dilluns, 30 de març del 2015

65 dies de vaga a La Poste de Tuïr, al Rosselló

Són el 60% de la plantilla i avui ja fa 65 dies que tiren endavant amb la convocatòria de vaga indefinida contra el tancament de l'oficina del poble, en defensa d'un servei públic de qualitat i dels seus drets laborals. 
A inicis de l'any 2014, la Poste anuncia una reorganització territorial centrada en tancar els centres petits i reagrupar els serveis als grans centres de distribució, fet que comporta el tancament de l'oficina de Tuïr. 
Durant el darrer any La Poste ha destruït uns 5.300 llocs de treball subcontractant, al mateix temps, alguns serveis a empreses privades del sector.
  


DIRECTA 30/03/2015 
Pablo Bonat 
 
La cita és al cafè de davant les emblemàtiques caves Byrrh, símbol d'una passada època de prosperitat econòmica per al poble de Tuïr, al Rosselló. Al fons del local és on ha muntat el quarter general el comitè de vaga de les carteres de La Poste del poble. A inicis de l'any 2014, la Poste anuncia una reorganització territorial centrada en tancar els centres petits i reagrupar els serveis als grans centres de distribució, fet que comporta el tancament de l'oficina de Tuïr el mes de juny de 2015, l'única oficina de la zona, que es troba al centre del poble i que encara conservava un tracte de proximitat i una funció social valorada al vilatge. L'argument esgrimit és la productivitat. 
La conseqüència, el trasllat de la plantilla a les oficines de pobles propers (Toluges, Sant Genís de Fontanes i Millars), totes fora dels centres dels municipis, sense contacte quotidià amb la població i concentrant la plantilla en grans centres de treball. Una mesura que segons una de les carteres vaguistes no solucionarà res: "deslocalitzar-nos en altres oficines és també deslocalitzar els problemes". 
En aquest mateix context, l'Estat ha pagat 350 milions d'euros a l'empresa de correu postal a través del pla CICE (Crèdit d'Impost per a la Competitivitat i el Treball) pel gran nombre de treballadors contractats. Per contra, durant el darrer any La Poste ha destruït uns 5.300 llocs de treball en una dinàmica sense aturador durant la darrera dècada subcontractant, al mateix temps, alguns serveis a empreses privades del sector. 
La resposta de les carteres de Tuïr, majoritàriament liderada per dones, arrenca a finals del 2014 amb vagues els dissabtes, la recollida de 3000 signatures de suport a la seva lluita i una gran manifestació al poble amb el suport del Comitè Ciutadà, una assemblea social local. En veure que la situació no canviava, decidiren intensificar la lluita i el passat 26 de gener van convocar una vaga indefinida que avui, 64 dies després, encara dura.
Compten amb el suport dels sindicats Sud PTT i CGT (FO es va retirar el quart dia de vaga) i són les carteres qui han pres el pes de la lluita convocant, cada matí a les 7:15h, un piquet per bloquejar l'entrada a l'oficina del camió de repartiment i han engegat en paral·lel un procés negociador amb l'empresa en el que, de moment, La Poste es nega a acceptar cap de les peticions formulades pels treballadors. Aquests sindicats també han vehiculat una xarxa de suport a nivell estatal que ha donat un suport polític i econòmic primordial que contrasta amb el poc suport rebut des d'altres oficines nord-catalanes. 
En paral·lel, La Poste ha contractat interins per a suplir les vaguistes, un acte manifestament il·legal que ha estat denunciat pels sindicats a la Inspecció de Treball que, a hores d'ara segueix ignorant l'afer. Pel que fa als mitjans de comunicació, les vaguistes denuncien el boicot de mitjans com L'Indépendant, que ha donat molta més cobertura a la Direcció Regional de La Poste que als propis vaguistes en el que ells mateixos qualifiquen d' "omertà". 
En definitiva, una vaga silenciada que en un context socioeconòmic marcat per l'atur i la precarietat i en ple procés de recentralització de l'Estat francès posa sobre la taula la pregunta: "Quin paper han de jugar els serveis públics de proximitat a les zones rurals?". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada