dilluns, 8 de desembre del 2014

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 8 de desembre de 1984 mor a Perpinyà l'anarcosindicalista Gregorio Ortíz Martínez

L'Escala
 Quan esclatà la Revolució del 19 de Juliol fou destinat com a voluntari  als batallons costaners de la Columna Ferrer i Guàrdia a la comarca de l'Alt Empordà (Figueres, Castelló d'Empúries, l'Escala, Port de la Selva).



Gregorio Ortiz Martínez 
 
El 8 de desembre de 1984 mor a Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord) l'anarcosindicalista Gregorio Ortíz Martínez. Havia nascut en data indeterminada a Huéscar (Granada, Andalusia). Quan esclatà la Revolució del 19 de Juliol del 1936 treballava a l’Estat francès i creuà el Pirineu per allistar-se com a voluntari a Sant Andreu de Palomar, de Barcelona, on fou destinat als batallons costaners de la Columna Ferrer i Guàrdia a la comarca de l'Alt Empordà (Figueres, Castelló d'Empúries, l'Escala, Port de la Selva). La Ferrer i Guàrdia, durant un temps s’allotjà a l’hotel Empúries (l’Escala).   
Després dels Fets de Maig de 1937 fou integrat amb la resta de milicians del seu grup en la 26 Divisió (l'antiga Columna Durruti) i marxà a lluitar al front d’Aragó.
El novembre de 1938 fou greument ferit al front del Segre.  
Amb el triomf feixista, marxà a l’Exili transpirinenc.
Milità en la Federació Local de Perpinyà de la Confederació Nacional del Treball de l’Exili (CNT-AIT), on va fer amistat amb companys exiliats de l’Escala, Roses i  Palafrugell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada