dijous, 30 de juliol del 2015

Noa, estrella de la programació de tardor de l’Auditori de Girona, acusada de justificar les massacres al poble palestí

Manifestació a Girona el 2014 a favor del poble palestí i en contra l’ofensiva militar sionista
Noa va néixer a Tel Aviv i té una llarga i notòria carrera professional, amb col·laboracions amb reconeguts artistes internacionals com Sting o Stevie Wonder, però també  ha estat objecte de crítiques i de boicots per representar “la cara amable de l’Estat d’Israel”, segons apunta la campanya internacional Boicot Desinversions i Sancions a l’Estat d’Israel
  
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/07/2015 
Girona (Gironès).- 

Llegim al portal ARIET.CAT que l’Ajuntament de Girona ha fet pública la programació de la temporada de tardor a l’Auditori, i una de les actuacions estel·lars ha de ser la de Noa, cantant israeliana que es va situar en el punt de mira de les campanyes del boicot a Israel després de justificar l’operació contra la franja de Gaza l’any 2009.
Noa va néixer a Tel Aviv i té una llarga i notòria carrera professional, amb col·laboracions amb reconeguts artistes internacionals com Sting o Stevie Wonder, però també  ha estat objecte de crítiques i de boicots per representar “la cara amable de l’Estat d’Israel”, segons apunta la campanya internacional BDS (Boicot Desinversions i Sancions a l’Estat d’Israel). La cantant Noa s’autoproclama a si mateixa com a “missatgera de la pau” i sempre ha intentat mostrar una postura equidistant respecte del conflicte palestí, qualificant-se com a “moderada” i en contra dels “extremismes”.  Malgrat això a la darrera ofensiva massiva de l’Estat d’Israel contra la franja de Gaza, l’operació Marge Protector de l’estiu de 2014, la cantant va escriure una carta en què demanava de manera ambigua que s’acabés la “guerra” i carregava contra Hamàs. Aquesta polèmica carta va ser contestada pel col·lectiu basc EH Palestina Sarea, que retreia a Noa que igualés la violència exercida per l’Estat d’Israel, que va patir 71 baixes militars provocades majoritàriament per foc amic, amb l’autodefensa del poble palestí en què van morir 2.205 civils. Però la polèmica amb la cantant israeliana ja venia de lluny i és remunta a les declaracions que va emetre al diari Yedioth Ahronoth durant el setge protagonitzat per l’exèrcit israelià a la franja de Gaza el 2009 Plom Fos, en què van morir 1.400 palestins, i en què Noa apuntava: “Tan sols esperava que Israel pogués fer la feina que havia de fer i ens lliurés del càncer fanàtic de Hamàs.” 
Aquests declaracions l’han posat al punt de mira de diferents col·lectius com la plataforma Aturem la Guerra i la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions a l’Estat d’Israel. A diferents ciutats de l’Estat com ara Logronyo, Bilbao o Barcelona, les actuacions de Noa han rebut crítiques i concentracions de rebuig a les portes del concert. De fet una de les fortes polèmiques va succeir durant l’Onze de Setembre de 2009 en la Diada a Barcelona, en què la cantant israeliana va actuar enmig de crítiques i concentracions de rebuig. Arran del boicot de la Plataforma Aturem la Guerra, l’ambaixador israelià a l’Estat Espanyol va respondre taxativament: “Qui està en contra de Noa, està a favor de Hamàs i qui està a favor de Hamàs, està a favor de la guerra i el fonamentalisme islàmic.” Un discurs que el va arrodonir previsiblement acusant d’antisemites els col·lectius que s’oposaven a l’actuació de la cantant.
En declaracions a aquest mitjà, Francesc Ortega membre de la campanya BDS a Girona, considera un fet molt greu que l’Auditori de Girona proposi una artista que justifica l’ocupació i la massacre de la franja de Gaza, encara que ho faci des d’una posició ambigua mostrant la “cara simpàtica del sionisme”. Aquests fets, afegeix, contribueixen a normalitzar vincles amb un estat que manté un autèntic apartheid contra el poble palestí. Ortega demana suspendre el concert per tal de no normalitzar un genocidi, de la mateixa manera que als anys 80 la pressió internacional va obligar Sud-àfrica a posar fi a les seves polítiques discriminatòries.
Aquesta propera tardor doncs, la polèmica cantant trepitjarà el mateix escenari que el virtuós pianista Paul Lewis o el cantant i compositor Antonio Orozco. L’actuació de Noa, que l’auditori gironí ha presentat com “un plat fort”, continua demostrant els vincles que uneixen Girona amb l’Estat d’Israel. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada