divendres, 30 d’octubre del 2015

Sense papers de l’ex-CFA: balanç d’una ocupació


El Comitè de Suport al Col·lectiu sense papers del Pirineu Oriental fa les seves conclusions  




 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/10/2015 
Perpinyà (Rosselló).- 

Desallotjament de les famílies sense papers dels locals ex-CFA de Perpinyà
El Comitè de Suport al Col·lectiu de la gent sense papers del Pirineu Oriental a viscut intensament durant tres mesos, entre el 17 de juliol i el 19 d’octubre, al costat de les famílies que, amb la seva ajuda, van trobar refugi a l’antic CFA de la Cambra dels Oficis a Perpinyà (Rosselló). Aquesta ocupació finalment s’ha desplaçat en diversos albergs disposat per organismes associats sota el mandat de la Prefectura del Pirineu Oriental. Un resultat, encara insuficient, no s’hauria aconseguit sense un moviment de solidaritat impulsat per un nombre creixent de militant(es) membres de les organitzacions constitutives del Comitè de Suport tot implicant gent voluntària  d’associacions de solidaritat, com ara Les Restaurant du Cœur, Emmaüs i Le Secours Populaire. Sense aquestes entitats solidàries, el Comitè de Suport no hauria pogut mai obtenir els compromisos d’acompanyament de les famílies, ja que s’han patit intimidacions, processos i tot el que representa qüestions de residència. Mai s’ha defallit, convençuts que es tenia la legitimitat de l’assistència a unes persones en perill als seus països d’origen, que ara es troben aquí sense sostre.

Les autoritats prefectorials i municipals, contrariats per les decisions de la justícia, han precipitat el desallotjament de l’ocupació al moment en que les famílies i els centres d’allotjament determinats preparaven una sortida serenament entre els dies 22 a 26 d’octubre. Cal recordar que les dotze famílies implicades tenen moltes criatures petites, algunes amb  mares soles. En lloc d’aquesta sortida serena de l’antic CFA ha estat un ultimàtum prefectorial, amb l’amenaça d’un decret municipal, i sota la pressió policial que les famílies han hagut de treure els efectes personals de manera molt precipitada, i amb un estat de confusió, el 20 d’octubre a primera hora de la tarda. Cal remarcar que sense la presència amable i l’ajuda eficaç de molta gent voluntària del Comitè de Suport, aquesta evacuació el desallotjament hauria pogut tornar-se un drama.

Pel moment, nou famílies, de les dotze, han estat reallotjades, sense que ningú es quedi al carrer ja que el Comitè de Suport ha fet el que calia per que les tres famílies deixades sense alberg fossin acollides en allotjament temporals. Ara, el Comitè examina com les podrà ajudar a obtenir allotjament més fixa.

Un episodi s’ha tancat, però la situació no s’ha arreglat. El Comitè de Suport resta vigilant, determinat a defensar totes les famílies que aspiren poder quedar-se al territori on elles s’han refugiat. Un pla de regulació per totes encara és una necessitat actual. Es fa una crida a la solidaritat i al bon fer. Tothom es troba implicat, siguin les administracions, actors polítics, associacions i la ciutadania.

El Comitè de Suport es troba conformat per AFPS, ASTI, Bouge-toit, CGT 66, CIMADE, CNT 66, CNT-SO 66, CUP Catalunya Nord, EELV 66, FSU 66, LDH, MRAP, NPA 66, PCF 66, PG 66, RESF i Solidaires 66.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada