divendres, 5 de desembre del 2014

L’Estat dóna per acabat el retorn de ‘papers de Salamanca’ sense els cartells de Carles Fontserè


La Comissió de la Dignitat reclamarà els documents que falten  
Grup de l'Ateneu Enciclopèdic Popular a Porqueres (1990), amb Sandoval, Guillem Pizarro, Ferran Aisa, Carles Fontserè, Gerard Jacas i Maria.













TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/12/2014 
Porqueres (Pla de l’Estany).-  

La darrera tramesa de ‘papers de Salamanca’ va arribar dijous a les 8 del vespre a l'Arxiu Nacional de Catalunya, però les caixes no contenien cap cartell de Carles Fontserè, ha confirmat Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat.  
"Els cartells de Fontserè és una de les coses destacades que hem trobat a faltar", explica Cruanyes, que no dubtarà a "iniciar les accions legals" necessàries per reclamar aquest patrimoni.  
Tan bon punt van arribar les caixes procedents de Salamanca, Cruanyes va fer una primera inspecció i va detectar que en l'apartat corresponent als cartells només n'hi ha "uns pocs que són els més espellofats i bruts, cap de Fontserè".
El ministeri espanyol de Cultura va indicar dijous que ha donat per tancat l'enviament de documents i aquest s'ha restringit als objectes que tenen un propietari original o hereu reconegut. Segons el Ministeri de Cultura, aquest últim enviament inclou 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells, 2 làmines, 3 mapes i plànols, 4 banderes, 10 pamflets i 8 postals.  
De la seva banda, la Generalitat de Catalunya va considerar que s'haurien de rebre 300 caixes, 50 objectes (calendaris, cartells, àlbums de fotos i mapes, entre altres), 10 banderes i 3.000 llibres i publicacions periòdiques.  
El conseller de la Generalitat Ferran Mascarell s’ha mostrat disposat a emprendre accions legals per reivindicar el material que falta.  
Segons Cruanyes, els ajuntaments propietaris de documents que no s'han retornat també emprendran reclamacions als tribunals.
Segons el Ministeri, tota l'actuació s'ha fet d'acord al que estableix la Llei 21/2005 i a les sentències dictades pel Tribunal Constitucional. 
Carles Fontserè (Barcelona 1916-Girona 2007) va retornar l'any 1973 a Catalunya després d'un llarg exili a París, Mèxic i Nova York i es va instal·lar a Porqueres, al Pla de l'Estany. És autor d'una abundant obra cartellística de Catalunya, amb algunes obres icòniques del període de la Guerra Civil. Els últims anys de la seva vida va reivindicar insistentment el retorn dels seus cartells originals requisats pels franquistes als moments posteriors a la guerra del 1936-39, però va morir l’any 2007 sense veure realitzada la seva petició. Tota l'obra d'aquest dibuixant, escenògraf i fotògraf està donada a la Generalitat de Catalunya, tot i que falten els cartells requisats pel franquisme el 1939. El més conegut és el del pagès amb la falç al puny i la llegenda LLIBERTAT!, encarregat per la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). 

Mira també:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada