divendres, 8 de maig del 2015

El 15 de maig al MUME de la Jonquera jornada ‘La configuració de la història i la memòria dels camps nazis a l’Estat espanyol: a propòsit del 70è aniversari de l’alliberament de Mauthausen’

alliberament del camp
En el 70è aniversari de l’alliberament de Mauthausen-Gusen. 
De l’univers concentracionari nazi en deriva, sens dubte, una de les memòries més significatives del segle XX, un referent ineludible que ha configurat un paradigma memorial i testimonial que travessa generacions. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/05/2015 
La Jonquera (Alt Empordà).- 

entrada al camp d'extermini de Mauthausen-Gusen 
El divendres 15 de maig, de 10:00 a 16:30h, amb motiu del 70è aniversari de l’alliberament del camp nazi de Mauthausen-Gusen (Alta Àustria) el Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà), juntament amb l’ Institut de Recerca Històrica / Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona, la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona,  i el Centre for Memory and Testimony Studies de la Wilfrid Laurier University (Toronto, Canadà), organitza en el mateix museu una jornada de debat al voltant de la configuració de la història i la memòria dels camps nazis a l’Estat espanyol: ‘La configuració de la història i la memòria dels camps nazis a l’Estat espanyol: a propòsit del 70è aniversari de l’alliberament de Mauthausen’. 

Jornada de debat
Organitzen: Museu Memorial de l’Exili (MUME),  Institut de Recerca Històrica / Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona, Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona,  i el Centre for Memory and Testimony Studies de la Wilfrid Laurier University (Toronto, Canadà).
De l’univers concentracionari nazi en deriva, sens dubte, una de les memòries més significatives del segle XX. Un referent ineludible que ha configurat un paradigma memorial i testimonial que travessa generacions.  Precisament, per això, sol ser un terreny adobat per als mites, els malentesos i, fins i tot, la falsificació i la impostura. Amb freqüència, com és obvi, la filtració en l’esfera pública de tergiversacions, algunes fins i tot malintencionades, sol procedir del món visual i del món de les lletres, en especial de l’àmbit que es coneix com el gènere testimonial. Actualment, el poder dels media i de les xarxes pot comportar una amplificació incontrolable d’aquest fenomen.  
Tot i que la majoria dels participants a la jornada seran estudiants universitaris, l’activitat és oberta a tots els públics i és gratuïta. 

Dia Internacional del Museus
Jornada de portes obertes i visita guiada al MUME 
Amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2015, que és el dilluns 18 de maig, el MUME, que té tancat els dilluns, proposa una jornada de portes obertes i una visita guiada, amb accés gratuït per a tots els seus visitants, el diumenge 17 de maig. 
Diumenge,  17 de maig, de 10:00 a 14:00h.
La visita guiada serà a les 11:00h. 
[http://www.museuexili.cat/]

Recomanem veure també, sobre el camp de  Mauthausen-Gusen:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada