divendres, 31 d’octubre del 2014

"Espagne 1937. Josep Rebull, la voie révolutionnaire". Nou llibre, en francès, d’Agustí Guillamón.

Josep Rebull fou portaveu de l’Esquerra del POUM, que durant els debats de preparació del congres d’aquest partit marxista, criticant seria i durament els errors d’Andreu Nin








Cal recordar, una vegada més, que davant la situació que vivim aquest moment és necessari més que mai conèixer la revolució del 19 de Juliol de 1936 sigui una cosa digna d’estudi, de manera profunda, al mateix temps que s’ha de reconèixer els fets, un nivell al que alguns stalinistes encara no han arribat), sinó conèixer a més els punts de vista revolucionaris sobre aquesta experiència, començant per aquelles persones revolucionaries que la van viure plenament.
El camarada Josep Rebull, fou un militant marxista que va participar plenament en les jornades de maig de 1937 a Barcelona com a portaveu de l’Esquerra del POUM.
Agustí Guillamón, infatigable historiador d’aquest període, ha publicat un complet estudi que torna emprendre i amplia els escrits de Rebull, subratllant la seva originalitat, en un llibre publicat el passat maig per Spartacus, amb el títol ‘Espagne 1937. Josep Rebull, la voie révolutionnaire’. 

En aquest llibre de Guillamón descobrim o redescobrim el punt de vista de Josep Rebull sobre les insuficiències dels Comitès de juliol de 1936, denúncia de les renúncies del moment, exposa els límits d’una col·lectivització que no va aconseguir superar el capitalisme sindical, i també, el seguidisme de la direcció del POUM respecte a la direcció sindical de la CNT. Sense abandonar el propi POUM va ser portaveu destacat d’una oposició interna lleial al partit.
Es tracta d’una lectura aconsellada igual per comunistes llibertaris que militants marxistes revolucionaris ja que es tracta d’un llibre indispensable para tothom que defensi la revolució del 19 de Juliol de 1936, en la posició d’anar a totes, cosa que ara mateix aquí i arreu podria tornar constituir una necessitat històrica.  
Traducció al francès pel CATS de Caen, aquest llibre val 12 euros. 
Per comandes:
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada