dijous, 29 d’octubre del 2015

Els Pujol van amagar a Andorra 40 milions d'euros

Aquests fons, d'origen desconegut, no encaixen amb cap llegat del pare de l'expresident ni amb activitats declarades  


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/10/2015 
Queralbs (Ripollès).- 

Llegim a EL TRIANGLE que la família Pujol Ferrusola va moure mitjançant els seus dipòsits bancaris al Principat d'Andorra més de 40 milions d'origen desconegut, segons la conclusió que fonts de la investigació citades per El Confidencial atribueixen a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF). Aquesta xifra no encaixa de cap manera amb els ingressos procedents de les activitats declarades per la família de l'expresident de la Generalitat ni tampoc amb el llegat de Florenci Pujol, el pare de Jordi Pujol (xifrat en uns 840.000 euros), ni amb l'herència (uns onze cops menor que el càlcul de la UDEF). La conclusió dels investigadors de la UDEF citada per El Confidencial és fruit de l'anàlisi de la informació bancària remesa per les autoritats andorranes a l'Audiència Nacional, corresponent als comptes que tenien els Pujol Ferrusola a Andbank i a la Banca Privada d'Andorra (BPA) des del 1991. Segons la mateixa informació, la comissió rogatòria remesa per Andorra posaria de manifest una intensa activitat delictiva. En posa com a exemple un ingrés en efectiu a Andbank de 300 milions de pessetes (1,8 milions d'euros) que atribueix a Jordi Pujol Ferrusola l'any 2000. L'entitat andorrana, revela El Confidencial, no va anotar l'origen dels diners.  

Jordi Pujol Ferrusola atribueix a la seva mare uns documents requisats 
Els prop de 200 agents de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia que dimarts van registrar una quinzena de domicilis van acabar sense detencions, però van obtenir material divers que el jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el cas, José de la Mata, haurà d’estudiar. Del material requisat destaquen els 96.000 euros en efectiu que van trobar a l’habitatge de Pere Pujol Ferrusola i l’agenda personal del seu germà Josep, que segons fonts coneixedores de la investigació tenia anotades dades de comptes bancaris i noms d’empresaris. Però un dels documents que més ha cridat l’atenció dels agents de la Udef --egons fonts citades pel diari VozPópuli-- són uns papers trobats a la tauleta de l’habitació que Jordi Pujol Ferrusola té a casa de l’expresident de la Generalitat on hi havia “anotacions sobre comptes bancaris”. Segons el digital, quan Junior va veure que els agents agafaven els papers, els va dir que eren de la seva mare, Marta Ferrusola. La policia també es va endur l’ordinador i el telèfon del primogènit del clan. 

Les accions de General Lab, una ganga de quatre germans Pujol Ferrusola 
Jordi, Josep, Pere i Oleguer Pujol Ferrusola es van embutxacar 2,3 milions d'euros amb la venda de les seves accions a l'empresa d'anàlisis clíniques General Lab, una de les operacions que van moure l'Audiència Nacional a engegar els escorcolls d'aquesta setmana. El jutge José de la Mata considera que els quatre fills de l'expresident es van enriquir gràcies a l'empresari Carles Sumarroca. Segons publica El País, citant les interlocutòries d'entrada i registre, Sumarroca, un dels imputats en el cas de Jordi Pujol Ferrusola, "va afavorir, sense que consti justificació" els fills de l'expresident Pujol oferint-los "a un preu significativament inferior al real en aquelles dates" les accions (42.000 euros) propiciant "l'obtenció d'importants beneficis". 
El 2005, els quatre germans, mitjançant MT Tahat, va adquirir 700 accions de Proelec, societat patrimonial dels Sumarroca posseïdora de participacions de General Lab. L'operació també aixeca sospites perquè no figura enlloc ni el contracte de la venda de les participacions i tampoc la forma de pagament, revela El País. 

Les paraules de De la Rosa 
General Lab apareix en l'àudio de la conversa entre el financer Javier de la Rosa i el petit Nicolás que va revelar Público el passat 16 d'abril. De la Rosa, antic amic personal de Xavier Trias i figura molt ben connectada amb les elits polítiques durant l'apogeu del pujolisme, explicava sobre els Sumarroca que General Lab (ara del grup LabCo) era un dels negocis més coneguts d'aquesta família propera als Pujol: "els van donar tota la sanitat de Catalunya", "tots els hospitals havien de passar per General Lab". Aquest i altres negocis dels Sumarroca, relatava De la Rosa, portaven "diners per a Pujol també". "No són només les relacions accionarials, ni les factures, són socis de tota la vida, els guarden els diners", exposava. 

Jordi Pujol Soley tenia un truc per moure els diners d'Andorra 
El document manuscrit lliurat per Jordi Pujol a Andbank el 2001 on admet que són seus els diners a nom del seu primogènit, que està en poder de l'Audiència Nacional, conté un detall que no ha passat desapercebut. Es tracta, segons El Español i se’n fa ressò EL TRIANGLE, de l'escriptura, emprant lletres, del número de compte que tenia com a titular, formalment, el seu fill Jordi jr. Aquesta és, segons experts bancaris, una fórmula que empren les entitats ubicades a paradisos fiscals perquè el titular autèntic dels diners pugui efectuar operacions. Així doncs, l'expresident de la Generalitat, per ordenar al banc moviments d'aquells diners, no necessitava cap firma: en tenia prou amb l'anotació, fent servir lletres, del número de compte. Jordi Pujol Ferrusola va ser titular d'una desena de comptes bancaris al Principat d'Andorra entre el 1990 i 2012, en els quals es van registrar ingressos que s'enfilen per sobre dels 47 milions d'euros, gairebé 31 milions dels quals, com a mínim, en metàl·lic, publica El Periódico citant dades remeses per Andorra a l'Audiència Nacional. Aquells comptes s'han buidat els darrers anys. 

Els fiscals arriben a Andorra 
En el marc de l'escomesa de la Justícia als comptes andorrans dels Pujol, els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda s'han desplaçat a Andorra per mirar de desbloquejar la petició d'informació bancària.
La informació remesa a l'Audiència Nacional per petició del jutge Pablo Ruz -predecessor en la instrucció que ara mena José De la Mata- ha donat lloc als escorcolls d'aquesta setmana, però queda pendent la resposta a la petició de la titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, que porta el cas de la fortuna oculta a Andorra pel qual estan imputats l'expresident Jordi Pujol, Marta Ferrusola i els seus fills Jordi, Marta, Mireia i Pere.
La Fiscalia vol bastir una macrocausa a l'Audiència Nacional i, segons publica el Diari d'Andorra, pretén que la Fiscalia andorrana es manifesti favorable a l'enviament d'unes dades que foren demanades fa més d'un any, així com traslladar a la batlle (jutgessa andorrana) la cabdal importància d'aquesta informació per a la instrucció.  
El Departament d'Economia de la Generalitat obre un expedient informatiu sobre l'alt càrrec imputat en el cas del 3%, Josep Anton Rossell 
Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat imputat pel cas del 3%, ha estat apartat temporalment de les seves funcions pel Govern de la Generalitat.
El consell d'administració de l'empresa pública d'Infraestructures ho va decidir dimarts, segons eldiario.es. Per la seva part, el Departament d'Economia, encara dirigit pel conseller Andreu Mas-Colell, obre un expedient informatiu per estudiar la gestió de Rosell com a número dos d'Infraestructures.
A partir d'ara, i fins que no s'aixequi la suspensió, Rosell no presidirà la mesa de contractació pública. 

La caixa forta i els maletins
L'obertura d'una caixa forta i uns maletins atribuïts a Rosell va centrar l'actualitat del cas del 3% el passat dimarts. La caixa contenia 80.000 euros en efectiu.
La Guàrdia Civil assegura que un testimoni que s'identifica com un conegut de Rosell va rebre la caixa i els maletins del director d'Infraestructures, qui li hauria demanat que les guardés.  

Destapen martingales gaboneses de Jordi Pujol Ferrusola  
Sobre les aventures i negocis de Jordi Pujol Ferrusola al Gabón, EL TRIANGLE ha donat a conèixer el ventall de productes i serveis oferts, en qualitat d'intermediari, al govern d'Ali Bongo en comunicacions dirigides a aquest mandatari. Més recentment, Interviú ha publicat que el primogènit de l'expresident de la Generalitat va treure diners fora d'Espanya amagats en valises diplomàtiques gaboneses.
Aquest dijous, El Confidencial exposa el contingut d'un document on Jordi Pujol Ferrusola. explica la manera d'arreglar concursos al país africà i el repartiment de comissions.
Segons la informació d'aquest digital, conté una metodologia per evitar que hi hagi concurs i, en cas que no es pogués evitar la celebració, una alternativa basada en diverses candidatures. "La pàgina número 1 de l'annex és la metodologia que s'ha de fer perquè no hi hagi concurs, i en el cas que fos irremissible que hagués concurs, nosaltres podríem presentar tres ofertes concurrents a través d'empreses coordinades, però, com pots veure, és molt més difícil que fent-ho com diu a la pàgina número 1", diu un fragment publicat per El Confidencial.
La mateixa informació exposa un problema de finançament en una operació l'any 2001. "A finals d'agost rebrem tota la informació per poder fer una oferta de manera que a finals de setembre / inici d'octubre es tornaria a Gabon per presentar-la. S'ha d'intentar evitar el concurs i pensar quin és el millor camí. URGENT: comissió per a ells: 5%", publica El Confidencial que Jordi Pujol jr. va fer constar en l'informe referent a un negoci d'electrificació en el qual exercia, suposadament, de dinamitzador amb una companyia espanyola. "Ells" serien Pierre i Josep Duró, contactes seus al país africà.  
En els papers del Júnior revelats per El Confidencial també apareixen Luis Delso, principal accionista d'Isolux i imputat en el cas del Júnior, i Jordi Puig, germà del conseller d'Empresa i company de despatx --carrer Ganduxer 5 de Barcelona-- del fill gran de l'expresident Pujol.
Jordi Puig, assenyala aquest digital, fa remetre un fax a Pierre Duró en el qual deia que "A finals de la setmana que ve, Isolux enviarà la proposta de projecte de la central (...) Dins de l'escàndol dels costos, s'inclourà el 5% de comissió per a vosaltres".
En el ball de comissions que s'atribueix als negocis de Jordi Pujol Ferrusola a Gabon sucaven l'empresari i els intermediaris. Els Duró s'embutxacaven, segons la mateixa informació, un 82% de la comissió i el Júnior, el 18% restant. 

Tauler empastifa Gordó en el cas del 3%
Xavier Tauler, exconseller delegat de la constructora Copisa, va explicar la setmana passada davant el jutge que el conseller de Justícia en funcions, Germà Gordó, és un dels negociadors de cobraments de comissions il·legals per part de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), revela Okdiario. Aquest empresari, un del 12 detinguts en l'operació Petrum III contra la trama del 3%, menada pel Jutjat número 1 d'El Vendrell, va declarar, segons el mateix digital, que Copisa va pagar "donacions" a la Fundació CatDem a canvi d'adjudicacions d'obra pública de la Generalitat i d'administracions locals governades per CDC. La mateixa informació assenyala que Tauler va assegurar en seu judicial que va negociar comissions amb Daniel Osàcar (ex tresorer de Convergència imputat pel cas del Palau de la Música i en llibertat amb càrrecs pel que fa a la investigació del 3%), amb Germà Gordó (ex gerent de CDC) i amb Andreu Viloca (tresorer de CDC en presó sense fiança després de declarar pel cas del 3%). Aquestes gestions, segons la declaració que atribueix Okdiario a Tauler, les va fer seguint les instruccions dels amos de Copisa, la família Cornadó, una de les més properes a CDC. Gordó va haver de declarar com a testimoni en el cas de les ITV, pel que està imputat l'exsecretari general de CDC Oriol Pujol. Pel que fa al cas Palau, la instrucció es va tancar sense que ell fos investigat. 

L'agenda de Viloca delata el 3%  
L'agenda del tresorer de Convergència, Andreu Viloca, conté anotacions que detallen vuit pactes amb empresaris que van rebre adjudicacions d'obra pública a canvi, suposadament, del pagament de comissions de fins a 145.000 euros per obra, revela la Cadena SER. Segons la mateixa informació, aquestes 'mossegades', corresponents al període 2009-2012, totalitzen 619.000 euros i foren abonades a la Fundació CatDem. 

El 7% 
La SER, que assegura haver tingut accés a l'agenda de Viloca, exposa que el tresorer convergent, detingut la setmana passada en el marc de la tercera fase de l'operació Petrum, tenia anotats els noms dels empresaris i les comissions acordades, encapçalava les reunions amb ells i pactava les comissions, que superaven, de vegades, el 7% de l'import de l'adjudicació. En alguns casos es lliuraven comissions el dia que s'anunciava el concurs, després de reunions entre Viloca i un directiu de l'empresa constructora. Totes es pagaven abans de l'adjudicació. 

Les empreses de l'agenda 
Copisa, TEC4, Rogasa, Grup Soler, Urbaser, Constraula (de Teyco) i Oproler són les constructores que apareixen en les anotacions revelades per la SER. Aquests apunts van passar per la trituradora de documents i foren reconstruïts després de ser 'rescatats' de la seu de CDC el passat mes d'agost. 

Els emails de Viloca 
Les anotacions en l'agenda s'afegeixen al contingut dels correus electrònics que van trobar efectius de la Guàrdia Civil a l'ordinador de Viloca l'agost passat. Entre els 9.000 emails trobats en total, n'hi ha que especifiquen dades i motius de trobades de Viloca i representants de les citades empreses, algunes d'elles celebrades a la seu de CatDem, segons publica El Mundo. Fonts de la investigació citades pel mateix diari indiquen que allà "està tot", començant per les claus que han servit per assenyalar els detinguts en la tercera fase de l'operació Petrum.  

Antoni Vives 
Les viles de les senyores és un conjunt de quatre torres del primer terç del segle vint que estan en el número 246 de la carretera de Sarrià a Vallvidrera i que encara conserven sobre la porta els rètols de Villa Asunción, Villa Montserrat, Villa Dolores i Villa María. En un dels soterranis de les viles de les senyores hi ha la seu de City Transformation Agency SL, una consultora d’estudis urbanístics de la qual en són administradors solidaris Antoni Vives, ex regidor d’Urbanisme de Barcelona durant l’etapa de l’alcalde Xavier Trias, i Maria Sisternas, que fins a les eleccions municipals del maig passat va ser la seva cap de projectes. Antoni Vives va constituir aquesta agència el 4 de setembre passat, un divendres, i tres dies després, el dilluns 7 de setembre, anunciava la seva renuncia a l’acta de regidor de l’Ajuntament de Barcelona i, amb aquesta decisió, també es retirava de la carrera per succeir Xavier Trias com a candidat convergent a l’alcaldia en les eleccions del 2019. City Transformation Agency declara com a activitat l’assessorament a empreses i organismes públics en el camp de la transformació urbana. Un mes després de dimitir com a regidor, l’Ajuntament de Barcelona, encapçalat ara per Ada Colau, ha tramès a Fiscalia un informe sobre presumptes irregularitats de l’Agència Barcelona Regional en els últims quatre anys, quan estava dirigit per Antoni Vives. Entre les suposades irregularitats hi ha contractacions de personal, d’empreses i l’actuació internacional de l’entitat. Per cert, Barcelona Regional va adjudicar quatre contractes a Entorn, empresa vinculada a Pere Pujol Ferrusola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada