rajoy ha assegurat que la declaració vol retrocedir l'estat "a altres temps" previs a "l'Espanya constitucional". El president de l'Executiu espanyol considera que el recurs "tracta de la defensa d'un país sencer" i de la "reivindicació de convivència i democràcia". "Amb el recurs defensem els drets de tots els ciutadans, especialment dels catalans", ha dit Rajoy que ha explicat que dissabte serà a Barcelona en un acte del partit.
El president de Govern espanyol, que aquest cop sí que ha acceptat algunes preguntes, ha assegurat que amb la declaració "s'està agredint els sentiments dels espanyols que estimen la seva nació i que alguns volen destruir". Rajoy ha dit que el seu Govern espanyol està disposat a fer el que sigui per mantenir la unitat d'Espanya i ha recordat que està disposat a parlar "de tot" menys de la unitat del territori perquè "no em correspon". 

Cronologia de tres dies de tensió unionista
Després de l'aprovació de la declaració d'inici del procés d'aquest dilluns, Mariano Rajoy va comparèixer públicament per advertir a Carme Forcadell, presidenta del Parlament, que calia que suspengués el text. Si no ho feia en 48 hores, com era de preveure, el seu govern convocaria un Consell de Ministres extraordinari per aprovar un recurs per presentar al Tribunal Suprem.
Les amenaces judicials no han aconseguit que Forcadell anul·lés la declaració i avui, com estava previst, s'ha reunit el Consell de Ministres que ha aprovat el recurs contra la declaració d'independència. L'advocada de l'Estat ja ha presentat el text al Tribunal Constitucional cap a quarts de dotze del matí.  
El recurs contempla que els 21 càrrecs de la mesa del Parlament i el govern en funcions d'Artur Mas siguin advertits de l'admissió a tràmit al Tribunal Constitucional. A la pràctica, la intenció és fer-los saber que si continuen endavant amb els punts de la declaració incorreran en un "delicte de desobediència" que podria acabar amb la "suspensió de les seves funcions".  
El recurs també demana al Tribunal Constitucional que aquesta notificació "imposi a la presidenta, a la mesa i al secretari general del Parlament" i també al "al president de la Generalitat i a tot el seu consell de Govern" la prohibició expressa d'admetre a tràmit, ni per a la seva presa en consideració ni per al seu debat o votació, cap iniciativa, sigui de caràcter legislatiu o de qualsevol altre tipus, que directa o indirectament pretengui donar compliment a la resolució suspesa". 

Els poders fàctics pendents del recurs 
El text que ha presentat el Govern espanyol al Tribunal Constitucional ja té l'aval del Consell d'Estat, que va aprovar per unanimitat un informe del govern de Rajoy sobre el recurs. El Consell va dir ahir que considerava que existien "fonaments jurídics suficients per impugnar" la declaració d'inici del procés "davant el TC".  

Apareix el rei en la contesa
Ahir Mariano Rajoy va reunir-se amb el rei Felip VI. Si bé és una trobada setmanal habitual, Catalunya va ser el centre dels temes tractats fins al punts que el rei espanyol va anular les dues recepcions que tenia aquest matí per seguir el desenvolupament de la jornada d'avui. Rajoy també va reunir-se amb el líder de l'oposició, Pedro Sánchez. Ambdós van tancar files i van acordar respondre "units" a la declaració sense haver de recórrer a l'aplicació de l'article 155.

Mossos sota el comandament de l’Estat 
Paral·lelament, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va donar ordre a les forces i cossos de seguretat de l'Estat - entre els quals s'hi compten els Mossos d'Esquadra- que informin de tots els delictes que hi hagi, amb una referència explícita al delicte de sedició. L'ordre remesa diu que l'AN no es competent per perseguir aforats però sí per investigar actuacions d'autoritats, funcionaris o particulars que participin en accions delictives. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada