dissabte, 18 de juliol del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 18 de juliol de 1920 neix al barri del Clot de Barcelona l'anarquista Federico Arcos Martínez, que ha mort aquest any 2015 a Toronto

Quan la victòria franquista era un fet, el febrer de 1939 passà al Rosselló , on patí els camps de concentració francesos de Barcarès, Argelers i Setfonts.  
En el 1941 pogué fugir-ne i es posà a fer feina d'ajustador i de torner en una fàbrica de turbines a Tolosa de Llenguadoc. Sempre amb el perill de ser enviat a Alemanya, decidí retornar a la Península. En arribar va ser tancat durant 20 dies al penal de Figueres i després empresonat a Barcelona.


Federico Arcos:  
El 18 de juliol de 1920 --oficialment el 22 de juliol-- neix al barri del Clot de Barcelona l'anarquista Federico Arcos Martínez, conegut com Fede. Fou el menor de cinc germans d'una família obrera anarquista emigrada d'Ucles (Conca, Castella) a Catalunya; sos pares es deien Santos Arcos Sánchez, pagès analfabet, i Manuela Martínez Moreno.  

Després d'estudiar a l'Acadèmia Enciclopèdica, entrar a fer feina als 13 anys com a aprenent d'ebenisteria i a l'any següent com a aprenent de mecànic en una fàbrica de productes químics. En 1934 s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) i a l'Ateneu Eclèctic del Clot, i per les nits feia classes a l'Escola d'Arts i Oficis.  

A partir de 1936 milità en les Joventuts Llibertàries del Clot i a l'Ateneu Llibertari d'aquest barri barceloní. Molt amic de Liberto Sarrau, Diego Camacho (Abel Paz), José Bajé i Germinal Gràcia Ibars (Víctor García), amb aquests fundà el grup anarquista «Quijotes del Ideal» i col·laborà en el seu òrgan d'expressió, El Quijote, que només publicà tres números, ja que fou censurat per les seves crítiques a la participació governamental confederal.  

En aquesta època també col·laborà en Ruta, òrgan de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL).  

A finals de 1937, per recomanacions de la CNT, passà de la fàbrica a treballar en una destil·leria amb la finalitat d'enfortir les idees anarquistes entre els seus treballadors. L'abril de 1938 es presentà voluntari en un batalló confederal antigàs i després va ser cridat a files i enquadrat en la 24 Divisió com a instructor i milicià de cultura, ensenyant els companys a llegir i a escriure, al Pirineu, front d'Aragó i Baix Ebre (Mequinensa, Tortosa, etc.), i gairebé hi queda amb l'enfonsament del front.  

Quan la victòria franquista era un fet, el febrer de 1939 passà al Rosselló , on patí els camps de concentració francesos de Barcarès, Argelers i Setfonts.  

El novembre de 1939 en sortí per treballar en una fàbrica d'avions de Tolosa de Llenguadoc, on romangué fins al juny de 1940, quan la derrota francesa enfront dels alemanys, havent de tornar al camp d'Argelers.  

L'any 1941 pogué fugir-ne i es posà a fer feina d'ajustador i de torner en una fàbrica de turbines a Tolosa de Llenguadoc. Sempre amb el perill de ser enviat a Alemanya, decidí retornar a la Península. En arribar va ser tancat durant 20 dies al penal de Figueres i després empresonat a Barcelona. Immediatament després va ser enviat a fer el servei militar al Marroc, on romangué gairebé dos anys fins al 1945 a la zona de Ceuta. Un cop llicenciat s'establí a Barcelona, on s'afilià a les organitzacions clandestines CNT i Joventuts Llibertàries, del les quals va ser nomenat membre del Comitè Local.

Afiliat al Sindicat del Metall, participà en l'edició del seu òrgan d'expressió clandestí Martillo.

En el 1948, arran de la mort d'un dels seus grans amics, l'activista anarquista Raúl Carballeira Lacunza, passà a l’Estat francès amb altres companys i l'any següent entrà a formar part dels grups guerrillers de muntanya, amb els germans Sabaté Llopart, Marcel·lí Massana, Josep Massip, José Pérez Pedrero i altres.

Després va ser nomenat membre del Comitè Nacional de la FIJL a Tolosa de Llenguadoc, amb Marcelino Boticario, Mejías Peña i Juan Pintado, i en 1950 secretari d'aqueta organització.

L'any 1952 emigrà a Amèrica i s'instal·là a Windsor (Ontàrio, Canadà), on treballà com a metal·lúrgic fent matrius a la Ford Motor Company d'automòbils d'aquesta ciutat. Malalt de tuberculosi en un ronyó, hagué de romandre 13 mesos hospitalitzat al Essex County Sanitarium.  

En el 1958 adquirí la nacionalitat canadenca i en 1959 la seva companya, la militant anarcofeminista Purificació Pérez Benavent (Pura Arcos), i la seva filla pogueren sortir de l'Espanya franquista i reunir-se amb ell.

Al Canadà destacà en el moviment sindical, entaulà polèmiques amb stalinistes, s'integrà en el grup «Libertad» de Detroit-Windsor (José López, Casiano Edo, etc.), col·laborà en el butlletí La Escuela Moderna publicat per Félix Álvarez Ferreras a Calgary i mantingué estretes relacions amb molts anarquistes, especialment amb Attilio Bortolotti i Carlos Cortez. També participà en les activitats de grups anarquistes nord-americans, com ara «Black & Red» i «Fith Estate».  

En el 1986 es jubilà de la seva feina a la Ford.  

A partir de 1992 entrà com a voluntari a la clínica de Windsor de l'Occupacional Health Clinics for Ontario Workers Inc. i també es voluntari en la Windsor Occupational Health Information Service, participant en multitud de projectes, sobretot amb treballadors immigrants de l'àrea de Leamington.

Amb el pas del temps arreplegà una important biblioteca i arxiu de temes anarquistes, que conservà els arxius d'Emma Goldman i del seu amic Bortolotti.  

Una part del seu arxiu va ser dipositat al Fons Labadie de la Universitat de Michigan.

El juny de 2010 va fer una donació de 10.000 documents referents al moviment llibertari a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona.

Trobem articles seus en diferents publicacions periòdiques llibertàries, com ara Cenit, CNT, Le Combat Syndicaliste, La Escuela Moderna, Ideas-Orto, Ráfagas, Siembra, Tierra y Libertad, etc.

És autor de León Nicolayevich Tolstoi (1972) i Momentos. Compendio poético (1976).

Resideia a Windsor (Ontàrio, Canadà) i ha mort molt gran a Toronto quest any 2015, com un supervivent poc conegut en el món de la historiografia.  

Mira també:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada