dijous, 21 de maig del 2015

La Junta Electoral de Zona de Girona insta cinc consistoris a retirar les estelades


Ha enviat els requeriments a Amer, Porqueres, Flaçà, Sant Julià de Ramis i Vilablareix. 
La Junta Ele.ctoral Central prohibeix les estelades però permet símbols franquistes.  
Arxiva una petició de retirada de simbologia franquista perquè “no se n'ha acreditat l'ús partidista”.  
La Junta Electoral Central vol simbologia franquista i no pas estelades als edificis públics, com ara ajuntaments, museus o altres   











TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/05/2015 
Girona/Flaçà/Sant Julià de Ramis (Gironès).-  

Segons l’agència EFE la Junta Electoral de Zona de Girona ahir va enviar requeriments als ajuntaments d'Amer, a la Selva; Porqueres, al Pla de l’Estany; Flaçà, Sant Julià de Ramis i Vilablareix, al Gironès, ordenant que retirin les estelades d'edificis públics i de llocs electorals. De fet, la Junta Electoral de Zona de Girona ha formalitzat aquesta reclamació de treure les estelades, al mateix temps que la Junta Electoral de Zona d'Arenys de Mar ha obert expedient sancionador als consistoris de Canet de Mar i Sant Pol de Mar, al Maresme, per mantenir les banderes independentistes als edificis públics, malgrat la prohibició de la Junta Electoral Central. A més, en algun cas --com a Reus--, les juntes electorals de zona han enviat requeriments als ajuntaments per retirar les estelades i han ordenat als Mossos que ho facin. 
La Junta Electoral de Zona d'Arenys de Mar ha ordenat incoar els "oportuns expedients sancionadors" als consistoris de Canet de Mar i Sant Pol de Mar per la presència de les estelades a l'edifici consistorial i al museu municipal, respectivament. Per contra, la Junta Electoral de Zona de Manresa ha concedit un termini de 24 hores per comprovar la presència d'estelades en edificis públics i ha afegit que "no procedeix incoar expedient sancionador perquè no hi ha una infracció administrativa tipificada". En la mateixa línia, la Junta Electoral de Zona de Valls també ha rebutjat l'opció d'incoar expedients, justificant que els consistoris no tenien coneixement de l'acord de la Junta Central, tot i que ha avisat: "Sense perjudici de possibles infraccions que es poguessin produir a partir de la notificació, que serien en el seu cas objecte de valoració". 
En paral·lel, la Junta Electoral Central declara que les estelades, "simbolitzen les aspiracions d'una part de la societat catalana", malgrat que "no de tota ella". A més, la Junta Electoral Central argumenta que la "igualtat en el sufragi és essencial en la representació democràtica" i que per això la Llei obliga des de l'administració electoral a prohibir als poders públics prendre partit a les eleccions. 
Al Priorat, els alcaldes de Miravet i de Marçà van retirar les estelades de la façana dels  ajuntaments, igual que ja havia fet l’alcalde de Vic, a Osona. No obstant a això, la gran majoria de consistoris catalans ahir no havien retirat la bandera de l’estel solitari i el delta de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.  

La Junta Electoral Central prohibeix les estelades però permet símbols franquistes 
Segons l’Agència Catalana de Notícies, la Junta Electoral Central ha arxivat la denúncia que el Cercle Català de Negocis (CCN) va presentar demanant la retirada de la simbologia franquista dels edificis i espais públics de Catalunya. La Junta justifica la seva decisió perquè “l'entitat denunciant no ha acreditat mínimament la utilització partidista per part dels poders públics d'aquests símbols”. En canvi, desestima el recurs de la mateixa entitat contra l'ordre de retirar les estelades perquè considera que representen només les aspiracions “d'una part de la societat catalana, però no de tota” i els poders públics “no poden prendre partit a les eleccions”. 
El recurs del Centre Català de Negocis (CCN) recordava a la Junta que els arguments que va utilitzar en primera instància per ordenar la retirada de les estelades són exactament els mateixos que justificarien la mateixa ordre respecte a la simbologia franquista. L'entitat demanava que cancel·lés l'ordre de retirar estelades i, en cas contrari, ordenés retirar també la simbologia franquista en edificis públics “almenys durant la campanya electoral”. 
La Junta Electoral Central, que ahir dimecres ja va desestimar el recurs de CiU contra l'ordre de retirada de les estelades als edificis públics utilitzant els mateixos arguments que en aquesta ocasió, no considera que aquests criteris s'hagin d'aplicar pel que fa a les 3.647 mostres de simbologia franquista que segons el 'Cens de simbologia de Catalunya' realitzat pel Memorial Democràtic de la Generalitat, es troben encara al Principat de Catalunya. 
En un acord signat ahir dimecres i que s'ha donat a conèixer un dia després, la JEC argumenta --pel que fa a les estelades-- que “la igualtat en el sufragi és essencial en la representació democràtica i per això la Llei encomana a l'Administració Electoral preservar-la i prohibeix als poders públics --que estan al servei de tots els ciutadans-- prendre partit a les eleccions”.
En aquest sentit, afirma que  les estelades “simbolitzen les aspiracions d'una part de la societat catalana, però no de tota ella”, i les llibertats ideològica i d'expressió són drets fonamentals de les persones, però “no dels governants”, i mentre els primers estan forçats a retirar les banderes, els segons poden exercir aquests drets sense altra restricció que el respecte als drets dels altres. 
En canvi, resol “arxivar la denúncia pel que fa a la sol·licitud de retirada de la simbologia franquista dels edificis i espais públics de Catalunya en la mesura que l'entitat denunciant no ha acreditat mínimament la utilització partidista per part dels poders públics d'aquests símbols”.  
La resolució és ferma per la via administrativa, però encara pot ser objecte de recurs contenciós-administratiu davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos des de la seva notificació, d'acord al que disposa l'article 12.3.a de la Llei de Jurisdicció Contenciosa-Adminsitrativa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada