dissabte, 9 de maig del 2015

Antena il·legal de Vodafone - Orange a Can Crusat de l’Escala

L'antena il·legal a can Crusat, de la família Parés Hereu
L'Escala atura una antena il·legal a la casa d'un familiar d'un regidor de CiU.
Posen a l'Escala una antena de telefonia sense permisos. 
Ha aparegut una antena de cinc metres d'altura en un edifici al centre de la població, a cinquanta metres de l'escola i la llar de jubilats.  
L'Ajuntament ja ha obert un expedient sancionador 
L’antena es troba a 50 metres del CEIP Empúries i el casal de jubilats. 
L’edifici és de la germana del regidor i ara candidat de CiU Albert Parés, i esposa de l’antic regidor i ara també candidat de CiU Lluís Puig, cosí germà de l’alcalde actual pel PSC.

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 09/05/2015 
L’Escala (Alt Empordà).-  

L’empresa de telefonia mòbil Vodafone - Orange en un acte de prepotència ha instal·lat una antena d'uns cinc metres d'altura a la teulada d'un edifici d’una família significada de CDC, Can Crusat, al centre de l'Escala, sense cap permís municipal, entre els carrers dedicats al pintors locals Joan Massanet i Enric Serra. L'antena, que és molt visible des de diversos punts, és a només cinquanta metres de l'escola CEIP Empúries i del casal de jubilats, i ja ha provocat la reacció d'alguns veïnes i veïns, cosa que ha provocat que l'Ajuntament de l'Escala hagi obert un expedient sancionador, ja que considera que s'ha comès una falta “per vulneració de les normes urbanístiques” del municipi. Els tècnics municipals ja han mesurat l'altura de l'antena, que fa uns cinc metres, cosa que supera el 12,5 metres d’alçada permesos en un edifici segons el Pla General de l’Escala i, per tant, a Can Crusat ara es vulnera la legalitat urbanística. A part, el consistori escalenc també adoptarà mesures de suspensió cautelar de l'activitat per evitar que pugui entrar en funcionament, ja que no hi ha una autorització municipal per a aquesta activitat.  
A més, l'Ajuntament de l’Escala, governat per una coalició entre el PSC i ICV, també vol iniciar un procediment “de restauració de la realitat física alterada”. Per tant, el que vol el govern municipal és que no s'endolli aquesta antena i que no funcioni, i que es retiri per deixar tal com estava la façana de l'edifici de la plaça de les Escoles.
Tot indica que Vodafone - Orange --que va comunicar a l'Ajuntament de l’Escala que volia posar una antena, però no va especificar ni quan ni on-- hauria arribat a un acord amb els propietaris de l'edifici, seguint la llei espanyola. Però l'Ajuntament defensa les competències municipals escalenques en aquest tema, un pla especial –pendent del vistiplau de la Generalitat -- que regula les antenes de telefonia mòbil a uns espais concrets del municipi i que suposa una suspensió de llicències encara vigent. L’Ajuntament encara no havia contestat la Vodefone - Orange sobre la qüestió. 

Embolic de parentius i candidatures del 24-M
Dilluns passat a la tarda l’Ajuntament de l’Escala va rebre la petició de permís per tallar el carrer, on havia d’aparcar un camió, i hores més tard es va trobar amb una “xemeneia d’uns quants metres que sobresortia de la teulada”, segons va explicar a un diari gironí ahir l’alcalde pel PSC, Estanislau Puig Artigas, que no es presenta a la reelecció. Com el dijous continuaven treballant en l’antena l’alcalde va fer un decret per aturar les obres i la Policia Local es va personar per fer aturar l’activitat de Vodefone - Oranage. A banda d’això, l’alcalde --de l’equip de govern municipal del PSC amb ICV-- explica que hi ha vigent una suspensió de llicències per antenes de telefonia mòbil que estigui aprovat el pla especial de regulació de les infraestructures radioelèctriques. Actualment hi ha vigent unes mesures aprovades durant el temps d’un govern municipal de CiU, presidit per Josep Maria Guinart Solà (Unió), l’any 2002 després d’una dura batalla veïnal i social ecològica amb les operadores, concretament amb Telefònica. Aquestes mesures encara vigents són ecològiques i aquest moment el seu caire restrictiu per defensar la salut de les persones i els éssers vius hi ha tres antenes força allunyades del cas urbà històric de la vila de l’Escala, on hi ha una forta oposició veïnal a les ones radioelèctriques que comporten les antenes de telefonia mòbil.
L’actual consistori escalenc, amb els suport ‘verd caquí’ d’ICV, va voler posar per endavant la cobertora mòbil per sobre de la salut de les persones i els éssers vius i per unanimitat de tots els grups municipals –PSC, CiU, ICV, Junts/ERC i PP-- es va aprovar el pla actual que permet antenes més a prop del cas històric, encara que no pas a Can Crusat. Per això ha sorprès al govern municipal que l’antena il·legal es posi en una de les cases de l’esposa d’un antic regidor de CiU, Lluís Puig Buixeda –cosí germà de l’actual alcalde pel PSC, Estanislau Puig--, i ara candidat núm. 10 de la llista de CiU per a les eleccions municipals del 24 de maig, així com la germana de l’actual regidor per CiU, Albert Parés Hereu, ara candidat núm. 7 de la mateixa candidatura que el seu cunyat Lluís, i que va votar en un ple el pla actual local sobre infraestructures radioelèctriques, on no es possible una antena en l’edifici de la seva esposa.
L’operadora esmentada ja havia intentat en un altre edifici del mateixos carrers instal·lar l’antena però els veïns els van dir que no després de parlar amb l’Ajuntament.  
Des del punt de vista electoral sembla impossible que un grup familiar totalment integrat a la candidatura municipal de CiU provoqui un incident local com aquest de l’antena il·legal a Can Crusat, una agressió radioelèctrica contra la mainada escolar i la població jubilada, a més de trobar-se no gaire lluny de l’institut d’ensenyament mitjà de l’Escala.
Aquest afer podria desencadenar un ambient abstencionista de cara al 24-M o, almenys, derivarà vots a Escons en Blanc davant la divisió i crisi del cercle local de Podem que participa en dues candidatures a l’hora, la d’ICV-EUiA, formada per membres d’ICV, del PCC i de Podem, i la de Guanyem l’Escala. ERC es presenta amb el nom de Junts per l’Escala sense cap aspiració a governar. Mentre, el PSC té pràcticament guanyades les eleccions per defecte de les altres candidatures. I el PP fa una llista d’interessos especulatius immobiliaris, centrada en un combat contra els parcs naturals, els ecosistemes i la protecció del territori de Vilanera. Ara, la candidatura de CiU s’ha posat de peus a la galleda. Sense explicació raonable possible, la CUP, que va tenir un nombre important de vots a l’Escala en les darreres eleccions autonòmiques i que compta amb una alcaldia al terme municipal veí de Viladamat, no ha donat senyals de vida, deixant un espai propi a Junts/ERC. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada