divendres, 22 de maig del 2015

Torroella de Montgrí no traurà l'estelada malgrat la trucada del director general dels Mossos d’Esquadra en un gest de dignitat empordanesa

Senyera i estelada a la Casa de la Vila de Torroella de Montgrí
La Junta Electoral de Zona ha ordenat als Mossos la retirada de la bandera a Torroella. 
Societat Civil denuncia Ripoll per mantenir l´estelada. 
També ha denunciat l'Ajuntament de Manresa i el parc de Bombers de Mataró.


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/05/2015 
Ripoll (Ripollès).- 

Torroella de Montgrí (Baix Empordà) va rebre ahir a la tarda la resolució de la Junta Electoral Central (JEC), tramesa per la Junta de Zona de la Bisbal , que obliga a retirar les estelades dels edificis públics i els locals que siguin seus electorals. Al municipi, la bandera independentista oneja --juntament amb la senyera-- a la façana de l'ajuntament.  
Aquest matí, el consistori de Torroella ha presentat recurs davant la resolució de la Junta Electoral Central. L'escrit, que porta la signatura de l'alcalde per CiU Jordi Cordón, assegura que l'Ajuntament s'ha trobat "en absoluta indefensió" davant la denúncia presentada per Societat Civil Catalana (SCC). Una entitat que, recorda el text, "no és part del procés electoral convocat".
L'alcalde feia saber a la Junta Electoral Central que el consistori no ha rebut "trasllat" de la denúncia presentada per SCC i que, en conseqüència, com que no se li ha notificat, tampoc s'ha pogut defensar. "Entenem que s'ha prescindit total i absolutament del procediment establert per llei", recollia el recurs.  

"Absolutament desproporcionada" 
A més, el text que s'ha tramès a la Junta Electoral de Zona de la Bisbal d'Empordà, d'on depèn el municipi de Torroella de Montgrí, també defineix com a "absolutament desproporcionada" la decisió de retirar les estelades dels edificis que no siguin col·legis electorals. "En molts municipis d'aquest país hi ha símbols de diferents ideologies que no es retiren ni s'han retirat mai en els diferents períodes electorals", concloïa el recurs.  

Els Mossos d’Esquadra hauran de despenjar la bandera a Torroella 
L'Ajuntament de Torroella ha tramès el recurs a la Junta Electoral de Zona (JEZ) poc després de les dotze del migdia. I la resposta, que no s'ha fet esperar, ha estat tan curta com categòrica. La decisió de la Junta Electoral de Zona de la Bisbal, que s'ha rebut a quarts de dues, no entra a valorar cap dels motius i, simplement, resol que despenjar l'estelada és "de preceptiu compliment". En conseqüència, la Junta Electoral de Zona ordena als Mossos d'Esquadra que "procedeixin immediatament a retirar" la bandera independentista.  

Negativa davant la trucada d'Albert Batlle 
A primera hora de la tarda, i després de la resolució de la Junta Electroal de Zona de la Bisbal d’Empordà, l'alcalde de Torroella de Montgrí ha rebut la trucada del director general del Mossos d’Esquadra, Albert Batlle. Batlle li ha demanat que ell o algú del consistori retirés l'estelada, per evitar la imatge que fossin els Mossos d'Esquadra qui anessin a despenjar-la. 
Jordi Cordón, però, s'hi ha negat pels mateixos motius que li ha donat el director general. És a dir, que a ell tampoc li convé que sigui algú del consistori --o l'alcalde mateix-- qui es vegi obligat a treure l'estelada. "És una situació rocambolesca i, malauradament, la imatge hi haurà de ser; ja sigui per part de la policia o del consistori", ha dit Cordón.  

"És greu que l'Estat espanyol ens faci entrar de nou en una guerra de banderes" 
"És greu que l'Estat espanyol ens faci entrar de nou en una guerra de banderes", ha lamentat l'alcalde de Torroella de Montgrí, en referència a les resolucions de la Junta Electoral Central. "Però des de l'Ajuntament mantindrem aquest símbol a la façana i no farem el pas de retirar-lo", ha conclòs. Davant aquesta negativa, la Junta Electoral de Zona pot obrir un expedient sancionador a l'alcalde i imposar-li, a títol personal, una multa de fins a 3.000 euros. 
Segons l’agència EFE Societat Civil Catalana (SCC) ha denunciat davant la Junta Electoral de Zona corresponents els ajuntaments de Manresa (Bages) i Ripoll (Ripollès) i el parc de Bombers de Mataró (Maresme) per mantenir estelades en edificis públics, malgrat l'ordre de retirar aquestes banderes. 
Segons han informat a EFE la unionista SCC les denúncies comminen la Junta Electoral de Zona a reiterar als consistoris i als responsables del parc de bombers l'ordre de retirar les estelades, amb l'advertiment que si no ho fan poden incórrer en un delicte de desobediència a les autoritats. En concret, SCC ha denunciat la presència d'una bandera independentista a la façana municipal dels ajuntaments de Manresa i Ripoll, així com una altra al parc de bombers de Mataró. 
Segons l’Agència Catalana de Notícies, paral·lelament al que imposen les Juntes Electorals, a Berga (Berguedà) han penjat avui dues gegants estelades en els edificis que hi ha a banda i banda de l'ajuntament. Una iniciativa que ha arribat després que aquest matí el consistori acatés l'ordre de la Junta Electoral de Zona de retirar les ensenyes independentistes dels edificis oficials. Una seixantena de persones han assistit a l'acte que tenia per objectiu d'actuar en conseqüència i fer veure que la voluntat del poble és mantenir una conducta independentista. També s'ha animat la població perquè el  diumenge vagi a votar amb símbols independentistes per reaccionar davant la prohibició.  

 Els membres, apoderats i interventors de les meses electorals del 24-M tampoc podran vestir roba amb estelades, doncs la Junta Electoral Central ho ha prohibit expressament 
Segons l’Agència Catalana de Notícies la Junta Electoral Central ahir va fer públic un acord pel que prohibeix expressament que els membres de la mesa, apoderats i interventors als comicis municipals del diumenge 24 de maig llueixin samarretes o roba que contingui l'estampació de banderes estelades. Ho fa en resposta a una consulta elevada per la Junta Electoral de Zona de Sant Feliu de Llobregat, que preguntava precisament per aquesta qüestió.  
La Junta Electoral Central considera que són símbols “de caràcter partidista”, igual que les estelades dels edificis públics que ja ha manat retirat. En canvi, no ha ordenat retirar els símbols franquistes perquè considera que no s'ha acreditat que se'n faci un ús partidista. 
L'acord adoptat dimecres que es va donar a conèixer un dia després, diu textualment que “els membres de les Meses electorals hauran de mantenir una posició de completa neutralitat política a l'interior dels col·legis electorals sense que, en conseqüència, puguin portar samarretes o emblemes de formacions polítiques o que incorporin símbols de caràcter partidista, com les banderes objecte d'aquesta consulta”. 
A més, assegura que ja té “reiteradament declarat ”que els interventors o apoderats només podran ostentar dins dels col·legis electorals emblemes o adhesius amb el nom i les sigles del partit o coalició i la paraula interventor i apoderat, “amb els purs efectes d'identificació i no amb la finalitat de fer activitats de campanya electoral”. 
En la mesura en què identifica l'estelada amb un símbol partidista, la Junta Electoral Central tanca l'acord recordant que tots aquests membres de les meses, interventors i apoderats “hauran de respectar la prohibició de realitzar als locals electorals i a les seves immediacions propaganda electoral de cap gènere”, i “per això no podran portar samarretes que incorporin símbols de caràcter partidista, com les banderes objecte de la consulta”. 
En dos altres acords, la Junta Electoral Central també ha reiterat l'obligació de retirar les estelades dels edificis públic i locals electorals, i en canvi ha desestimat la petició del Cercle Català de Negocis (CCN), que demanava que s'apliqui aquest criteri per als més de 3.000 símbols franquistes que es poden trobar a edificis públics al Principat de Catalunya. En aquest cas, segons la Junta Electoral Central, “no està acreditat que se'n faci un ús partidista”.  

Quan la independència es toca amb els dits
Tot plegat apunta que vulguin o no vulguin la burgesia nacional catalana, Artur Mas i el líder de l’ANC la independència catalana, Jordi Sánchez, es troba a tocar, com un fet històric imminent propi de les contradiccions de l’Estat capitalista espanyol en bancarrota i caos polític generalitzat. És possible que entre els diumenges 24 de maig i  27 de setembre sorgeixi un fet històric inesperat –com ara la negativa de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) de despenjar l’estelada fins dilluns-- per la Generalitat, l’ANC, el CNI i el Govern espanyol, una proclamació d’independència nacional catalana des del carrer i alguns municipis, cosa que obliga a l’aparell de l’Estat a prendre mesures esperpèntiques com ara l’afer de les estelades o la Llei de Seguretat Nacional espanyola per poder treure el comandament dels Mossos d’Esquadra, com l’octubre de 1934, quan el Govern espanyol consideri necessari. Una llei d’excepció que demostra la feblesa del propi aparell d’Estat. Una llei de tremps de retirada espanyola de Catalunya. De retirada amb legislació histèrica, però com a reacció espanyola perillosa.
Res és segur, tot es mou, quelcom es dibuixa a l’horitzó. De ben segur que la independència catalana serà una ruptura amb l’Estat, sense pactes transitoris ni fulls de ruta burgesos. Finalment, l’Estat espanyol haurà d’abandonar a corra-cuita les comarques catalanes on la gent no es senti espanyola i això serà un nou naufragi de l’antic imperi oligàrquic espanyol, que el 1898 va perdre Filipines, Puerto Rico i Cuba, ara la seva pèrdua serà el Principat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada