divendres, 15 de maig del 2015

El moviment estudiantil de la UdG insta la Generalitat a la congelació de les taxes 3+2

La manifestació estudiantina fa sentir la seva veu davant l'edifici de la Generalitat a Girona
El delegat d'Ensenyament de la Generalitat no va atendre la manifestació estudiantina --a la qual es van ajuntar els treballadors de Movistar--, que volien presentar-li un document de mínims perquè el signés. En canvi, el rector de la UdG, Sergi Bonet, el va firmar.




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/05/2015 
Girona (Gironès).- 

La vaga estudiantina ahir dijous a Girona
La manifestació estudiantil de la vaga d’ahir dijous, a les 12 del migdia, va proferir crits en suport d’una universitat pública davant el rectorat de la Universitat de Girona (UdG) i, una hora més tard, davant l'edifici de la Generalitat a la ciutat, en una significativa concentració reivindicativa ja que s’hi van ajuntar els treballadors de Movistar, en vaga fa més d’un mes per intentar deixar d’haver de treballar com esclaus d’aquesta companyia telefònica.  

Pau Turró, estudiant de la UdG i un dels portaveus del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), va explicar que l'acte davant el rectorat universitari de Girona s'emmarca en la jornada de vaga estudiantina i manifestació convocada ahir arreu contra el  decret del 3+2 del sempre polèmic ministre del Govern espanyol José Ignacio Wert. A més d'aquesta reivindicació general, en el cas de Girona s'ha redactat un document de mínims que inclou punts com ara la congelació de les taxes de matriculació, el fraccionament en fins a 10 parts de l'import de la matrícula i la millor repartició dels períodes d'exàmens. El rector de la UdG, Sergi Bonet, va firmar el document.  

Dos representats dels estudiants van intentar infructuosament que el delegat d'Ensenyament a Girona firmés aquest document de mínims. Albert Bayot no els va atendre. "Un coordinador del Departament d'Ensenyament ens va dir que havíem de fer una instància. Nosaltres ja la vam fer tres setmanes enrere, però no ens van respondre. Aquest coordinador es va comprometre a lliurar personalment en mà el document a Bayot, per tal que el signi", va explicar Pau Turró. 

D'altra banda, la jornada de vaga contra el 3 +2 va començar a Barcelona amb un seguiment desigual en funció de la Universitat i del Campus. Mentre que a la UPC no es va registrar cap incident, a la UB, diversos grups d'estudiants van passar la nit a tres campus diferents per preparar les mobilitzacions. És el cas del rectorat, l'assemblea de Matemàtiques va apostar per piquets informatius i l'organització de grups d'estudi al claustre per aconseguir que els estudiants de la facultat seguissin les mobilitzacions. Al Raval, l'aturada era total, amb l'anul·lació de les classes per part del deganat. A la UPF, el campus més afectat va ser el de la Ciutadella, on es va bloquejar l'entrada dels alumnes però no dels treballadors. A la UAB la vaga va ser molt seguida, amb una protesta contundent contra el sistema hegemònic. 

La vaga estudiantina convocada ahir contra les darreres reformes del sistema educatiu, com ara l’Estratègia Universitària 2015 i el 3+2, es va plantejar a la Universitat de Girona com una jornada de lluita, que va anar acompanyada del compromís del rector d’acceptar una proposta de mínims del moviment estudiantil.  

El comitè de vaga de la UdG, format pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, l’Associació Feminista de la UdG i persones a títol individual, va organitzar piquets informatius des de primera hora del matí davant les portes de les facultats del barri Vell. Algunes professores i alguns professors es va solidaritzar amb la jornada de lluita fent classes al carrer.  

A les dotze del migdia, unes 150 estudiants(es) es van aplegar davant del Rectorat de la UdG. Aquesta concentració tenia la intenció de pressionar l’equip rectoral, que es trobava reunit amb les portaveus del comitè de vaga. El resultat de la reunió va ser l’aprovació, amb alguna petita esmena, d’una proposta de mínims presentada pel comitè, que és fruit del treball de diverses organitzacions d’estudiants i d’algunes professores i alguns professors.  

En la proposta universitària hi figuren peticions bàsiques del moviment estudiantil, com ara l’oferta de màsters públics, de qualitat i a preu de grau; la creació d’un òrgan encarregat de prevenir i gestionar les agressions masclistes i de LGTBIfòbia; i blindar els preus actuals dels graus. Després d’aprovar aquesta proposta, el moviment estudiantil espera que s’iniciï un debat sobre com implementar les properes reformes, perquè no deixin les classes populars fora de l’educació superior ni converteixin la universitat en un negoci.

Tot seguit, es va iniciar la Marxa en Defensa de la Pública, que va recórrer els carrers de Girona fins arribar a l’edifici de la seu de la Generalitat. Allà, els vaguistes de Movistar es van unir a la mobilització i van exposar els motius de la seva lluita, en una confluència emocionant i que potenciava la solidaritat entre estudiants i treballadores, com passava a París i Itàlia la primavera de 1968, com també altres llocs però que no fou possible a Península es gran mesura a causa que el nou moviment obrer dels plans de “desarrolo” aleshores del propi franquisme es trobava encara en mans de sectors catòlics obreristes i del stalinisme que s’aprofità de la decadència de la CNT, especialment per l’actitud del sector anomenat del pacte del Cinc Punt amb el règim.  

Ahir, a l’edifici de la seu de la delegació a Girona de la Generalitat després de fer pressió i de molts esforços, les i els estudiants gironins van aconseguir concretar una reunió amb el delegat de la Generalitat a Girona de cares a les pròximes setmanes, ja que Albert Bayot no els va voler atendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada