diumenge, 4 d’octubre del 2015

Aplec de Panissars commemoratiu aquet diumenge de la destrucció de l’exèrcit croat francès per Sant Miquel ara fa 730 any

Pujada per l'antiga via Augusta cap el coll de Panissars aquest diumenge al matí
Aquest any, amb estelades d’esperança per la independència catalana  


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/10/2015 
La Jonquera (Alt Empordà).- 

El priorat medieval de Santa Maria de Panissars, on va ser destruit l'exèrcit croat invasor el 1285
Aquest diumenge s’ha celebrat la trobada que es fa cada anys des de 1985 al fronterer de la ratlla del Pirineu oriental coll de Panissars (la Jonquera). Aquet any s’ha commemorat justament el 730è aniversari de la victòria catalana i emporitana enfront la invasió francesa de Felip Ardit de 1285 en el decurs de la croada contra la Corona d’Aragó del papa Martí IV. Aquesta gran derrota de la croada papal el dia de Sant Miquel de 1285 aquest any s’ha vinculat, entre altre coses, a la necessitat històrica de liquidar la invasió borbònica de la guerra de Successió del segle XVIII, que perdura en el domini actual la monarquia espanyola, i a la proclamació d’una república catalana independent.

Els actes han començat aquest matí amb una pujada, amb estelades, per l’antiga via Augusta, la banda sud del Pirineu, i a les 11:30h s’ha fet una ofrena floral a l’estela commemorativa col·locada l’octubre de 1985, en un acte de l’excursionisme científic en que hi va participar una persona ara membre d’aquesta Redacció de Tramuntana Vermella Mail.

Una vegada en el coll de Panissars, després d’unes paraules de salutació a l’aplec commemoratiu d’aquest any per part de Sònia Martínez i Juli, alcaldessa de la Jonquera i del regidor d’ERC a l’Ajuntament d’aquest municipi fronterer, una persona representant de l’IPECC, l’entitat organitzadora d’aquesta trobada anual també hi ha hagut unes paraules d’uns representant de les JERC de la Jonquera i de Figueres. Tot seguit Josep Lluís Fernández i Safont, coordinador de la Trobada al Coll de Manrella –que es celebrarà el diumenge 18 d’octubre--. la professora Daniela Grau, coordinadora del Dia de la Memòria d’Elna, en recordança de la massacre d’Elna pels croats invasors francesos de Felip l’Ardit el 1285, va fer un relat històric seguit pel medievalista empordanès Joan Badia-Homs, que l’any 1985 ja va participar en la inauguració de l’estela commemorativa i fa més de quaranta anys estudia l’església enrunada i priorita de Santa Maria de Panissars.

El coll de Panissars és un pas de la serra de l'Albera (568 m) que comunica les comarques del Vallespir i l'Alt Empordà, concretament els termes municipals del Portús i de la Jonquera, situat a ponent i immediatament sota el puig on s'alça el castell de Bellaguarda. Per aquest coll passava, des de l'antiguitat, el camí de Barcelona a Perpinyà, que posteriorment fou desplaçat al coll del Pertús. Al coll de Panissars hi ha les ruïnes d'un monestir hospital benedictí medieval, el priorat de Santa Maria de Panissars, construït sobre una gran edificació romana,  identificada com la mansio Summum Pyrenaeum, situada en el punt de trobada entre la via Domitia, pel nord, i la Via Augusta, per la banda sud, i sobre els anomenats Trofeus de Pompeu, que Pompeu el Gran hi erigí per commemorar la seva victòria sobre Quint Sertori. També hi ha l'antiga torre dels burots i un cementiri militar francès d'època moderna a uns metres més a llevant, sota Bellaguarda.

Aquest coll és cèlebre per la batalla que hi tingué lloc el dia de Sant Miquel de 1285, durant la croada papal contra la Corona d'Aragó, relatada per Bernat Desclot a la seva crònica de l’any 1288, en la qual l'exèrcit de Pere el Gran i el comte d’Empúries destruí el de Felip III de França, dit l’Ardit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada