dissabte, 30 de maig del 2015

Berga recorda Josep Maria Isanta, el jove assassinat a la Patum d'ara fa 10 anys

L'acte de commemoració pretén denunciar un cop més el seu assassinat i inaugura un monument en la seva memòria.
Un dels agressors duia indumentària i estètica feixista.


[Berga 30/05/2015]  

Fa just 10 anys Berga patia una de les Patums més traumàtiques de la seva història. Josep Maria Isanta, un jove berguedà de 22 anys, va ser assassinat per un grup de violents que van irrompre en un concert. Avui, una dècada després, Berga té previst acollir un acte commemoratiu on denunciarà un cop més el seu assassinat i inaugurarà un monument en la memòria d'Isanta a la rotonda de l'avinguda del Canal Industrial, molt a prop d'on va ser assassinat.  

L'últim tirabol de Josep Maria Isanta 
El 28 de maig de 2005, durant la festa de corpus de la capital del Berguedà, un grup de violents van clavar tres punyalades mortals a un jove berguedà, a banda de ferir dos veïns de Sabadell i un de l'Espunyola. Des del principi es va procurar descartar que el motiu de la baralla fos de caràcter polític, malgrat que el jove assassinat simpatitzava amb col·lectius independentistes i un dels agressors duia indumentària i estètica feixista.  
Els Mossos van detenir 18 joves relacionats amb l'agressió, 9 d'ells amb antecedents policials i un sortit de disposició judicial poques hores abans de l'assassinat. El 2007, l'Audiència de Barcelona va condemnar nou dels acusats a penes entre 25 i 43 anys de presó, mentre que sis menors d'edat ja havien estat condemnats a penes entre 3 i 7 anys d'internament.  
L'actuació policial d'aquella nit per part dels Mossos d'Esquadra va ser molt qüestionada. Els testimonis de la baralla i els organitzadors del concert van reclamar la lenta actuació dels Mossos i van assegurar que els agressors van estar més de mitja hora buscant baralla pel concert i ensenyant armes blanques. Tot i  els Mossos asseguren que van arribar al lloc dels fets tres minuts després de rebre el primer avís. De totes maneres el Tribunal Superior de Justícia va sentenciar que el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya indemnitzés amb 110.475 euros la família d'Isanta, després de considerar que hi havia hagut errors en el dispositiu policial desplegat durant la nit de l'assassinat.  
Tot plegat va captar l'atenció mediàtica de tot Catalunya i va crear una immensa commoció en el conjunt de la societat berguedana i catalana. Avui, 10 anys després, es vol denunciar l'assassinat de Josep Maria Isanta i homenatjar la seva figura. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada