divendres, 31 d’octubre del 2014

Oleguer Pujol va usar un entramat de 39 empreses per blanquejar

Escorcoll a la casa d'Oleguer Pujol
La Fiscalia considera que en el conglomerat hi hauria implicats els altres 25 denunciats pel cas  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/10/2014 
Queralbs (Ripollès).- 

Segons l’agència EFE el fiscal sospita que Oleguer Pujol Ferrusola, fill menor de l'expresident de Catalunya Jordi Pujol Soey, va cometre delictes contra la Hisenda Pública i de blanqueig de capitals mitjançant un entramat de 39 empreses, en el qual suposadament estarien implicats els altres 25 denunciats pel cas, entre ells el seu soci Luis Iglesias. Aquestes són algunes de les conclusions de la denúncia presentada per la Fiscalia a l'Audiència Nacional, que instrueix el jutge Santiago Pedraz, segons ha difós EFE. 
El fiscal explica que el càlcul dels possibles fraus comesos per aquest grup de persones i empreses es dificulta per l'existència d'un entramat empresarial domiciliat, part a l'estranger i part a Espanya, així com pel maneig de capitals que tenen el seu origen o destí en el que es coneix com "paradisos fiscals". Relata que d'informes policials es conclou que hi ha una sèrie d'operacions immobiliàries sospitoses realitzades, entre d'altres, per Oleguer Pujol Ferrusola, utilitzant un entramat societari domiciliat al Regne d’Espanya i també a l'estranger que poguessin ser constitutives de blanqueig de capitals. 
En concret, relaciona compres d'immobles, propietat del Banc de Santander, a Bankia, a Prisa División Inmobiliaria, de finques a Melilla, a Costa Canària S.A., de l'edifici de l'Advocacia i la compravenda de participacions de la societat New Positively 21 S.L. per part de Bmd Toussaintkade 48 den Haag B.V. Segons el fiscal, en aquests fets hi van participar diverses mercantils que tenen en comú la seva opacitat i en alguns casos la seva domiciliació en territoris no cooperants com els denominats "paradisos fiscals", així com la presència d'Oleguer Pujol Ferrusola. 
A més, explica que l'origen dels diners no pot determinar-se mercè a la interposició de successives societats i operacions que ho difuminen. La Fiscalia va detectar les referides mercantils, a més del Regne d'Espanya, a Guernsey (una illa de la Corona britànica en el canal de la Mànega), Holanda, Regne Unit i Luxemburg. 
També el fiscal indica que es van efectuar inversions que no semblen tenir finançament suficient, que es van constituir hipoteques com a garantia de préstecs atorgats a persones jurídiques que no semblen ser titulars dels béns, que es van realitzar préstecs entre empreses sòcies i participades, i que es van situar al Regne d’Espanya fons procedents de l'exterior.
El fiscal comenta que ha d'estar-s’hi al curs de la investigació a través de la qual pugui arribar-se a conèixer les relacions existents però ocultes que donin més lògica al moviment de capitals. Afegeix que el benefici obtingut de cadascuna de les operatives immobiliàries descrites ha anat destinant-s’hi al llarg dels anys a diferents finalitats encara per determinar però que han obligat als denunciats al seu aflorament a l'economia legal. 
De tota manera, considera del tot necessària la utilització de mesures d'investigació judicial per conèixer en major mesura el funcionament de les societats i la participació efectiva i real que han tingut els denunciats i altres persones que no s'hagin pogut identificar fins a la data.
De moment, el cas d'Oleguer Pujol -que va ser detingut i posat en llibertat sense càrrecs per un presumpte delicte de blanqueig de capitals-, ja ha implicat altres persones, entre elles Sonia Soms Ferrer, la seva dona, per la causa oberta per Pedraz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada