dijous, 20 d’agost del 2015

ACTE A BARCELONA EN RECORD D’EN JOSEP LLUÍS I FACERIASI LA GUERRILLA ANARQUISTA

EL 30 D’AGOST A LA PLAÇA MAJOR DE LES MADRES DE MAYO PER LA TARDA


 








Acte en record d’en Josep Lluís i Facerias i la guerrilla anarquista el 30 d’agost a Barcelona el diumenge 30 d’agost, a les 19:30h, plaça Major de les Madres de la Plaza de Mayo: ofrena floral, parlaments, poesia, teatre i música.

Organitza: Marxa del Maquis del Barcelonès 

--

El 30 d'agost de 1957 cau abatut per la policia a Barcelona el militant anarcosindicalista i guerriller anarquista Josep Lluís i Facerias --Lluís és el primer llinatge--, també conegut sota diversos àlies (Face, Petronio, Petro o Alberto di Luigi). Havia nascut el 6 de gener de 1920 a Barcelona. 


El juliol de 1936 militava en la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) del Poble Sec de Barcelona i en el Sindicat de la Fusta de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), i immediatament es va enrolar en la «Columna Ascaso». Després de passar tota la guerra en la 28 Divisió lluitant al front d'Aragó, al final de la contesa va caure presoner en els últims combats a Catalunya. La seva companya i la seva filla de poc mesos van morir metrallades per l'aviació nazi quan intentaven arribar a la Catalunya Nord. Fou enviat a diversos camps i batallons de treball (Saragossa, Vitòria, Extremadura, Catalunya).

Quan va ser cridada la seva quinta sota el nou règim franquista, va passar de presoner de guerra a soldat; destinat com a conductor en una Unitat de Transports Militars a Barcelona, poc després va ocupar el càrrec de xofer particular del comandant del cos jurídic militar.  


A finals de 1945 va ser llicenciat i es va integrar tot d'una en la resistència anarquista, treballant alhora primer com a cambrer i després com a caixer del restaurant «La Rotonda», al peu del Tibidabo. En aquesta època militava en el clandestí Sindicat d'Arts Gràfiques de Barcelona de la CNT-AIT.

Durant el Ple clandestí de les Planes de l'FIJL de juliol de 1946 fou nomenat secretari de Defensa del Comitè Regional de Catalunya i de les Illes Balears; també assumí la secretaria de la nova organització clandestina: Moviment Ibèric de Resistència (MIR).


Des del març de 1946 va participar en tots els Grups de Defensa de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) de la zona centre de Barcelona.  

Després de participar en un ple de l'Exili, va entrar a la Península i començà a realitzar expropiacions a oficines bancàries, de fàbriques i empreses com també joieries per finançar les activitats clandestines anarquistes.


L'estiu de 1946 va realitzar una sèrie de sabotatges, com ara el metrallament de la comissaria de Gràcia a la Travessera de Dalt, destrucció dels dipòsits de CAMPSA, explosions de bombes a consolats d'Estats favorables al règim franquista (Bolívia, Brasil, Perú) i altres accions de guerrilla urbana.

El 17 d'agost de 1946 fou detingut en una batuda policíaca amb 38 companys i empresonat a la presó Model de Barcelona fins al juliol de 1947, que sortí en llibertat provisional. Poc després va assumir la secretaria del Moviment Llibertari de Resistència (MLR), successor del MIR. L'octubre de 1947 va participar en el Congrés del Moviment Llibertari en l'Exili a Tolosa de Llenguadoc. 


Durant el 1948 portà a terme nombroses expropiacions, també a prostíbuls de luxe freqüentats per la burgesia catalana. 


El 1949 va participar en la campanya d'atacs organitzats per Quico Sabaté Llopart i el març d'aquell any en la temptativa de liquidr el comissari de la Brigada Política Social de Barcelona Eduardo Quintela Bóveda. El 26 d'agost de 1949 sortí sa i estalvi d'una emboscada de la Guàrdia Civil quan passava el Pirineu per Espolla i en la qual moriren els companys Celes i Quique i un en resultà greument ferit però arribà passar la frontera. 


Fins al març de 1950 va participar en nombroses accions contra el règim franquista («Fiesta de la Victoria», etc.). A partir d'aquest any les relacions amb els responsables de la CNT-AIT en l'exili es van deteriorar i decidí retornar a la Península amb César Saborit Carralero. Després de la mort d'aquest, el Secretariat Intercontinental de la CNT-MLE a l'Exili (CNT-AIT) el va marginar gairebé totalment.

El 1951 es va declarar una important vaga de tramvies i per tot Barcelona s'escoltava una tornada que va calar entre la població: «Per a arreglar això dels tramvies, busqueu Facerias. Contra el Requetè, visqui Sabaté!». El 26 d'octubre de 1951 aconseguí fugir d'una nova emboscada matant un policia i ferint-ne nou. 


El juny de 1952, fugint de les crítiques del Moviment Llibertari Espanyol (MLE), que acabarà desautoritzant totalment la lluita armada en 1953, marxà a Itàlia i sota el nom d'Alberto di Luigi va participar en diverses activitats del moviment llibertari italià i en la creació dels Grups Anarquistes d'Acció Proletària (GAAP). En aquesta època va intentar estructurar les Joventuts Llibertàries Italianes i organitzà nombrosos càmpings internacionals anarquistes a Itàlia finançats amb les expropiacions realitzades amb Jesús del Olmo Sáez, dit ‘Malatesta’. En aquests anys, també, intentà polititzar el bandolerisme sard. 


De tornada a l’hexàgon francès, a començaments de 1956, va establir contactes amb Quico Sabaté. Després retornà a Itàlia i va fer alguns cops bancaris.
  

El 17 d'agost de 1957 va passar clandestinament de bell nou a la Península, acompanyat per Luis Agustín Vicente, dit ‘El Metralla’, un anarquista murcià amb qui ja havia col·laborat a Itàlia, i amb l'anarquista italià Goliardo Fiaschi, amb la finalitat d'executar el traïdor Aniceto Pardillo Manzanero, però Josep Lluís i Facerias fou abatut per la policia en una emboscada, presumiblement a causa d'una confidència, el 30 d'agost de 1957 al barri de Sant Andreu de Barcelona. 


La mort de Facerías fou silenciada per la premsa de la CNT-MLE --només la revista llibertària crítica amb la CNT Atalaya, en el seu primer número de desembre de 1957 es va fer ressò en un article titulat «El asesinato de Facerías. Un silencio inexplicable». Amb la seva mort només quedaren dos grups guerrillers a Catalunya: el de Quico Sabaté i el de Ramon Vila Capdevila (Caracremada).


L'any  1974 l'historiador llibertari Antoni Téllez Solà publicà el llibre La guerrilla urbana. Facerías, on aporta preciosa informació sobre aquest destacat militant anarquista. En 2002 el cineasta Carles Balagué estrenà la pel·lícula documental La Casita Blanca. La ciudad oculta, que explica accions de Facerías, i en 2006 l'escriptor i advocat Josep Maria Loperena va publicar la novel·la Ulls de falcó, basada en la vida d'aquest personatge, un dels màxims exponents de la guerrilla urbana llibertària catalana. 


Cada any, Marxa Maquis del Barcelonès organitza un homenatge el 30 d’agost a la tarda en el lloc on va ser assassinat el 1957 pel franquisme.

Mira també:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada