dissabte, 31 de gener del 2015

L’actriu Sara Montiel va tenir una filla, segons ‘Lecturas’

Sara Montiel, en un dels seus primers papers
La revista ‘Lecturas’ assegura que la diva manxega i el militant stalinista que va assassinar Lev Trotski, Ramon Mercader, de la NKVD, van tenir un idil·li a Mèxic , cosa pràcticament impossible ja que aquest no va sortir de la presó mexicana fins l’any 1960




[31/01/2015]  

Ramon Mercader, el militant del PSUC, la UGT i agent de la russa NKVD que va matar el bolxevic Lev Trotski (Iànovka, Ucraïna, 1877-Coyoacán,1940) l’agost de1940 i declarat ciutadà heroi de la URSS, va ser el pare d'una filla natural que suposadament va tenir l’actriu Sara Montiel (Antonia Abad Fernández, Campo de Criptana, 10 de març de 1928-Madrid, 8 d’abril de 2013) a Mèxic quan era adolescent, segons assegura la coneguda revista setmanal ‘Lecturas’ en el número d'aquesta setmana. Les revelacions al setmanari les ha fet Pepe de la Rosa, perruquer i confident de l'actriu manxega, a qui aquesta li va confiar el secret anys enrere, cosa pràcticament impossible ja que aquest agent català de la NKVD no va sortir de la presó mexicana de Lecumberri fins l’any 1960. Mercader es va poder veure amb la seva mare, també del PSUC i la NKVD, Caridad del Rio, fora de la presó, en alguna ocasió, pagant aquestes sortides vigilades esporàdiques no legals, però de cap manera podia conèixer Sara Montiel, la qual simpatitzava amb forces polítiques socialdemòcrates, del tot allunyades del stalinisme i la mateixa URSS, com ara el PSOE. A més el pintor Diego Rivera (Guanajuato, 8 de desembre de 1886-Ciudad de Mèxic, 24 de novembre de 1957) i la pintora Frida Kahlo Calderón (Coyoacán, 6 de juliol de 1907-Coyoacán, 13 de juliol de 1954) eren amics de Trotski. Es diu que Frida, a més, era amant de Totski. 

L’any 1936 Diego Rivera havia sol·licitat al president mexicà Lázaro Cárdenas del Río, l’asil polític de Lev Trotski a Mèxic que se va concretar elm 1937, essent acollit a la Casa Azul, de la seva esposa Frida Kahlo. L’any 1940, quan va morir Trotski, Rivera s’havia distanciat del bolxevisme leninisme d’aquest dirigent bolxevic rus i s’havia divorciat de Frida Kahlo, que es va tornar a casar-hi a finals d’aquell any. 

La setmana passada, la revista ‘Lecturas’ donava a conèixer el secret ocult de Sara Montiel. Segons aquesta informació, l'actriu i cantant hauria tingut una filla en la seva adolescència, que no hauria reconegut en aquells anys, per no perjudicar la seva carrera, en una època en què quedar-se embarassada fora del matrimoni podia comportar greus conseqüències. Tot i que l'artista va morir, el proper abril farà dos anys, pensant que el seu secret quedaria per sempre més ocult, la veritat comença a sortir a la llum.  

En l'edició d'aquesta setmana, la citada revista desvela nous detalls sobre l'idil·li apassionat que l'actriu hauria mantingut durant una estada a Mèxic. La informació cita com a font José de la Rosa, perruquer i gran amic de l'artista, que explica que "la nena va néixer en una cesària molt llarga i complicada. Quan Sara va despertar de l'anestèsia, li van dir que havia tingut una nena que havia nascut morta ". No obstant això, la criatura no ha havia mort en el part i anys després Sara Montiel va descobrir que vivia a València amb un matrimoni al qual li havia estat lliurada en adopció.  

No obstant això, la informació més reveladora és el nom del progenitor de la filla secreta. Es tracta del català Ramon Mercader i del Rio (Barcelona, 7 de febrer de 1913-La Habana, 19 d’octubre de 1978), el militant del PSUC, fidel al règim de Stalin, que va assassinar el dissident bolxevic leninista rus Lev Trotski, que va acabar exiliat a Mèxic després d'enfrontar-se amb la cúpula stalinista del Partit Comunista de la URSS. 

El periodista Carlos Ferrando afirma en declaracions exclusives per la revista que, tot i que el nom del pare era un rumor molt estès al país llatí, no ho havia publicat fins ara perquè creia que ningú ho faria. Però davant dels darrers esdeveniments, ha decidit donar el nom de qui la pròpia Sara Montiel li va confessar que era el pare d'aquella nena nascuda a Mèxic, on l'artista es va convertir en una de les grans figures més cotitzades del moment en la dècada dels anys 50. Montiel va viure en la mateixa localitat on residia Mercader, i on va matar Trotski, al seu domicili de Coyoacán (Mèxic).  

Anys més tard, l'artista es va establir a l’Estat espanyol amb el seu tercer marit, l'empresari i periodista mallorquí Pepe Tous, i va ser en aquest moment quan va adoptar els dos fills de la popular artista, Thais i José Zeus, ja que després del llarg i complicat part secret de la seva adolescència no havia pogut tenir més fills propis. 

A Cuernavaca va conèixer Diego Rivera, Frida Kahlo i l‘actriu Merle Oberon  

Gràcies al film ‘Locura de amor’ (1948), l’actiu Antonia Abad, dita Sara Montiel, va cridar l’atenció de la industria cinematogràfica mexicana, on va ser una artista cotitzada com ara Dolores del Río, María Félix, Miroslava, Katy Jurado, Arturo de Córdova i Pedro Infante, entre altres. L’any 1951 l’actriu va adquirir la nacionalitat mexicana, el mateix any en que el director Miguel Zacarías, que va dirigir les seves tres pel·lícules amb l’actor Pedro Infante, li va canviar el nom artístic per el nou de Sarita. Amb el nom de Sarita Montiel surt en els crèdits dels films rodats a Mèxic i a Hollywood. Així, Sarita Montiel va participar en catorze produccions mexicanes, debutant amb la pel·lícula ‘Furia Roja’ (1950), amb Arturo de Córdova. Després, els films ‘Cárcel de mujeres’ (1951), amb Miroslava Stern i Katy Jurado; ‘Necesito dinero’ (1951), amb Pedro Infante; ‘Porque ya no me quieres’ (1953), amb Agustín Lara, i altres, com ‘Piel canela’ (1953), que es va filmar en part a Cuba, on va conèixer Ernest Hemingway (Oak Park, Illinois, 21 de juliol de 1899-Ketchum, Idaho, 2 de juliol de 1961). En aquets anys, Sara Montiel va cantar en espectacles amb Los Panchos,  Agustín Lara i Pedro Infante. Durant la seva etapa mexicana Sara Montiel va llogar un habitatge a Cuernavaca, on va conèixer a altres figures cèlebres de aleshores com ara Diego Rivera, Frida Kahlo i l’actriu Merle Oberon.  

El partit stalinista ORT 

La Organització Revolucionària dels Treballadors (ORT) es va constituir l’any 1969 en una reunió clandestina celebrada al municipi d’Alcalá de Henares. Era una partit stalinista, doncs es considerava “marxista-leninista pensament Mao Zedong”. Una germana de Sara Montiel va ser una militant activa d’aquest partit. Aquesta seria la única relació que trobem de l’actriu amb el món stalinista, al que pertanyia Ramon Mercader, sempre que deixem de banda les simpaties d’Ernest Hemingway amb el PCE durant la nostra guerra civil de 1936-1939, com podeu veure en la seva novel·la ‘Por quién doblan las campanas’ (1940).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada