dijous, 26 de novembre del 2015

Presentació demà, a l’Ateneu Popular Salvadora Catà, a Girona de LA REPRESIÓN CONTRA LA CNT Y LOS REVOLUCIONARIOS

A les 19:00, en un acte organitzat per Logofòbia i Descontrol.











TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/11/2015 
Girona (Gironès).- 

Presentació a l’Ateneu Popular Salvadora Catà, a Girona, demà divendres, 27 de novembre, a les 19:00h, a cura de LOGOFÒBIA i DESCONTROL del nou llibre d’Agustín Guillamón LA REPRESIÓN CONTRA LA CNT Y LOS REVOLUCIONARIOS. Descontrol, Barcelona, 2015, 484 pàgines, 15 euros. Porta el subtítol ‘Hambre y violencia en la Barcelona revolucionaria’, subtítol que comparteix amb el llibre del mateix autor LA REVOLUCIÓN DE LOS COMITÉS y LA GUERRA DEL PAN, amb els qual conforma una trilogia.
LA REPRESIÓN CONTRA LA CNT Y LOS REVOLUCIONARIOS explica que a nivell de la CNT hi havia “el comitè de comitès i la seva renovació com Comissió Assessora Política”; el fet que “la FAI es va convertir en un partit antifeixista, amb carnet i fitxa personal”; que “els comitès superiors de la CNT solament tenien dues prioritats: fidelitat absoluta a la unitat antifeixista i evitar el sorgiment d’una oposició revolucionaria interna”; que “la CNT es va plantejar  abandonar la AIT per a fundar una nova Internacional” i que Joan García Oliver “va repetir el paper d’apagafocs que ja havia fet durant les jornades de maig de 1937”. Després de maig del 37, els comitès superiores --nom que utilitzava aleshores per igual la CNT i la FAI-- les tocava:  enterrar els companys assassinats;  reflexionar sobre els Fets de Maig i buscar un cap de turc;  establir una estratègia de futur per accedir novament al Govern i enfrontar-se als insults de les organitzacions cenetistes de les barriades i impedir una escissió revolucionària en la CNT. Des d’un primer moment es va decidir que el POUM seria el cap de turc dels Fets de Maig. Tant ERC com el PSUC apuntaven clarament contra el POUM. La CNT era encara aleshores massa poderosa i era necessari aplicar-li (com va proposar Gero) una repressió selectiva i intel·ligent, la qual hauria de fer possibles al mateix temps integrar els seus dirigents en l’aparell de l’Estat i poder repressaliar a la minoria revolucionària cenetista. Els comitès de defensa dels Barris i de les Comarques de la CNT se rebel·laven airada i irrefrenables contra els seus comitès superiors. Existia, en realitat, una escissió latent entre la base militant, de barriades i comarques, y els seus dirigents, que si no collava en una ruptura organitzativa formal es devia al domini burocràtic que els responsables de los comitès superiors exercien autoritàriament sobre uns militants i afiliats de base, incapaços d’enfrontar-se als seus líders i abandonar les seves organitzacions. D’aquí sortia l’odi dels comitès superiors cap a l’Agrupació Los Amigos de Durruti. Existia la possibilitat de que aquesta base militant, en els barris barcelonesos i a   comarques, trobés en l’Agrupació Los Amigos de Durruti una alternativa, ideològica i organitzativa a la dels ineptes comitès superiores de la CNT i de la FAI.
DESPRÉS DE MAIG 37 la CNT va desaparèixer en algunes comarques i poblacions catalanes, disminuint arreu la seva influència. El retorn de les antigues forces de l’orde (guàrdies d’assalt i Guàrdia Civil), acompanyades moltes vegades d’exiliats dretans que tornaren, fou una reconquesta que exigia el càstig dels components dels comitès revolucionaris de Juliol de 1936, considerats alhora com uns “usurpadors” i uns “incontrolats”, quan la seva intervenció enfront el feixisme havia estat imprescindible per a la supervivència de la República.
Aquesta repressió dels militants de base fou acompanyada per una actitud passiva dels comitès superiors, que optaren per una defensa individual i jurídica dels presos, en comptes d’una defensa col·lectiva i política. Els milers de presos anarcosindicalistes van exigir als comitès superiors un major compromís i solidaritat, que solament va aconseguir una campanya en la premsa clandestina llibertària en favor dels presos, sense renunciar en cap moment al col·laboracionisme republicà burgès. De la violència revolucionària dels comitès contra la burgesia i els feixistes, característica de juliol del 36, s’estava passant a la violència repressiva de les forces burgeses de l’orde capitalista contra la CNT i els revolucionaris. Dins la CNT aquesta repressió contra l’oposició revolucionària interna era simultània a la integració dels comitès superiors en l’aparell estatal.
No es tractà de cap “traïció” dels dirigents de la CNT i de la FAI, sinó dels dos costats necessaris i complementaris d’un mateix procés contrarevolucionari: persecució dels revolucionaris i institucionalització dels comitès superiors. L’orde públic burgès es fonamentava en la unitat antifeixista de totes les organitzacions, amb l’objectiu únic de guanyar la guerra, un objectiu que suposava la plena submissió de la CNT a un Estado fort, així com també l’extensió de la militarització al treball, a l’economia i a totes les relacions socials i polítiques. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada