dissabte, 22 de novembre del 2014

La Trobada Popular Municipalista posa en marxa una candidatura rupturista pròpia per les eleccions municipals de Barcelona

D’aquesta manera s’ha tancat la porta a la possibilitat d’una llista conjunta amb Guanyem i altres formacions d’esquerres. 
El plenari d’aquest espai impulsat per la CUP de Barcelona rebutja així confluir en una llista única amb Guanyem de cara a les eleccions municipals del maig. 
S’ha volgut fer palès que la qüestió de fons era l’existència de dues lògiques diferents en els partits, la de ruptura i la de regeneració. 


DIRECTA 22/11/2014 
Esther Bermejo  

La tercera edició de la Trobada Popular Municipalista (TPM) ha congregat entre ahir i avui a Barcelona al voltant de 200 participants que han aprovat per unanimitat la necessitat de constituir de manera immediata una candidatura rupturista pròpia per a la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera s’ha tancat la porta a la possibilitat d’una llista conjunta amb Guanyem i altres formacions d’esquerres, una opció en la qual s’havia treballat i que va suposar la celebració conjunta de les Jornades Governar Obeint per a l’aprovació d’un codi ètic.  Precisament, les discrepàncies en el contingut d’aquest codi han pesat de manera notable en el distanciament respecte a la resta de partits. Les organitzadores de la Trobada, que ja tenien una proposta prèvia en aquest sentit, han exposat el document sorgit de les Jornades i les línies vermelles que consideraven que no s’havien de creuar. Per a la TPM, els càrrecs electes no poden rebre salaris superiors als 1.800 euros ni encadenar més de dos mandats i, exhaurits aquests, no han de poder optar a cap altre càrrec públic durant almenys quatre anys. En canvi, la proposta de Codi Ètic de les Jornades estableix un salari màxim de 2.200 euros i la possibilitat de prorrogar mandats. Un altre punt clau de dissens ha estat el referent a l’excedent de diners que resulta de la limitació salarial. Mentre que per a la TPM ha de destinar-se als moviments socials i d’empoderament popular i en cap cas al mateix partit o a pagar deutes bancaris, convertint-se en una forma de finançament irregular, el Codi Ètic deixa en mans de cada formació quin ús n’ha de fer, sempre que hi hagi transparència. El text derivat de les Jornades ha estat sotmès a validació en el plenari i ha estat rebutjat per unanimitat. 

Discrepàncies de projecte  

Aquests no han estat, però, els únics esculls a una confluència per a la qual, segons les organitzadores de la Trobada, hi ha hagut “molta interpel·lació pública, però poca intel·ligència emocional”. En diverses ocasions, s’ha volgut fer palès que la qüestió de fons era l’existència de dues lògiques diferents en els partits, la de ruptura i la de regeneració. “No volem un nou contracte social entre representants i representats, volem que s’empoderi la gent d’aquesta ciutat”, ha aclarit Ernest Gutiérrez, membre de la TPM. La portaveu, Maria Rovira, ha afirmat en referència a Guanyem que “es tracta de dos projectes polítics diferents”, perquè des de la Trobada s’aposta per una radicalització democràtica, basada en una forma de fer política diferent. “Nosaltres defensem una metodologia horitzontal, assembleària i oberta, no entenem que la participació ciutadana es limiti a consultar”, ha afegit Rovira. 
En aquest sentit, el portaveu de la CUP de Barcelona, Albert Martín, ha assegurat que “el procés de la TPM ha estat lent, però s’ha fet molt bé, perquè volíem ser exemplars pel que fa a la participació”. Respecte a les possibilitats d’una coalició entre les dues candidatures, ambdós portaveus han evitat posicionar-se clarament i han afirmat que, en qualsevol cas, hauran de veure’s les coincidències programàtiques quan els projectes estiguin més definits.  Municipalització i cogestió  
Més enllà de les relacions amb altres formacions, la Trobada ha servit per continuar avançant, entre ahir i avui, en els diversos eixos de treball i per validar les propostes que contribuiran a definir la candidatura que tot just es posa en marxa. La municipalització dels serveis i béns comunals ha estat la pedra angular en la majoria dels àmbits. Segons les representants de diverses comissions, cal que ens dirigim cap a una gestió cent per cent pública i directa, evitant més externalitzacions i recuperant allò que ja està externalitzat, i alhora introduir la gestió i cogestió ciutadana amb la creació de consells populars per a cada servei i equipament. Això es complementaria amb la creació d’empreses municipals en sectors estratègics, com, per exemple, una central de compres que abasteixi el petit comerç o una cadena hotelera pública que reemplaci les privades actuals per tal de reorientar el model turístic. 
S’ha fet èmfasi, d’altra banda, en les accions per fer front a les necessitats bàsiques de les persones, amb propostes com acabar amb els desnonaments o oferir un habitatge als sense sostre, sempre amb l’objectiu final d’atacar els problemes estructurals i no caure en l’assistencialisme. Pel que fa al que consideren la “democratització política”, s’aposta per mesures com la descentralització del poder de decisió cap als barris i l’empoderament dels espais de decisió ciutadans. La socialització de les tasques reproductives, la derogació de l'ordenança del civisme per tal de recuperar l’espai públic com a punt de trobada. La participació veïnal en urbanisme o en la gestió del turisme han estat també algunes de les propostes que les representants dels grups de treball han volgut destacar. 

Passes futures  

A part d’aquests principis que han de ser la base a partir de la qual s’elabori el programa de la candidatura de la TPM, falten per concretar aspectes com el seu nom o la metodologia per escollir les persones que la conformaran. Des d’ara es començarà a treballar de forma oberta i participativa, assegura Rovira, per tal de prendre decisions importants en la propera Trobada que, segons les organitzadores, se celebrarà probablement al gener. La CUP, per la seva banda, ha revalidat el seu suport a la TPM com a espai de contrapoder però també per definir la candidatura que ha de suposar l’entrada a les institucions. “Assumirem tot el que surti d’aquí”, ha assegurat Martín.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada