dimecres, 5 d’agost del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 5 d'agost de 1905 neix a Palomar de Arroyos l'anarcosindicalista Nemesio Galve Lisbona

Entre 1927 i 1930 milità i treballà de fuster a Perpinyà 
 

 
 







Nemesio Galve Lisbona:
El 5 d'agost --alguns autors citen el 18 d'agost-- de 1905 neix a Palomar de Arroyos (Terol, Aragó)  l'anarquista i anarcosindicalista Nemesio Galve Lisbona, també conegut com Cholas. D'antuvi es dedicà a la fusteria, però després es decantà pel periodisme.
A partir de 1923 emigrà a Occitània, després al Rosselló i finalment a París, on milità destacadament en el moviment anarquista. Treballà de fuster a Lavelanet, fins al 1927, i a Perpinyà, fins al 1930, any en el qual s'establí a París (Illa de França) amb sa companya Josefa Salas --també citada com Josefa Fernández.
Sempre estretament vigilat per la policia francesa, que escriu: «freqüenta grups anarquistes i segueix un règim vegetarià», el 27 d'abril de 1930 fou detingut a París en una agafada durant una assemblea general de la Federació Anarquista de Llengua Espanyola del Sena.  
Amb la proclamació de la Segona República espanyola, tornà a la Península i el 30 de juliol de 1931 fou detingut acusat de «revolta a mà armada». El maig de 1932 es trobava tancat a la presó de Barcelona, on, amb Arcadio Durán, s'encarregà de la biblioteca. Ja lliure, el març de 1933 va fer un míting al barri barceloní de Sant Andreu.
A partir de l’estiu del 1936 exercí importants funcions a Madrid i a l’hexàgon francès com a home de confiança del secretari general del Comitè Nacional de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), Marià Rodríguez Vázquez, en Marianet, com ara delegat permanent del Comitè Regional de Catalunya en el Comitè Nacional de la CNT presidit per Horacio Martínez Prieto, l’octubre de 1936, i membre del secretariat de l'Associació Internacional dels Treballadors (AIT) a París. Com a delegat permanent de la CNT a Europa, amb residència a Paris, s'encarregà a partir de setembre de 1937 de reunir fons i de comprar clandestinament armes a Bèlgica i a Holanda per a la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) i la CNT; de fundar i de dirigir el periòdic bilingüe La Nouvelle Espagne Antifasciste / Nueva España Antifascista, defensor de la línia oficial revisionista de la CNT-FAI, i de Le Journal de Barcelone (1937), editat per l'Oficina de Premsa i d'Informació de la Generalitat de Catalunya; de fer de corresponsal de Solidaridad Obrera i de Fragua Social, tot fins a la seva expulsió l'abril de 1938 de l’Estat francès acusat d'«anarquista perillós». Fou substituït per Manuel Mascarell i Facundo Roca. Mesos després, fou enviat a Amèrica en una gira de propaganda i per recaptar fons --arreplegà uns 5.000 dòlars-- en nom de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), juntament amb Félix Martí Ibáñez.  
En acabar la guerra, s'instal·là a París i participà en el Consell General del Moviment Llibertari Espanyol (MLE). Quan París fou ocupada per les tropes nazis alemanyes s'establí, amb Manuel Mascarell, a Brussel·les on treballà de mecànic.  
En maig de 1945, quan era propietari d'una petita botiga i taller de mecànica a Brussel·les, la comissió, amb Angel Aransaez, Antonio Zamorano, V. Gutiérrez i Josep Teixidor, nomenada en el Congrés de París de l'MLE per aclarir les activitats durant la Segona Guerra Mundial interimperialista, com ara la Resistència francesa, la col·laboració amb els serveis secrets aliats i altres qüestions externes als principis tàctiques i finalitats de la CNT-AIT, la FAI i la FIJL,  d'alguns militants anarquistes i anarcosindicalistes rebé algunes denúncies de la Federació Local de Brussel·les del MLE contra ell, com ara tenir un petit comerç, la seva negativa a justificar fons rebuts, no ajudar alguns companys o col·laborar amb la franquista «Beneficiencia Espanyola»), però la comissió mai no conclogué res. Cal recordar que era el moment de l’escissió a l’Exili i l’Interior de la CNT a causa de la seva col·laboració republicana de classes durant la Guerra Civil, un ressò històric que encara perdura en molts conflictes orgànics i en la mateixa implantació llibertària al Regne d’Espanya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada