divendres, 31 de juliol del 2015

La Fiscalia investiga Santi Vila i Marta Felip per malversació de fons públics

Analitza el lloguer de prop de 6.000 euros mensuals que l'Ajuntament de Figueres paga per un local buit que s'havia de destinar a un servei municipal 
 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/07/2015 
Figueres (Alt Empordà).-

La Fiscalia investiga el conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila (CDC), per un presumpte cas de malversació de fons públics durant la seva etapa com a alcalde de Figueres. La seva successora en el càrrec, Marta Felip (CDC) també seria objecte d'investigació en la mateixa causa, segons avança la Cadena Ser. 
 
La denúncia fa referència al lloguer de 5.900 euros mensuals que el consistori paga a Nova Cadieisa SA --una empresa de la família Miquel-- per un local situa al carrer Nou en el que estava previst ubicar unes instal·lacions municipals. De moment, el local no s'ha utilitzat per a cap finalitat, però l'Ajuntament figuerenc segueix pagant l'arrendament, que la denuncia qualifica «de molt elevat» sobretot quan el propi consistori ha determinat que per adequar-lo necessita unes obres de rehabilitació valorades en 1,3 milions d'euros.  

El cas va arribar fa uns mesos a l'Oficina Antifrau. Segons l'ens, fins al febrer de 2013 li consta que Figueres havia pagat 160.018,86 euros per aquest espai. Antifrau vol també que certifiquin si han fet efectiva l'opció a compra del local --valorada en 1,4 milions d'euros--, que l'Ajuntament va anunciar fa temps que havia executat. De fet, l’alcaldessa Felip va dir al ple de dimarts que esperava poder adequar aviat aquest espai per a instal·lar-hi serveis vinculats a temes socials. 

El cert és que per aquest local s'han fet múltiples anuncis. Des de la voluntat de posar-hi dependències municipals a una surrealista operació de permuta amb el Consell Comarcal per a quedar-se amb la totalitat de la casa Nouvilas. Una actuació que van acabar abandonant assegurant que no hi havia "encaix jurídic". 
El document d'Antifrau diu que l'arrendament es va fer a través d'un concurs públic i que el contracte es va signar al 2010 per un termini de 20 anys. Diu, a més, que segons el projecte bàsic fet al 2011 adequar l'espai costaria gairebé 1,4 milions d'euros. 

El cas de l'Escola d'Hosteleria 
Al marge del cas d'aquest local, l'Oficina Antifrau de Catalunya també ha assegurat que la concessió gratuïta i directa de la finca on es va construir l’Escola d’Hostaleria prevista al conveni entre la Fundació Privada Miquel --vinculada a l'empresa beneficiària del lloguer que investiga la Fiscalia-- i l’Ajuntament de Figueres està «viciada de nul·litat de ple dret».  L’informe raonat que l’ens ha enviat a l’Ajuntament i al qual ha tingut accés la premsa convencional gironina, reitera que la llei només permet aquest tipus d’adjudicacions directes en casos excepcionals en les quals, per exemple, es tracti d’una entitat sense ànim de lucre declarada d’utilitat pública. «No consta acreditada aquesta condició per part de la fundació», insisteixen. 

A banda d’això, l’organisme demana més documentació sobre el seguiment de la construcció de l’edifici, que es certifiqui com es va cedir la primera planta així com les quantitats econòmiques entregades a la fundació privada. Des del govern municipal figuerenc insisteixen que no hi ha indicis de cap delicte sinó que es tracta d’errors administratius i admeten que les consideracions deixen l’espai sense «cobertura jurídica». 

L’Oficina Antifrau de Catalunya diu que la concessió gratuïta i directa de la finca on es va construir l’Escola d’Hostaleria prevista al conveni entre la Fundació Privada Miquel i l’Ajuntament de Figueres està «viciada de nul·litat de ple dret». L’informe raonat, que l’ens va enviar a l’Ajuntament, reitera que la llei només permet aquest tipus d’adjudicacions directes en casos excepcionals en les quals, per exemple, es tracti d’una entitat sense ànim de lucre declarada d’utilitat pública. «No consta acreditada aquesta condició per part de la fundació», insisteixen. A banda d’això, l’organisme demana més documentació sobre el seguiment de la construcció de l’edifici, que es certifiqui com es va cedir la primera planta així com les quantitats econòmiques entregades a la fundació privada. Des del govern municipal insisteixen que no hi ha indicis de cap delicte sinó que es tracta d’errors administratius i admeten que les consideracions deixen l’espai sense «cobertura jurídica». L’ens va remetre en el seu dia aquest primer informe arran de la investigació iniciada per la denúncia del grup municipal de Figueres del PP sobre el conveni per a la construcció d’aquest centre així com pel lloguer del polèmic local buit del carrer Sant Pau. El document treu les primeres conclusions sobre la revisió de la informació de la que disposa. A grans trets, concreta que els convenis signats al 2008 i al 2010, durant el mandat de l’exalcalde per CiU i ara conseller de la Generalitat en el govern de Convergència, Santi Vila, preveien la concessió gratuïta de finca de domini públic a 50 anys a l´entitat privada per a la construcció del centre mitjançant adjudicació directa. De fet, així es va tramitar malgrat que Antifrau conclou que això es totalment contrari a dret perquè s’hauria hagut de fer amb concurs públic ja que es tracta d’una fundació privada sense caràcter públic. Per això, reclama que es revisin d’ofici les actes d’aprovació dels convenis i tots els acord que se’n derivin. A més, vol saber si es va constituir la comissió paritària de seguiment de les obres prevista al conveni i també que es certifiqui «com es va cedir la planta primera de l’edifici així com també l’escriptura notarial que en el seu cas s’hagués formalitzat». Pel què fa al seu cost, l’ens vol que l’interventor certifiqui les quantitats econòmiques entregades a la fundació especificant qui va adoptar la decisió o la imputació pressupostària. 

D’altra banda, reclama saber «si el pagament que es va fer des de l’Ajuntament va ser en percentatge o en base a l’aportació compromesa al conveni de 2010». L’Ajuntament manté que no hi ha cap delicte sinó que són errors administratius que «deixen sense cobertura l’espai com, per exemple, va passar-li a la Generalitat amb la presó». «Hem demanat informe jurídic i treballarem per donar-li la cobertura adequada», insisteixen. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada