dilluns, 8 de juny del 2015

Organitzant la 'barricada quotidiana' als barris de Barcelona

Imatge d'un dels debats que va tenir lloc dissabte
Més d'un centenar de persones provinents de diverses lluites barrials i del moviment llibertari barceloní van compartir diagnòstics davant el nou escenari polític a la ciutat.  
La revista Una Posició, sorgeix com a termòmetre i altaveu d'aquestes forces autònomes als barris i per mirar de superar la invisibilitat que pateix el moviment llibertari. 


DIRECTA 08/06/2015 
Joan Bernà  

La jornada de debat va ser organitzada per la publicació 'Una Posició'
Dissabte passat l'auditori del bloc onze de Can Batlló a Sants acollia la jornada de debat “Construïm la resistència”. La jornada fou un modest però alhora ambiciós punt de trobada i estava convocada per membres del col·lectiu editor de la revista Una Posició, com a colofó a una sèrie de presentacions i debats que han realitzat durant el passat mes de maig a diferents espais de transformació social de Barcelona. 
La revista Una Posició, sorgeix com a termòmetre i altaveu d'aquestes forces autònomes als barris i per mirar de superar la invisibilitat que pateix el moviment llibertari, producte de la mateixa informalitat i dispersió. Ara mateix, davant del nou escenari polític a la ciutat, les activistes que l'impulsen i que han bastit projectes de base estables als seus barris com en Marc, constataven la força que tenen per canviar conjuntures polítiques i portar les institucions al seu terreny: “Nosaltres som la gent dels barris i la lluita passa pel territori”. Ben a prop en el cas de Can Vies “vam aconseguir ser opacs pel poder, guanyar legitimitat i accentuar les contradiccions de la governança de la ciutat” just fa menys d'un any, el principi de la fi del govern de CiU a Barcelona.
I ara, tot i seduïts per la ciutat comuna, defugen entrar en les dinàmiques absorbents del poder. A la majoria els uneix la desconfiança envers l’esfera institucional que al seu pesar s'han abocat a legitimar noves formacions polítiques amb qui alhora comparteixen moltes lluites. En aquest sentit activistes com en Sisu, no creuen que ara hagin de caure en una apatia mobilitzadora. Ans al contrari, “hem de passar de la resistència a l'ofensiva i aprofitar el terreny fèrtil que ens aporta el nou escenari tot i les seves limitacions, amb una agenda pròpia”.  Voluntat d’unir esforços entre barris 
Passades les dotze del migdia, membres actives convidades de lluites barrials diverses com Can Vies i del Grup d'economia solidària de Sants, l'Ateneu la Base del Poble Sec, l'Ateneu de Nou Barris, el Banc Expropiat de Gràcia i les assemblees de Vallcarca i d'Heura Negra de Gràcia-Vallcarca van fer l'esforç d'extrapolar quins recursos i experiències podien ajudar a la resta des dels seus respectius àmbits de lluita. A grans trets i com remarcava la Mariona des de Nou Barris, una de les poques intervencions femenines al llarg de la jornada, als diferents espais i assemblees “ens uneix el fet d'incidir en la transformació social i una estratègia de gestió comunitària per gestionar les mateixes necessitats”. Malgrat mantenir-se crítics mani qui mani, va remarcar que en el cas de l'Ateneu de Nou Barris l'aposta per la legalitat els ha garantit una continuïtat de 37 anys com a equipament públic, a diferència d’altres lluites que des d’espais alegals on se senten més còmodes, han patit major confrontació amb l'administració. 
Experiències locals a banda, totes elles marcades en un gran mapa de la ciutat imprès per l’ocasió, era el moment de dividir-se en quatre grups, que van esmerçar-se a debatre sobre com articular el suport mutu i bastir una força autònoma als barris. En els diferents grups es començava a endevinar la necessitat d’una estratègia comuna i coordinada per eixos de lluita, que es debatria àmpliament al llarg de la tarda. 
Just abans del dinar, que semblava que es quedaria curt per la nombrosa assistència, es feia la posada en comú de les propostes dels grups. En general s’entenien àmpliament les potencialitats del treball conjunt i de trobar objectius comuns que es vagin assolint en el temps. Al marge del vincle ideològic entre totes que pugui despertar una revista com la que es presentava a la jornada o un manifest col·lectiu, es va parlar obertament de compartir recursos formatius i una força material comuna a nivell de Barcelona. També cridaven l’atenció propostes com la d’aprendre a treballar amb altres col·lectius com ara AMPAs i llocs de no estricta afinitat pel comú de les mateixes necessitats i per temes específics. I d'acord en la idea de reproduir el que funciona, com es va recordar durant tota la jornada, és parlar també de rearticular la xarxa d’espais autogestionats on prioritzar necessitats reals com ara suplir la falta d’ingressos per pensions, amb la creació de caixes de resistència.  

Estratègies comunes 
El debat autocrític de la tarda sobre una estratègia comuna de lluita va estar marcat per la necessitat d’afrontar situacions concretes i donar espai a allò que reforça l’anomenada “barricada quotidiana”, aplicant experiències i recursos fructífers dels diferents barris. 
Segons membres convidats del Procés Embat i la CGT, l'expansió del poder popular hauria de servir per confluir i articular agendes compartides i dotar de sentit l'espai veïnal per aprofundir en la lluita sindical, superant els marcs legals i més quan moltes treballem en llocs distints o diversos llocs alhora. En aquesta línia, a Gràcia i Poble Sec s'està definint un projecte com és el del sindicat de barri o grup de suport mutu a nivell laboral. De la mà de l’Iru s’explicava un cas a Gràcia que una noia va firmar el seu acomiadament improcedent amb un “no conforme”. Això seguit de la mobilització i efectivitat dels enllaços de suport mutu, va obligar al seu cap a canviar d'actitud. 
Com aquesta es van desplegar tot un seguit d’idees i plantejaments amb els quals basar campanyes o formes d'acció conjuntes en distints eixos i a fi d'anar trobant un ritme que faci estable una coordinació que fins ara admeten que ha estat efímera. Amb tot, i ja força exhausts, la jornada s’acabava minuts abans de les set de la tarda, amb el compromís col·lectiu a l'horitzó de repetir una nova trobada.  

Als barris ens trobarem 
Als barris la lluita continua. De fet si repassem el calendari d’aquest mes Can Batlló celebrarà a partir del dijous el seu quart aniversari de gestió comunitària en espais com la biblioteca, els horts i jardins comunitaris i el mateix bloc onze on es va fer la jornada. 
De cara al cap de setmana dels dies 20 i 21 de juny, hi haurà una les Jornades de #BarrisEnLluita que se celebraran a Vallcarca. Aquestes comptaran amb la presència de gent dels barris del Cabanyal de València, Gamonal de Burgos, Errekaleor de Vitòria-Gazteiz i el col·lectiu antirepressiu Libre d’Euskal Herria. Una nova cita per debatre qüestions com les que van sorgir el passat dissabte i que van anar recollint pacientment els membres organitzadors de la jornada d’Una posició com l’Andrés, que es comprometien a fer-ne un retorn de les principals conclusions durant el pròxim mes de setembre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada