dissabte, 30 de maig del 2015

Les i els vaguistes desocupen l'edifici de Telefónica a canvi de seure a la taula de negociació

Foto de família abans de sortir de l'edifici amb màrfagues i motxilles
L'acord signat entre el comitè de vaga i l'empresa comporta la retirada de la denúncia penal per l'entrada a la botiga del portal de l'Àngel i una taula de negociació a partir del 2 de juny 
Treballen entre onze i catorze hores al dia i no poden ni satisfer les necessitats bàsiques.
54 díes de vaga i 8 de l'ocupació i el tancament  en el Mobile World Centre.
La vaga segueix  en peu.

DIRECTA 30/05/2015
Gemma Garcia / Jesús Rodríguez  

Flashmob davant la botiga Movistar
Després d'una llarga nit de negociacions, el comitè de vaga de les subcontractes de Telefónica ha acceptat la signatura d'un acord que permetrà una taula de negociació a partir del proper dimarts. La decisió no ha estat fàcil i no s'ha pres per unanimitat, però sí per majoria. Un dels que ha intervingut a l'assemblea del matí deia "jo ho acato, però considero que és un greu error, Telefónica no pot aparèixer com a mediadora al document signat". Sens dubte ha estat el punt més polèmic de l'acord, ja que les vaguistes entenen que Telefónica ha de ser una part del conflicte i no una mediadora. Per la seva part, Aitzol Ruiz i Javi Marco, dos dels portaveus del comitè de vaga han destacat "un canvi d'actitud de l'empresa" i pensen que les condicions de la taula de negociació de la setmana entrant són "molt millors que les que teníem fins ara". 
La sortida de l'edifici s'ha fet a quarts de tres de la tarda, una hora després que Ruiz i Marco rubriquessin l'acord amb Kim Faura –davant la presència d'Ada Colau i Gerardo Pisarello, en qualitat de testimonis–, president de Telefónica a Catalunya. Els principals punts del document signat són la taula de negociació amb les subcontractes, que se celebrarà entre el 2 i el 5 de juny a la seu del Col·legi d'Advocats de Barcelona, amb la mediació de Telefónica, i el compromís de retirar la denúncia penal per l'ocupació de la botiga del portal de l'Àngel, ara fa una setmana. "Aquí està la marea blava, aquí està la marea blava", cridava la plantilla en el moment de sortir de les dependències ocupades. "La família que hem fet aquí no ens la treu ningú", deia un dels treballadors amb ulls mig plorosos. "Si la taula de negociació és un engany que no dubtin que tornarem, i la vaga es manté, això que quedi clar", ha puntualitzat Marco a peu de carrer. Els guardes de seguretat, per la seva banda, ràpidament han tancat les portes de la botiga, que previsiblement no tornarà a obrir al públic durant uns dies.  

Reacció social a l'amenaça de desallotjament 
La notícia de l'ordre judicial de desallotjament de la botiga de Movistar va córrer divendres com la pólvora i va mobilitzar centenars de persones davant el Mobile World Center. A la tarda, a més de la manifestació en solidaritat amb les vaguistes, que ja estava prevista, s'ha organitzat una flashmob i una roda de premsa amb representants polítics, que ja havien signat el Compromís de les Escales, i diverses entitats solidàries. Conjuntament, han comparegut davant dels mitjans per reafirmar el seu suport al col·lectiu de tècnics en vaga i el rebuig a signar contractes públics amb l'empresa. L'empresa va proposar una taula de negociació on actuaria com a mediadora entre les contractes i el comitè de vaga, i alhora acceptaria retirar la denúncia per l'ocupació de l'edifici. 
Fa una setmana que les vaguistes van ocupar la botiga del centre de Barcelona i ahir, mentre es feia la flashmob, el Mobile World Center va passar a anomenar-se Strike World Center, el Centre Mundial de la Vaga. Després de la manifestació, que ha recorregut el centre de la ciutat fins la botiga ocupada, i enmig de la flashmob, dues persones enfilades a les escales, símbol de la vaga, han modificat el nom de l'edifici amb cartolines. La flashmob ja va ser utilitzada el 2012 per fer costat als treballadors en vaga de fam perquè readmetessin el Marcos. 
Marco ha protagonitzat un moment molt emotiu en recordar el seu company Aitzol Ruiz de Azúa, absent després d'haver estat imputat, acusat pel jutge de "violació de domicili de persona jurídica”. Marco ha recordat hi ha companys que “treballen entre 11 i 14 hores al dia i no poden satisfer les necessitats bàsiques”. Al seu costat hi havia Gabriela Serra, històrica activista, que també ha dedicat unes paraules a Aitzol. Serra ha volgut subratllar que la lluita representa un “desafiament brutal al poder”, que ha aconseguit, a més d'ocupar per segona vegada la botiga, “trencar amb la censura mediàtica” i algunes millores. Des que es va ocupar la botiga, la mateixa Telefónica ha reconegut que ha perdut 21.000 clients en una setmana, que signifiquen uns 75.000 euros diaris.  

Segueix la vaga a:  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada