dimarts, 5 de maig del 2015

Cadena d'imputacions a l'alcalde de Susqueda i la seva número dos

Un jutjat de Santa Coloma de Farners instrueix diverses causes judicials per tràfic d'influències o contra l'ordenació del territori 
El denunciant, Oriol Ortín, independent de la candidatura de CiU i únic regidor de l'oposició, ha col·laborat activament amb el fiscal del cas de l'Ajuntament de Susqueda.








TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/05/2015 
Susqueda (La Selva).-  

El petit poble de Susqueda (la Selva), amb menys de 100 habitants, compta amb setze membres, entre elles l'alcalde del municipi per Junts (ERC), Joan Mercader, i la primera tinent d'alcalde, també de la mateixa formació, Eva Viñolas, a més de funcionaris, tècnics i veïns, han estat imputats arran d'una denúncia de la Fiscalia de Girona. Les causes són diverses, com tràfic d'influències, delictes contra l'administració pública o l'ordenació del territori, segons va avançar el diari La Vanguardia. En les pròximes setmanes hauran d'anar a declarar als Jutjats de Santa Coloma de Farners. Aquesta causa la va impulsada l'únic regidor a l'oposició, Oriol Ortín, independent en la candidatura de CiU. L'any 2008 va començar a aportar documentació al ministeri fiscal, el qual, al seu torn, va presentar la denúncia als jutjats de Santa Coloma de Farners el 2010. 

No és l'única denúncia d'Ortín contra el govern municipal, i d'aquests contra l'edil independent de CiU. Dos bàndols enfrontaments judicialment des de fa anys per temes econòmics, urbanístics o amenaces, entre altres.  


L'Ajuntament de Susqueda està format per cinc regidors, quatre són d'ERC a través de Junts per Susqueda-Acord Municipal i conformen l'equip de govern. El cinquè, a l'oposició, és Ortín. Curiosament, en les pròximes eleccions del 24 de maig, l'Ajuntament estarà format només per tres regidors. Això es deu al fet que la vila ha baixat dels 100 habitants. ERC es torna a presentar i Mercader optarà a la reelecció. La número 2 tornarà a ser Viñolas. Ortín encapçalarà de nou la llista de CIU com independent. També hi ha candidatures de la CUP i del PSC. 

Les imputacions i citacions arriben ara i comprenen un llarg període de temps. Ortín és regidor des del 2007 i fins el 2008 "ens intentem entendre" amb el govern municipal, va explicar ahir. "Però pel ple passaven coses que no podia acatar" i, a partir d'aquí, "començo a dirigir-me a les administracions". Va arribar a portar els comptes de l'Ajuntament de Susqueda al Tribunal de Comptes per casos com l'"augment de sous del 110%", però el Tribunal va arxivar les denúncies. A partir del 2008 comença a enviar documentació a la Fiscalia. Des de llavors, Ortín va anar aportant documentació i la Fiscalia la traslladava també als Mossos. Tot plegat ha acabat constituint un cas amb nombrosos fets denunciats. De fet, segons afirmava La Vanguardia, hi ha diverses peces separades.  


Entre les suposades irregularitats hi hauria la contractació de l'arquitecte, germà del secretari municipal, amb el tema de l'asfaltatge d'un camí del pantà de Susqueda al coll de Nafré. Altres peces es refereixen a intents de legalització d'habitatges a través del POUM, construccions d'habitatges quan els permisos eren per aixecar un porxo o coberta... Casos que Ortín explicava que s'haurien produït per la manca de fiscalització que hi ha en un municipi molt disseminat i sense un nucli urbà definit. A més, "sóc víctima de la lentitud del dret penal", va afegir.  


Els enfrontaments entre els dos bàndols han deixat episodis com una denúncia d'Ortín per amenaces del marit de la primera tinent d'alcalde. Va acabar amb una ordre d'allunyament que ara, dos anys després, s'ha revocat, "perquè el temps que estàvem protegits no podia ser superior a la possible condemna", va dir Ortín afegint que estan pendents del judici. 

Els imputats representarien gairebé el 20% dels habitants de Susqueda, tot i que Ortín puntualitza que bona part són de fora: arquitectes, tècnics externs, el secretari-interventor... El regidor admet que des de fa uns anys no viu a Susqueda a causa de tots els fets.  


L'equip de govern municipal també ha presentant denúncies contra Ortín, com la que van guanyar aconseguint que l'edil enderroqués el 2010 un apartament turístic que tenia ubicat en sòl no urbanitzable. Des del govern municipal, Viñolas va dir ahir que "estem tranquils". "Es dedica a fer això, vol ser alcalde sigui com sigui, i no ho aconsegueix a través dels vots", afirmava la tinent d'alcalde. "Ens va portar al Tribunal de Comptes i ara ha de pagar les despeses. Ell diu que fa fiscalització de la nostra feina però no ha aportat mai res", va sentenciar.  


Una denúncia penal de la Fiscalia contra l'equip de govern de l'Ajuntament de Susqueda, funcionaris, tècnics i veïns del municipi ha acabat amb 16 persones imputades, entre les quals l'alcalde, Joan Mercader, pertanyent a una candidatura d'ERC que es diu Junts per Susqueda-Acord Municipal. L'actuació del ministeri públic ha estat impulsada per l'únic regidor de l'oposició, un independent en les llistes de CiU, Oriol Ortín. Els delictes que s'instrueixen són molt diversos: tràfic d'influències, contra l'administració pública o contra l'ordenació del territori. Amb la recent publicació de les diferents candidatures al Butlletí Oficial de la Província de Girona, es confirma que la llista de l'equip de govern que opta a la reelecció està encapçalada per dos dels imputats: el mateix Mercader i la seva actual tinenta d'alcalde, Eva Viñolas. 

Els fets que han desembocat en aquesta situació vénen precedits d'una llarga llista de desacords iniciats a finals de la dècada passada i que van arribar a un punt àlgid quan un jutge va decretar que Joan Muntada, exregidor i marit de la tinenta d'alcalde, Eva Viñolas, no es podia acostar a Ortín.  


L'ordre d'allunyament, que s'ha estès aproximadament dos anys, va ser revocada en data recent. L'únic regidor de l'oposició va al·legar que sentia que la seva vida corria perill i que era objecte d'amenaces quan se li va concedir. 

 Es dóna la circumstància que Joan Muntada és cosí de la comissionada de Transparència de la Generalitat, Núria Bassols Muntada, nomenada pel president Artur Mas el mes de febrer passat. No són els únics parents de l'exmagistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que han estat investigats per la Fiscalia.  


Apareixen tres ties de Bassols als informes policials en què s'apunta que podrien ser autores d'un delicte de tràfic d'influències. Fonts de l'entorn de la comissionada van reconèixer la relació de parentiu, però van assenyalar a aquest diari que Bassols no té "cap relació" amb aquests familiars. 

L'equip de govern municipal i la seva llista electoral han quedat compromesos després que l'alcalde i la primera tinenta d'alcalde hagin resultat imputats i estiguin pendents de declarar –ja hi ha diversos dies assenyalats– al jutjat de Santa Coloma de Farners que porta aquests assumptes. Els acusats per la Fiscalia són la meitat dels quatre regidors actuals del partit vinculata ERC que dirigeix l'Ajuntament, que en té només cinc en total. L'últim és l'únic de l'oposició i promotor de la denúncia de la Fiscalia, Oriol Ortín. 

Fonts de la direcció d'ERC van assenyalar a La Vanguardia que el partit no té un criteri general definit sobre la inclusió d'imputats en les llistes electorals "perquè no hi ha antecedents", però van apuntar que de vegades "certes denúncies només responen a maniobres judicials que cal analitzar".  


Altres fonts, en aquest cas de l'entorn de l'alcalde Mercader, han assenyalat a aquest diari que estan "molt tranquils", ja que confien que podran demostrar que totes les imputacions manquen de fonament.  


Susqueda és una petita població de la comarca de la Selva que no supera, segons les últimes dades, els 100 habitants. No hi ha un nucli urbà gaire definit i es caracteritza per una gran dispersió de cases aïllades en el terme municipal, amb una vida que transcorre en paral·lel a la del pantà que porta el seu nom. 

Val a dir que, a més dels polítics, ex polítics i familiars de la comissionada de Transparència, també estan imputats altres veïns i alguns tècnics municipals i altres organismes de l'administració. La investigació parteix d'anys enrere. El regidor Oriol Ortín va anar aportant de manera infatigable i gradual tota la informació que li va anar requerint la Fiscalia, que alhora traslladava als Mossos els aspectes que necessitaven unes especials diligències. Diversos familiars de la comissionada de Transparència del Govern apareixen entre els implicats.  


Al final de les indagacions policials, els Mossos d’Esquadra van anar lliurant els seus corresponents informes sobre les presumptes irregularitats --altament detallats-- que constitueixen el material que ha afermat les acusacions i que ha acabat sobre la taula del jutjat. El volum dels fets denunciats és tal que s'han hagut de crear diverses peces separades que aborden de manera aïllada cadascuna de les operacions presumptament il·lícites, que ja s'estan instruint. 

Així, hi ha un procediment que fa referència a l'asfaltatge d'un camí del pantà de Susqueda al coll de Nafré en què s'han detectat presumptes irregularitats en la contractació de l'arquitecte, que és germà del secretari municipal.  


També hi ha altres peces referides a la construcció d'habitatges quan el permís era, per exemple, per aixecar únicament un porxo o una coberta. Així mateix, s'investiga la concessió de llicències urbanístiques per l'Ajuntament de Susqueda en períodes en què estaven suspeses per llei. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada