dijous, 30 d’abril del 2015

Ofensiva espanyolista contra la Catalunya Nord

El cònsol espanyol a Perpinyà, Gauden Villas, vol que la ciutat no es digui ‘La Catalana’ i que a partir d’ara es digui ‘Perpignan la française’  







TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/04/2015 
Perpinyà (Rosselló).- 

Gran ressò i impacte molt negatiu arreu de la Catalunya d’unes declaracions contra la cultura i la llengua catalana del cònsol espanyol a Perpinyà.
El Club de l'Eco del diari de Perpinyà L'Indépendant ahir dimecres a la tarda celebrava a la Villa Duflot un debat sobre quina manera es podia promocionar el departament del Pirineu Oriental com a reclam per atraure clientela vinguda de l'altre banda de Pirineu a fi de fer que Perpinyà, en especial, sigui un destí privilegiat per la gent de la Península.
En aquest debat, una breu intervenció del cònsol d'Espanya a Perpinyà, Gauden Villas, va fer un gran impacte. "Perpinyà, vosaltres sou França, teniu la cultura, la gastronomia, la llengua, i això és una cosa molt atractiva pels espanyols. Sento molt sovint parlar de ‘Perpignan la Catalane’ quan més que mai caldria  parler de Perpinyà “la Française” per així poder atreure els turistes espanyols". Una frase que portarà cua.
Aquesta provocació anticatalana del cònsol d'Espanya a Perpinyà donà un consell qui ha generat rèpliques immediates, com ara del catalanista Brice Lafontaine, adjunt a l’alcaldia de Perpinyà encarregat justament de la cooperació transfronterera i de la catalanitat. En el seu blog ha escrit un text llarg en el qual Lafontaine dóna, per la seva banda, consells al cònsol espanyol: "No anem a Madrid ha explicar com ells han de manifestar la seva identitat (o amagar-la) ja que procurem respectar el lloc on proveniu. [A més], encara que no us agradi, esteu a Catalunya. Encara que el territori sigui francès la cultura és catalana. Així que tenim una doble cultura, una situació que també vivent, per exemple, els bretons, bascos, alsacians o Corsos però també els guaianencs (qui han conservat una cultura hispànica) els quebequens o igualment els valdosens (la Vall d’Aosta, cultura francesa a Itàlia) i de un gran nombre d’altres pobles al món. La doble cultura és una riquesa".
Una enorme polèmica haurà generat aquesta segona trobada del club de l'Eco, considera el mateix diari L'Indépendant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada