dissabte, 14 de novembre del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 14 de novembre de 1952 neix a Sallent el militant anarquista revolucionari Agustí Rueda Sierra

El 15 d'octubre de 1977 és detingut, junt al company d’Alcoi Ferran Simón, a la frontera del coll de Banyuls en un parany preparat per l’agent provocador Antoni Soler. 
Torturat a la Prefectura de via Laietana fou empresonat a les presons de Figueres i de Girona, després a la de Carabanchel, on fou assassinat sota tortura per funcionaris el 14 de març de 1978. 
En el coll de Banyuls s’han fet emotius homenatges a la seva memòria amb participació de la seva família.


Agustí Rueda:
Grafiti en honor a Agustí Rueda a  Sallent
El 14 de novembre de 1952 neix a Sallent (Bages) el militant anarquista revolucionari Agustí Rueda Sierra. Nascut en una barraca d'una colònia de Sallent, poble miner amb un gran percentatge d'immigració, de mare teixidora i de pare minaire. Després de l'escola farà feina quatre anys en una empresa auxiliar de l'automòbil fent matrius industrials. Amb 18 anys crea un Club Juvenil per dinamitzar el seu barri (cinema, conferències, recitals, futbol). L'abril de 1971 deixa la fàbrica i aconsegueix feina de miner a Sallent. 

El febrer de 1972 es produeix una vaga important i un tancament dels minaries de Balsareny i Sallent; Agustí Rueda hi participarà activament (assemblees informatives, manifestacions, grups de suport...). El setembre del mateix any, i com a conseqüència de la seva participació en l'ambient insurgent, és acomiadat de la feina. 

El 17 de novembre de 1972 mor atropellada la mare d'un company a causa de la mala situació de les carreteres de la colònia on viu, i en la manifestació de protesta dos dies després és detingut i ingressa a la presó Model de Barcelona i fa amistat amb l’anarquista empresonat Andrés Ruiz Grima, d'on sortirà el febrer de 1973 com anarquista convençut. 

Després de diverses feines esporàdiques (picapedrer, veremador...) i d'encalçament policíac, és cridat a files. El 9 de maig de 1974 s'incorpora en infanteria de marina a Cartagena i després a Ferrol el 26 de juny. El 17 de juliol mor son pare de tuberculosi i misèria i el 28 d'octubre del mateix any sa mare, amb la qual cosa perd la llar familiar. 

El 28 de d'octubre de 1975 es llicència i torna a Sallent. L'abril de 1976 es passa al Rosselló per primer cop per ajudar un amic desertor i pren contacte amb els grups exiliats llibertaris de Perpinyà, vivint damunt de la Llibreria Espanyola  de la ciutat, regentada per l'anarquista Enric Mèlich, que poc després --el 14 de juliol de 1976--  és destrossada per una bomba quedant-se sense habitatge. 

Després de diverses feines al camp a Ceret (Vallespir) i Cornellà de la Ribera (Rosselló), l'octubre de 1976 arriba clandestinament a Barcelona carregat de llibres i pamflets llibertaris. Torna a casa amb desertors i retorna el novembre a Sallent on ocupa una masia abandonada. 

El febrer de 1977, amb passaport, torna a Perpinyà i entra en contacte amb un grup autònom llibertari d'acció, però no és un revolucionari professional i continua vivint de les feines del camp. 

CARTELL DEL 1978 Comites Internacionales de Defensa Anarquista, Grupos Anarquistas (Federacion Madrid)
El 15 d'octubre de 1977 és detingut, junt al company d’Alcoi Ferran Simón, a la frontera del coll de Banyuls (Rabós, Albera, Alt Empordà) en un parany preparat per l’agent provocador al servei de la Guàrdia Civil Antoni Soler i membre de la Triple A, autor d’estafes a Osona i atracaments al Rosselló i a la Jonquera (Alt Empordà) i aleshores resident a la Catalunya Nord. Quan ambdós joves, amb les motxilles que els havia donat el provocador, començaven a caminar per territori espanyol va sentir un trets de pistola per part de Soler com alerta per la seva presència. Seguidament, Soler pujà al seu automòbil i baixà pel Rosselló.  La detenció fou d’agents de la Guàrdia Civil, que feia hores estaven emboscats a la banda de Rabós del coll de Banyuls. Assabentats de l’operatiu per ministre Martín Villa el Quart Grup de la Sexta Brigada vuit agents de la policia esperaven l’arribada de la Guàrdia Civil i els dos joves llibertaris detinguts al corral cabrer de Pils (Rabós), on foren tancats mentre els dos cossos de seguretat de l’Estat discutien al qual corresponia torturar i lliurar al jutjat els companys. En aquest corral ja foren torturats pels policies de la Prefectura de Barcelona i després de tres dies el tristament edifici de via Laietana, on foren torturats per agents del Quart Grup de la Sexta Brigada, són portats a la presó de Figueres (Alt Empordà) després de passar per la Comandància de la Guàrdia Civil de la ciutat que obrí noves diligències per tinença de les armes i explosius que els havia lliurat arran de frontera el provocador Antoni Soler i a final de mes són portats a la presó de Girona. Entra en contacte amb la Coordinadora de Presos En Lluita (COPEL) i és converteix en membre actiu. Els advocats Vidal, del Comitè Pro Presos de la Federació Local de Barcelona de la CNT-AIT, a càrrec d’anarquistes convençuts i molt solidaris, i M. Seguí, de Familiars i Amics dels Presos Polítics, s'encarregaran del seu cas, però només el van veure molt poc. Com a conseqüència de les seves activitats en la COPEL és traslladat, sense que els seus advocats se n'assabentin, l'1 de gener de 1978 a la presó madrilenya de Carabanchel on també s'incorpora de ple en la COPEL. 

Motí a la presó de Carabanchel
La nit del 13 al 14 de març de 1978, quan els funcionaris de presó descobreixen que Agustín s'ha assabentat del noms dels infiltrats policíacs en la COPEL i en grups anarquistes, és assassinat d'una pallissa; el doctor Gregorio Arroyo certifica a la infermeria de la presó l'òbit a causa d'un «shock  traumàtic» a les 7.30 hores del 14 de març. 

Ningú no el va veure després de la seva mort i el cadàver va ser traslladat a Sallent on va ser enterrat sense cap permís, ni tan sols el de sanitat, calia evitar escàndols. 

CARTELL DEL 1978 Comité anti-répression de Perpinyà
Dotze funcionaris de presó i dos metges van ser jutjats i condemnats 10 anys després dels fets a penes compreses entre els 10 i dos anys de presó per la pallissa mortal «generalitzada, perllongada, intensa i tècnica» realitzada en el 70% del cos d'Agustí Rueda. Cap d'ells va passar més de vuit mesos a la presó. 

El 18 de març de 1978 hi havia vaga general de protesta a Sallent i tota la conca minera del Bages a causa de l’assassinat d’Estat del company Agustí quan fou inhumat a Sallent aquest  company obrer i destacat lluitador anarquista revolucionari, assassinat a cops a la presó de Carabanchel, a Madrid, Agustí Rueda, que havia estat detingut junt amb el company Ferran Simón, d’Alcoi, quan tornaven a la Península des de Perpinyà, de manera clandestina per passar material delicat, el 15 d’octubre de 1977 al pas fronterer del coll de Banyuls, a l’Albera, terme de Rabós. Des de primeres hores del matí la situació a Sallent i a tota la conca minera era de vaga general de protesta obrera i popular. Els establiments comercials obriren durant algunes hores per evitar el desproveïment durant el cap de setmana. Sobre les quatre de la tarda es van concentrar més de tres mil persones al barri miner de la Botjosa, on havia viscut Agustí Rueda. La comitiva va cobrir després en absolut silenci els dos quilòmetres que separen aquesta zona del centre de la població. Una bandera vermella i negra de la CNT-AIT i una altra negra de l’Anarquia, així com diverses pancartes al·lusives a l’assassinat d'Agustí Rueda, presidien la manifestació, on la gentada no va corejar cap eslògan en senyal de respecte i dol.
Una comissió es va dirigir fins al dipòsit de cadàvers i portà a coll el fèretre, cobert amb una bandera de la CNT-AIT, fins el nínxol on el cadàver va ser inhumat, mentre el secretari del Comitè de Catalunya de la CNT-AIT pronunciava unes paraules on es condemnava l'assassinat del jove llibertari i tot seguit la gent va entonar ‘A les barricades’, com a senyal d’acomiadat proletari. El sepeli va ser constantment vigilat per números de la Guàrdia Civil i el Servei d’Informació d’aquest cos va prendre nota de tot plegat. Aquest mateix dia també es va conèixer el text d'una carta oberta que Agustín Rueda havia dirigit a l'opinió pública a través d'un excompany de cel·la de la presó de Girona, on havia estat internat abans de ser traslladat a la de Carabanchel. En aquesta carta Agustín Rueda denunciava la política del Govern espanyol en matèria penitenciària, que no havia millorat amb la democràcia burgesa parlamentària de la monarquia borbònica les condicions de vida, alimentació, assistència mèdica, cultura i tractament que els presos rebien. També feia una crida a la societat i subratlla el caràcter no perillós dels presos comuns, que han arribat a la seva situació a conseqüència del franquisme; demana una oportunitat perquè els reclusos puguin rehabilitar-se, així com un indult que els brindi la possibilitat de transformar-ne l'existència en llibertat com un dret que els pertany. La carta acabava reiterant la petició d'indult, la reforma del codi penal i del sistema d'institucions penitenciàries i la legalització de la Coordinadora de Presos En Lluita (COPEL). 

Seguidament, el 22 de març de 1978 va caure abatut el director general de presons Jesús Miguel Haddad Blanco, tot just després de l’assassinat d’Estat a Carabanchel el 14 de març del company Agustí Rueda, detingut el 15 d’octubre al coll de Banyuls. El 18 de març unes ‘Brigades Roges de Francfort’ havien fet telefonades a la premsa afirmant que «els responsables de la mort d’Agustí Rueda seran ajusticiats». Els GRAPO també es van atribuir la mort d’Haddad Blanco, però encara està per aclarir qui eren els tres joves que es van prendre la justícia per la seva mà. El Quart Grup de la Sexta Brigada de Barcelona va intentar atribuir falsament l’atemptat mortal a la Federació de Catalunya de la FAI. Cal recordar que Agustí Rueda, a més d’anarquista era de la COPEL. 

El Quart Grup de la Sexta Brigada de la Prefectura de via Laietana de Barcelona –integrat per vuit agents dedicats a combatre socialisme, anarquisme i trotskisme-- va intentar atribuir falsament l’atemptat mortal a la Federació de Catalunya de la FAI, amb unes absurdes detencions de militants anarquistes, que van acabar judicialment en res. Així, el 30 de març de 1978 va ser detingut Antonio Navarro Velázquez a l’Hospitalet de Llobregat, juntament amb altres tres companys anarquistes --Francisco Rodríguez Meroño, José Luis López Moreno i Ana María Álvarez López--, pel Quart Grup de la Sexta Brigada acusat de ser el «cervell» d'un «grup específic», anomenats Grups Autònoms Llibertaris de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), del metrallament, el 19 de març de 1978 –abans de la mort d’Haddad Blanco--, de la caserna de la Policia Armada de Cornellà de Llobregat, com a resposta a l’assassinat del company Agustí Rueda, i de la mort a Madrid de Jesús Miguel Haddad Blanco. Hi havia tota una histèrica maquinació del govern Suárez i Martín Villa per criminalitzar la FAI en l’obsessió política d’UCD contra una organització política específica anarquista peninsular a l’entorn dels sindicats de la CNT-AIT i oposada a la Segona Restauració Borbònica, la qual comptava amb el suport del PSOE/UGT, PCE/CCOO, el partit de Jordi Pujol Soley i el PNB. 

S’han fet durant els anys diversos homenatges a la seva memòria a Sallent i al coll de Banyuls. El primer homenatge al lloc on va ser detingut el company Agustí va ser organitzat per la seva família, amistats seves de Sallent i gent de l’Alt Empordà. Es posà una placa de ceràmica en la seva memòria. Finalment, el 16 de març de 2013 al coll de Banyuls el moviment llibertari Marxa Maquis hi va haver un emotiu homenatge amb una nombrosa participació, molta gent present empresonada durant el franquisme i la Segona Restauració Borbònica, també molta antiga militància armada durant la Dictadura i algun maqui dels anys 40, i va col·locar una nova placa, de marbre i amb els colors vermells i negres, en homenatge a Agustín Rueda. També es va fer
passejada suau fins al corral de Pils on Agustín i el seu company van ser torturats pel Quart Grup de la Sexta Brigada de la Policia Nacional espanyola de la Prefectura de Barcelona. També, al cementiri d'Espolla (Alt Empordà) es va fer un sentit homenatge al Quique i al Celes, dos companys d'en Josep Lluís Facerias, assassinats l’agost de 1949 i inhumats al terra d’aquesta petita necròpoli del poble. 
 
El dissabte 29 de juny de 2013 a Sallent es va celebrar el PRIMER MEMORIAL AGUSTÍN RUEDA, amb la inauguració d’una placa en record del company i amb un torneig de futbol sala al pavelló durant el matí, un dinar col·lectiu, i una tarda amb un homenatge i una xerrada a l'Ateneu Rocaus, i un sopar popular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada