diumenge, 22 de febrer del 2015

En la roda de premsa alternativa de Fellines es va acusar CiU d'haver mentit durant el Tripartit i s’anuncia que continuarà la lluita social contra la MAT

Roda de premsa a Fellines paral·lelament a l'acte polític de Montesquiu
El moment simbòlic de l'acte del 20 de febrer va ser la connexió d'un endoll, amb la bandera francesa a una banda i l'espanyola a l'altra
El desplegament dels Mossos d’Esquadra va impedir que les persones que protestaven contra la MAT davant les muralles del castell de Peralada s'acostessin, amb les pancartes, als cotxes dels mandataris. 
Artur Mas va demanar, sense èxit, poder participar a la cimera bilateral Rajoy-Valls
Reunió a la biblioteca del castell de Peralada. La biblioteca del castell de Peralada va rebre els mandataris assistents a la cimera sobre temes energètics. Al centre de la taula la presidien, a banda i banda, el president espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre francès, Manuel Valls. Al costat del president s´hi situava el ministre d´Indústria i Energia, José Manuel Soria. Hi havia una segona reunió tècnica paral·lela a la de dirigents 
ERC retreu a Rajoy que la MAT s´hagi fet en contra del territori. 
L'endemà de la inauguració de la interconnexió, Amorós va dir que la línia s'ha fet d'esquenes  al poble català.
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/02/2015 
Vidreres (La Selva).- 

 Segons l’Agència Catalana de Notícies el vicesecretari general de Comunicació i Estratègia d'ERC, Oriol Amorós, ahir dissabte va retreure a Mariano Rajoy que la MAT s'hagi fet d'esquenes a poble català i en contra del territori. Tot just l'endemà de la inauguració política simbòlica de la part transfronterera i soterrada de la MAT pel túnel del coll de Panissars (la Jonquera, Alt Empordà), Amorós va dir que la línia s'ha fet d'esquenes a la població, en unes declaracions des de Vidreres (la Selva), on ha participat en un acte de partit de cara a les municipals.  

Amorós va assistir ahir dissabte a l'acte de presentació de l'equip d'ERC a Vidreres, que està encapçalat per Eduard Adrobau. Unes 50 persones han omplert una de les sales del casino La Unió del Poble. Des del primer moment el portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, va deixar clar el seu posicionament sobre la inauguració de la MAT que es va realitzar abans d’ahir divendres. D'una banda va assenyalar que trobava curiós el fet que el primer ministre francès, Manuel Valls, fos capaç de parlar català mentre que el president de l'Estat, Mariano Rajoy, no coneix aquesta llengua. "El coneixement de la realitat catalana que té el president espanyol és molt reduït", ha explicat. Al mateix temps, Amorós va criticat les paraules que va llançar Rajoy en l'acte d'inauguració on va posar la MAT com exemple de "cooperació i unió". "Una vegada més, les paraules de Rajoy són molt poc afortunades, la metàfora del moment, la notícia vista des del punt de vista positiu, és que dos estats poden col·laborar perfectament", tot fent referència al procés independentista català. "Tot al contrari del que fa Rajoy qui diu que intentarà perjudicar-nos tant com pugui si Catalunya és independent; una mostra d'amor i respecte cap als ciutadans de Catalunya extraordinària", va ironitzar. El polític republicà va assenyalar que el subministrament elèctric de la Costa Brava o l'Empordà no depèn de l'alta tensió. Tot assegurant que la MAT es tracta d'una obra que "no comparteixen" des d'ERC, el portaveu adjunt del partit ha reivindicat que el veritable problema energètic que pateixen les comarques gironines és la manca de manteniment en les xarxes de mitja i baixa tensió. "En els darrers quatre anys les sis empreses concessionàries d'Endesa que s'encarreguen del manteniment i distribució de les línies de baixa i mitja tensió han reduït a la meitat els seus treballadors, passant de 2.135 a 1.050", va assegurar.  "Aquest és el problema que té Endesa i que les autoritats li permeten que no s'abordi, això és un greu problema pels treballadors i pot suposar un risc en el subministrament elèctric. No és un tema de l'alta tensió sinó del manteniment de les altres línies", va defensar. Un fet que contrasta amb els successius augments del rebut de la llum. Segons les xifres aportades per Amorós, l'energia al Regne d’Espanya és la tercera més cara de tot Europa. "Això dificulta la sortida de la crisi, la competitivitat de les empreses i la gent per això el que hem de fer com fan tots els països intel·ligents és que quan una eina no funciona doncs la canvien", va valorar. 

"Si Rajoy vol connectar, que ho faci amb els problemes reals de la gent"  
En aquest sentit, el candidat d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, també ha valorat les declaracions del president espanyol durant la inauguració de la MAT. "Si vol connectar que comenci a connectar amb tothom: amb els aturats que ho passen malament, els malalts que estan en llistes d'espera, amb els problemes financers de la Generalitat que afecten la Sanitat i l'Educació", ha explicat. "Amb un poble que vol votar democràticament per ser lliure. Si vol connectar, és molt benvingut, perquè fins ara l'hem vist molt desconnectat dels problemes reals", va afegir Bosch des de Barcelona. 

Endoll amb una bandera francesa al nord i una espanyola al sud 
El moment simbòlic de l'acte d'abans d’ahir, 20 de febrer, va ser la connexió d'un endoll, amb la bandera francesa a una banda i l'espanyola a l'altra, que simulava la línia soterrada que transporta 320 quilovolts. Manuel Valls i Mariano Rajoy van ser els protagonistes de l'escena, acompanyats dels principals mandataris de les companyies elèctriques i també de polítics europeus i francesos. En canvi, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, i el delegat de la Generalitat a la demarcació de Girona, Eudald Casadesús, van haver de seguir aquest instant des de l'auditori provisional que es va instal·lar a la muntanya de Montesquiu d’Albera (Rosselló) on comença el túnel del Pirineu. Com ells, altres governants i dirigents també van mirar des d'una pantalla el moment de la connexió de l'endoll. 

Després de l'acte simbòlic dins el túnel de la MAT, va ser el torn de les intervencions a l'auditori. Valls va destacar que aquesta interconnexió "reforça la seguretat de l'abastiment d'energia". "França aporta el seu suport i Espanya pot importar electricitat quan ho necessiti; això defineix la solidaritat europea", va assegurar el primer ministre francès. Valls va afegir: "La infraestructura transfronterera és necessària, mentre els nostres conciutadans neguen la capacitat d'Europa. Aquest sentiment s'ha de combatre". Rajoy va anar més enllà i va sentenciar que, amb la interconnexió, "l'energia arribarà a les llars a un preu menor". "Hi ha poques infraestructures que representin millor l'ideal europeu de trencar fronteres artificials o naturals", va subratllar Rajoy, que va apostar per "unir, en lloc de desunir; cooperar, en lloc d'enfrontar; connectar, en lloc de desconnectar". El toc d'atenció al sobiranisme de Catalunya es va fer més que evident.  

A part de la política, el sector energètic també va tenir el seu moment. Tant el president de Red Eléctrica d'Espanya (REE), José Folgado, com el seu homòleg francès, Dominique Maillard, van posar de manifest que la interconnexió és "la més avançada del món i suposa un salt tecnològic". Així mateix, el comissari europeu d'energia, Miguel Arias Cañete, va recordar que la UE ha contribuït amb 225 milions d'euros a la construcció d'aquesta infraestructura, que en total ha costat 700 milions. De fet, la construcció l'ha assumit Inelfe, l'empresa creada per a la interconnexió elèctrica que està formada per REE i Réseau de Transport d'Électricité (RTE). Amb la línia, la capacitat d'intercanvi passarà de 1.400 a 2.800 megawatts. Per tant, del 3% actual al 6%, malgrat que l'objectiu del Govern espanyol -com vol la Unió Europea- és situar la capacitat d'intercanvi elèctric al 10%.  

La cimera, sense la Generalitat, a la biblioteca del castell de Peralada  
Segons EFE i l’Agència Catalana de Notícies la situació a la zona euro i les interconnexions elèctriques pendents entre l'Estat i França van centrar la reunió de treball del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre francès, Manuel Valls, on assistien altres mandataris. També van intercanviar punts de vista sobre el que representarà la propera posada en funcionament de la línia de molt alta tensió.  

Els dos mandataris van arribar en cotxe al castell de Peralada (Alt Empordà) després d'inaugurar la interconnexió elèctrica a Montesquiu d’Albera. Van presidir la trobada a la biblioteca del Castell on també es va comptar amb l'assistència del ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, i el comissari europeu d'Energia i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, entre altres membres de les dues delegacions. No hi havia, en canvi, cap representant de la Generalitat de Catalunya. Altres càrrecs que hi assistiren van ser l'ambaixador espanyol a París, Ramón de Miguel, el director de l'Oficina econòmica, Álvaro Nadal, la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, i el director del departament d'Assumptes europeus i G-20, Jorge Toledo.  Es va posar sobre la taula diverses qüestions sobre què representarà la nova interconnexió i com arribar a la recomanació europea que fixa la capacitat d'intercanvi energètic entre països en el 10%, un percentatge que tot i la posada en servei del a MAT, no s'assoleix. Respecte les interconnexions elèctriques pendents, van tractar especialment la interconnexió que es farà per Biscaia fins a Aquitània amb un enllaç submarí de 400 quilòmetres, ja inclosa en el Pla Junker, i també dos projectes més que es podrien incloure en aquest pla d'inversions.  
La situació l'eurozona i les negociacions de la Unió Europea amb Grècia van ser altres qüestions tractades a la trobada. Segons les fonts del Govern espanyol, es va abordar la situació econòmica europea i, en concret, el moment que viu l'eurozona en espera de comprovar si hi haurà una pròrroga de rescat a Grècia.  

A banda d'aquesta reunió de treball entre mandataris espanyols i francesos, va tenir lloc una reunió tècnica paral·lela, on hi va assistir el director general d'Energia i Medi Ambient de la República francesa, el director general d'Energia i Medi Ambient de la Comissió Europea i el secretari d'Estat d'Energia espanyol.  

Artur Mas va demanar, sense èxit, poder participar a la cimera bilateral Rajoy-Valls 
Segons l’agència EFE i l’ACN el president de la Generalitat Artur Mas es va mostrar interessat a participar de la cimera bilateral de la biblioteca del castell de Peralada. Segons fonts de Moncloa, també va arribar a demanar participar a l’acte simbòlic de Montesquiu d’Albera i posteriorment en la reunió entre els dos mandataris a Peralada, Mariano Rajoy i Manuel Valls.  

Segons fonts del Govern espanyol, Artur Mas va dir primer per escrit que no assistiria i delegava la representació en els consellers Felip Puig i Santi Vila. Després hauria canviat d'opinió i va demanar anar a l'estrena de la MAT a Montesquiu. Donat que el Govern espanyol considerava que no procedia la presència del president de la Generalitat de Catalunya, després va demanar participar en la reunió bilateral Rajoy-Valls a la biblioteca del castell de Peralada, prèvia al dinar. Des de La Moncloa es va assegurar que se li va dir que no, perquè era una reunió sobre temes bilaterals d’Estat i europeus com ara la qüestió de Grècia i el gihadisme de l’Estat Islàmic, dit Califat, i les interconnexions elèctriques pendents pel País Basc i l'Aragó. També estava previst preparar la cimera del 4 de març de La Moncloa amb el president francès François Hollande, el primer ministre de Portugal, Passos-Coelho, president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons les mateixes fonts, Artur Mas no va voler esperar a Peralada i rebre el president del Govern espanyol i el primer ministre francès sinó simplement unir-se al dinar. Tanmateix, Rajoy hauria volgut que assegués a la taula presidencial al costat seu i de Manuel Valls. 

Des de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, van negar aquesta possibilitat donat que Mas ja havia anunciat en diversos actes que no podia assistir a l'estrena de la MAT per una qüestió d'agenda. Segons Presidència, hauria estat convidat a tots els actes però només va ser a temps d'arribar al dinar perquè com a president de la Generalitat va assistir a l'acte del centenari del naixement de les primeres biblioteques públiques.  

Rajoy i el primer ministre francès, Manuel Valls, van arribar al castell de Peralada després de presidir l'acte inaugural de la nova línia. Mas va arribar més tard quan la reunió de treball ja havia començat, per la qual cosa no hi va haver una salutació en aquest moment amb el cap de l'Executiu espanyol ni se'ls va poder veure passejant pels jardins del castell, on hi havia hagut una necròpoli del Bronze Final i Primer Ferro. Artur Mas va ser rebut per la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna.  
La primera imatge de televisió que es va difondre de tots dos va ser el moment en què Llanos de Luna i Mas arribaven a la taula central del dinar i el gest de Rajoy a Mas indicant-li que, tal com estava previst en el protocol, s'assegués a la seva dreta. Després de seure, Rajoy va departir un moment amb Valls, assegut a la seva esquerra, i després va iniciar una conversa amb Artur Mas en la qual tots dos es van mostrar somrients i en la qual el president de la Generalitat assentia a alguna de les consideracions que li feia Rajoy. 

L'última vegada que es van reunir Rajoy i Mas va ser el 30 de juliol a La Moncloa i la trobada del castell de Peralada és la primera després de la celebració del 9-N. Fonts del Govern es van limitar a assenyalar que la trobada va transcórrer "amb educació i bones formes".  

"Hipoteca energètica" 
El moviment social d’oposició a la línia de molt alta tensió van organitzar una "contra inauguració" en un punt simbòlic de l'obra, Fellines, un nucli de Viladasens travessat per la MAT on l'any passat es van viure dues protestes contundents: 8 hores enfilats a una torre de 60 metres d'alçada i una persona enterrada en un cotxe, a 3 metres sota terra. En aquest lloc, el diputat de la CUP Quim Arrufat va qualificar la MAT de "projecte construït sobre la mentida i contra la gent".  

"La línia de la vergonya i de les mentides", així és com la presidenta d'AlarMAT, Lucía Aguilar, va descriure l'obra que han intentat aturar sense èxit, en "una lluita de molts anys amb què han aconseguit desgastar-nos". Malgrat tot, va afirmar que "la lluita continua" i que "quan esgotem totes les vies aquí, seguirem a Europa".  Aguilar va recordar que la infraestructura es va proposar quan el Tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA) governava la Generalitat de Catalunya, però CiU va rebre les seves crítiques més dures perquè quan era a l'oposició va prometre que "soterrar-la seria prioritari, que no ens preocupéssim, que ho aturarien, però no va ser així". I va afegir: "Quan governava el Tripartit, era problema de la Generalitat i quan ells van governar, el problema era de Madrid". La presidenta d'AlarMAT va denunciar que "no han complert amb el que es van comprometre: que no hi hauria pobles a menys de 500 metres, ni cases a menys de 100". Can Planelles, el mas al costat del qual van comparèixer, demostra que la realitat és una altra, perquè pocs metres darrere seu s'aixeca una torre de la MAT. Dintre del paquet de "mentides", Aguilar també hi va situar els arguments utilitzats per defensar-ne la necessitat. "Ens deien que necessitàvem connexions a l'exterior, però ja en teníem", va explicar, abans de dir que la seva única raó és "que l'Estat tingui beneficis". Tot seguit, va remarcar que "també era mentida que la línia fos necessària per al TAV o per evitar col·lapses en cas de nevades", un fet que ha quedat en evidència perquè "tot està funcionant".  

Per la seva banda, Quim Arrufat va alertar que la MAT "és una hipoteca energètica que apunta cap a un model que ens fa menys lliures, menys sobirans i més dependents de l'Estat espanyol i dels interessos de les multinacionals". El diputat de la CUP també va incidir en "les mentides" del tripartit i de CiU que han "envoltat el projecte", a més d'acusar-los d'haver passat "per sobre de la gent, de l'oposició popular". En la seva opinió, la inauguració a Montesquiu d’Albera "és la culminació d'un model que no apunta en absolut a un respecte més gran al medi ambient, ni a més sostenibilitat en la producció i la distribució energètica, sinó ben al contrari". Arrufat va criticar que la MAT "ha costat 700 milions d'euros, la major part dels quals en ajudes d'Europa, molt més preocupada per garantir macro-infraestructures de distribució energètica que no pas la dignitat social i democràtica de la seva població". Per aquest motiu, va afirmar que inaugurant-la "fem un gran pas enrere". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada