diumenge, 12 d’abril del 2015

Ofensiva de l’Ajuntament de Girona per fer fora la gent de les cases que vol enderrocar a l’entorn del Pirulí a les Pedreres

La torre de comunicacions de Telefónica podria convertir-se en un mirador de Girona
Endesa talla la llum d’una persona que necessita respiració assistida, a les Pedreres. 
Enderrocar les cases per fer-hi negocis.
El Pla Especial de les Pedreres, de CiU. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/04/2015 
Girona (Gironès).- 

Desenes d’agents dels Mossos van escorcollar sis habitatges de les Pedreres fa dues setmanes
El barri de les Pedreres fa setmanes que viu amb l’ai al cor. A finals de febrer, l’Ajuntament de Girona va enderrocar una casa ocupada construïda en un terreny públic; a mitjan març, desenes de mossos d’esquadra van envair el barri per buscar-hi droga, i, per acabar-ho d’adobar, aquest dijous dos operaris d’Endesa van tallar la llum a quatre famílies. El veïnat relaciona aquestes actuacions amb el pla especial de les Pedreres, que preveu expulsar la comunitat gitana de la muntanya per convertir-la en una zona d’oci.  

El tall de llum ha estat la gota que ha fet vessar el vas. El veïnat està molt indignat amb l’Ajuntament de Girona, el qual considera responsable de l’afer. El tall ha afectat una vintena de persones, entre elles una anciana que necessita un aparell de respiració assistida, un nadó d’un mes i diversos infants. L’anciana està fora de perill, però els seus familiars asseguren que durant les últimes hores “ho ha passat fatal”.  Segons fonts de l’Ajuntament, la companyia elèctrica va actuar de forma “unilateral” perquè quatre famílies no pagaven la llum des de feia anys. Després d’una reunió amb el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, les famílies afectades han acceptat pagar la llum si la companyia els instal·la uns comptadors. 
 
L’operació es va portar a terme d’una forma molt matussera: els operaris, acompanyats d’una patrulla dels Mossos d’Esquadra, van tallar el cable que connectava les quatre cases a la xarxa elèctrica. El cable va quedar estès entre els matolls i els operaris se’n van anar sense donar més explicacions.
Sorprenentment, el tall també va afectar una família que sí que pagava la llum i que tenia factures per poder-ho demostrar. 

Quan l’Ajuntament es va assabentar de l’error, va haver de córrer a connectar l’habitatge amb un cable molt prim que no permet la connexió de gaire aparells a la vegada, perquè podria produir-se una sobrecàrrega.  

Algunes persones de les Pedreres fa temps que no paguen la llum, però argumenten que tenen pocs recursos econòmics i denuncien la manca injustificable d’infraestructures al barri. Recorden que gairebé no tenen enllumenat públic, ni parcs infantils, ni transport públic i que elles mateixes es van encarregar de construir el clavegueram quan van començar a viure a la muntanya, fa més de cinquanta anys. Una vegada fins i tot van haver de reparar un pal de la llum que amenaçava de caure sobre un habitatge.  

El pitjor ensurt, de totes maneres, se’l van endur fa dues setmanes, quan desenes d’agents del cos dels Mossos d’Esquadra van desplegar-se pel barri i van escorcollar diversos habitatges per buscar-hi droga. Asseguren que l’escorcoll es va fer sense autorització judicial perquè no coneixien els seus drets i se sentien intimidades per la presència d’antiavalots armats amb metralletes i tapats fins a les celles.
Pel que sembla, els resultats de l’operació van ser més aviat minsos, perquè els Mossos només van trobar quatre plantes de marihuana destinades a l’autoconsum. Les veïnes asseguren que, com que no trobaven allò que buscaven, els Mossos van demanar-los la documentació dels cavalls que pasturen per la muntanya. “No m’enduc el gall perquè veig que el tractes bé”, li van dir a un dels veïns. El barri es va sentir especialment maltractat i humiliat per l’actuació del cos del Mossos d’Esquadra: “Ningú donava explicacions. Ens parlaven com si fóssim gossos”, explica una veïna. 

La prepotència de la policia de la Generalitat de Catalunya crea un clima social en que la gent la considera una nova fornada de guàrdies civils, amb escut de la Generalitat. A més, per postres, el seu conseller és Ramon Espadaler Parcerisas, un element d’Unió integrat en la mateixa secta totalitària destructiva ultra catòlica que el ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz, la secta Opus Dei.  

Les persones que viuen a les Pedreres no tenen cap dubte que els talls de llum i els escorcolls estan relacionats amb el pla especial de les Pedreres, que es va aprovar l’any passat i que preveu l’expulsió abans de vuit anys de dues-centes persones gitanes que viuen a la muntanya des de fa cinc dècades.  

El pla de l’Ajuntament convertirà el barri en un parc de 90 hectàrees i permetrà la construcció d’una zona d’oci prop del Pirulí 
El pla té el suport de l’Associació de Veïns de les Pedreres, una organització propera a CIU, i de l’hotel de quatre estrelles Palau de Bellavista, situat al peu de la muntanya. “Ens estan fent pressió. Des que van construir l’hotel no deixem de tenir problemes”, diu un veí.  

El proper dilluns, precisament, el ple de l’Ajuntament aprovarà un full de ruta que preveu l’enderroc de tots els habitatges construïts en terrenys públics en un termini de vuit anys.  

El Palau de Bellavista és un dels hotels més luxosos de Girona. Quan es va inaugurar l’any 2005, era l’únic hotel de cinc estrelles de la ciutat. 

Posteriorment, va renunciar a una estrella per omplir més habitacions. L’establiment es troba al peu de la muntanya de les Pedreres, una zona boscosa propera al Barri Vell. Des de la terrassa de l’hotel, la vista és formidable. Com que l’edifici està en una posició elevada, la clientela pot contemplar tota la ciutat i gaudir de les postes de sol darrere del Montseny. 
L’hotel només té un inconvenient. En cas que les clientes, desprevingudes, s’enfilin per la muntanya, seguint un camí molt agradable que s’endinsa cap al bosc, de seguida trobaran un conjunt de cases de planta baixa. Prop de les cases hi veuran cotxes abandonats, andròmines i bestiar. També és probable que vegin un grup de persones d’aspecte humil fent petar la xerrada al voltant d’una foguera o assegudes en cadires de plàstic al carrer. Un espectacle insòlit, tenint en compte el luxe que es respira al peu de la muntanya. Es tracta d’una comunitat gitana que viu a les Pedreres des de fa més de cinquanta anys. Van aixecar les cases amb les seves pròpies mans i no se n’han volgut moure.  

El Pla Especial de les Pedreres, de CiU 
responsables polítics i veïnals, per referir-se a l’expulsió de la comunitat gitana, en diuen  “endreçar la muntanya










Pocs mesos després d’accedir al càrrec, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), va visitar la muntanya i va prometre “dignificar la zona”. El Pla Especial de les Pedreres, que es va aprovar el novembre de 2013, preveu l’enderroc de desenes d’habitatges i l’expulsió de la comunitat gitana. Amb aquesta actuació dràstica, l’Ajuntament pretén “recuperar la muntanya” per convertir-la en un parc públic tres vegades més gran que la Devesa.  

L’Ajuntament compta amb el suport de l’Associació de Veïns de les Pedreres, una organització formada per professionals liberals que resideixen prop del Palau de Bellavista. La presidenta de l’associació és Pilar Adroher, una metgessa que va estar a punt de formar part de la llista electoral encapçalada per Carles Puigdemont en les últimes eleccions municipals. Adroher prefereix no dir res sobre la possible expulsió de la comunitat gitana, però considera que “la zona ha de ser visualment més agradable i neta”. L’eufemisme que utilitzen constantment càrrecs públics i representants veïnals per referir-se a l’expulsió de la comunitat gitana és “endreçar la muntanya”.  

En total, a les Pedreres hi resideixen 202 persones en 71 habitatges. L’objectiu més immediat de l’Ajuntament consisteix a desallotjar les persones que ocupen terrenys públics. Es tracta de 139 persones repartides en 41 habitatges. Tot i això, el veïnat sospita que a la llarga tothom serà expulsat. 
L’Antonio, un veí que viu en una propietat privada de 800 metres quadrats, no dubta ni un segon de les intencions de l’Ajuntament: “Quin sentit té que deixin quatre famílies gitanes aquí? Ens faran fora a tots!” L’Antonio ja s’imagina el destí que els ha preparat l’Ajuntament: un bloc de pisos al barri de Font de la Pólvora que, segons diu, està buit des que el van construir, cinc anys enrere. “Ho tenen previst des de fa temps”, assegura l’Antonio, que tot seguit afegeix: “Si fóssim paios no ens expulsarien.”  

El projecte aprovat per l’Ajuntament reconeix sense embuts que el problema de les Pedreres no és la legalitat de les construccions, sinó l’estigma que persegueix l’ètnia gitana des de fa segles: “Una barreja de prejudicis i marginalitat real no conviden a gaudir d’aquest ampli espai de la muntanya.” Unes línies més avall, el document assenyala que “el trasllat o el re-allotjament de les persones que hi habiten serà un procés clau per a la recuperació d’aquest indret com a espai obert i la seva utilització com a parc d’ús públic per la ciutat.”  

Desallotjar la muntanya de les Pedreres és el punt culminant d’una exclusió històrica. L’Ajuntament de Girona ha invertit milers d’euros a urbanitzar terrenys on no s’ha construït cap edifici a causa de la crisi immobiliària. Al barri de Domeny, centenars de faroles il·luminen descampats inhòspits. A les Pedreres, en canvi, només tenen dues faroles i una paperera. “Aquí hi ha molts nens i no tenim cap parc infantil. I nosaltres també paguem impostos!”, es queixa una veïna amb una criatura als braços. 
A les Pedreres, el sentiment de discriminació és unànime. Tot i això, ningú no vol manifestar públicament el seu malestar. Com altres comunitats gitanes, el veïnat manté una relació ambivalent amb el poder. Perceben el maltracta del qual són víctimes, però temen que si reclamen alguna cosa perdran els favors que els concedeix ocasionalment l’administració. En aquest sentit, el veïnat recorda amb molta nostàlgia la gestió paternalista de Joaquim Nadal. “És el millor alcalde que ha tingut Girona. Li demanaves que et tragués les multes i te les treia”, rememora l’Antonio.  

Negoci privat 
L’Ajuntament gironí vol construir un restaurant i diversos comerços al carena de la muntanya
Un dels principals impulsors de la iniciativa, el regidor d’Urbanisme Carles Ribas, assegura que el parc de les Pedreres servirà per recuperar alguns punts d’interès històric. Al capdamunt de la muntanya hi ha diverses construccions militars del segle XVII completament desconegudes per la majoria d’habitants de Girona. A més, les pedres que aixequen els edificis històrics de la ciutat provenen de dues pedreres abandonades de la muntanya. En total, l’Ajuntament invertirà 1,8 milions d’euros per crear el parc. Aquests diners es destinaran a expropiar terrenys, enderrocar edificis, arranjar camins i senyalitzar itineraris, entre altres. 

En Santi, un dels pocs veïns que no formen part de la comunitat gitana, està convençut que l’Ajuntament amaga interessos més prosaics. “No hi ha cap ciutat que pugui mantenir un parc de 90 hectàrees. Darrere d’aquest projecte hi ha inversors amb molts diners”. Que la muntanya pot ser una font d’ingressos és un fet innegable. El vessant oest es troba en una posició immillorable, a tocar del Barri Vell, i a mesura que t’enfiles cap amunt les vistes són cada vegada més espectaculars.  

La fórmula que ha ideat l’Ajuntament de Girona per rendibilitzar la inversió consisteix a instal·lar restaurants i comerços a la carena de la muntanya, que ofereix una magnífica panoràmica del massís de les Gavarres. Aquests negocis probablement cauran en mans d’alguna empresa privada, ja que el projecte preveu “la participació d’entitats i particulars en la gestió i explotació d’activitats i instal·lacions lligades a l’ús recreatiu i lúdic de les àrees del parc públic”. Una de les possibles atraccions del parc és una torre de comunicacions que pertany a Telefónica i que actualment es troba en desús. Si l’Ajuntament aconsegueix convèncer la multinacional espanyola, la torre podria convertir-se en un dels principals miradors de Girona.  

El projecte de l’Ajuntament és certament molt ambiciós. Tant que probablement hi hauran d’intervenir altres administracions. El Pla Especial de les Pedreres preveu que el Departament de Benestar Social col·labori en el desallotjament de la comunitat gitana. El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, va més lluny, i assegura que “caldrà suport de l’Estat, de la Unió Europea i del secretariat gitano”, perquè les famílies estan molt unides i no volen anar a la Font de la Pólvora, un barri que consideren marginal i problemàtic.  

El que és innegable és que l’èxit o el fracàs del projecte dependrà, en bona mesura, de la reacció de la comunitat gitana de les Pedreres. Ara per ara, la iniciativa la duen els membres de més edat que, tot i oposar-se a l’expulsió, es reuneixen de forma periòdica amb l’Ajuntament i mantenen una actitud dialogant. Els membres més joves, en canvi, no tenen tants pèls a la llengua i ja han mostrat la seva disposició a plantar cara. “Abans que em facin fora em mato!”, assegura un dels joves que, tanmateix, prefereix cedir la paraula als ancians.  

Les Pedreres: 50 anys d’ocupació 
L’ocupació de la muntanya de les Pedreres va començar als anys cinquanta, amb l’arribada de milers de persones provinents d’arreu de l’Estat espanyol. Com en moltes altres ciutats, a Girona també hi van proliferar les barraques. Entre els anys seixanta i setanta, a les Pedreres hi vivien 1.600 persones en unes condicions sanitàries pèssimes. La majoria d’habitatges no tenien aigua potable ni clavegueram. “Els nens tenien ferides obertes a la pell a causa de la brutícia. Quan es feien grans, s’immunitzaven”, explica Joan Canimas, un professor de filosofia que en aquella època treballava en una escola de la muntanya.  

Per allotjar les persones que vivien en barraques, es construïren blocs de pisos a la perifèria de la ciutat. A finals dels anys setanta, la majoria d’habitants de les Pedreres es traslladaren al barri de la Font de la Pólvora, en pisos petits i de mala qualitat. Tot i això, algunes famílies no acceptaren aquest destí i seguiren ocupant terrenys públics. Aquest fet s’explica per la bellesa de l’indret i per la possibilitat de criar cavalls, un animal molt vinculat a la cultura gitana. “Com que eren pocs, l’Ajuntament no els va fer fora”, explica Canimas.  

Les persones que viuen actualment a la muntanya són descendents d’aquella primera generació d’ocupants. Malgrat que l’Ajuntament i la premsa local segueixen parlant de “barraquisme”, les construccions han canviat molt des dels anys cinquanta. Amb el pas del temps, les barraques s’han convertit en cases de planta baixa que s’han millorat i ampliat a mesura que creixia la població. Segons els Serveis Socials de l’Ajuntament de Girona, dels 41 habitatges que hi ha en terrenys públics, només quatre estan en mal estat.  

La muntanya de les Pedreres és, certament, una zona pobra i desendreçada. La meitat de la població està a l’atur i els carrers estan plens d’objectes abandonats. Tot i això, les condicions de vida han millorat molt i en alguns casos fins i tot es pot parlar de benestar. Un dels veïns de les Pedreres, per exemple, disposa d’un terreny de més de 8.000 metres quadrats i d’una desena de cavalls de raça espanyola que participen en competicions de doma. Les persones que viuen a les Pedreres se senten orgulloses dels seu barri, que consideren més segur i agradable que els pisos de la Font de la Pólvora. “Aquí els nens poden jugar al carrer sense perill. I mira quines vistes tenim de Girona!”, comenta amb satisfacció un veí.  

El desallotjament de les Pedreres té un precedent important a Girona. A l’altra banda del Barri Vell hi ha la muntanya de Montjuïc, que a mitjan segle passat s’omplí de barraques on vivien més de 3.000 persones. A finals dels anys setanta, les barraques foren destruïdes i la població expulsada per construir-hi xalets i cases unifamiliars.  

La Xarxa d’Horts Urbans ocupa un terreny abandonat al barri de les Pedreres de Girona 
Una desena de membres de la Xarxa d’Horts Urbans van ocupar el diumenge 29 de març un terreny abandonat situat al barri de les Pedreres de Girona. El terreny s’ha convertit en un hort urbà on s’han plantat cebes, patates i enciams. Amb aquesta acció, la Xarxa d’Horts Urbans vol promoure els productes alimentaris saludables i de proximitat i vol recuperar un espai públic en desús.  

L’acció va començar a les deu del matí davant la biblioteca de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Sota una pluja fina, el grup es va dirigir a un terreny propietat de l’Ajuntament que es troba una mica més amunt del passeig de Fora Muralla. Segons les membres de la Xarxa, aquest terreny ha estat abandonat durant més de vint anys, però probablement havia albergat alguna mena de cultiu, perquè està dividit en feixes i la terra es troba en força bon estat. Després de desbrossar la zona, les activistes van plantar les verdures que alimentaran les tres persones que s’encarregaran de conrear l’hort.  

Segons la Xarxa, aquest no és l’únic hort ocupat de les Pedreres. En una feixa situada una mica més amunt, un veí de Girona hi conrea des de fa anys el seu propi hort. Després de negociar amb l’Ajuntament, aquest veí ha aconseguit legalitzar el conreu amb un contracte de cessió d’ús. La Xarxa espera trobar una solució similar pel terreny ocupat aquest diumenge.  

La Xarxa d’Horts Urbans de Girona i Salt va arrancar l’any 2013 gràcies a l’empenta d’un grup de persones vinculades a l’associacionisme i als moviments socials. El seu principal objectiu és transformar els solars afectats per l’esclat de la bombolla immobiliària en horts urbans. Segons la Xarxa, amb un hort de tan sols 30 metres quadrats es poden produir verdures per alimentar una persona durant tot un any. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada