divendres, 31 d’octubre del 2014

Alarma en el món de l'excursionisme per la destrucció de camins vells

El Centre Excursionista de Banyoles difon un manifest en què es recorda el seu valor patrimonial i reclama a l'administració que els protegeixi. 
“Són un patrimoni de tots, que hem heretat dels nostres avis i que cal transmetre als nostres fills”.
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/09/2014 
Banyoles (Pla de l’Estany).- 

El Centre Excursionista de Banyoles (CEB) impulsa una campanya en defensa dels camins vells per evitar-ne la degradació o desaparició, com està passant els darrers anys, segons s'afirma en un manifest que es va presentar ahir al vespre a la ciutat de l'estany. En el document, que s'enviarà a entitats i particulars perquè hi donin suport, es reclama a les administracions “que se sensibilitzin i que protegeixin els camins vells”, un objectiu que -s'afirma en el document- depèn de la recuperació dels “drets que els emparen com a espais públics o bé que estableixin les lleis que siguin pertinents”.
Patrimoni històric
A aquest tipus de camins, d'origen remot i pensats per passar-hi a peu o amb animals de bast, i que van caure en desús a mitjan segle passat arran de la despoblació de la muntanya, els afecten de manera negativa el tancament de finques particulars, les explotacions forestals i la construcció de noves pistes i altres infraestructures. En el manifest es posa l'accent en el valor que tenen com a patrimoni històric, al marge d'una importància arquitectònica “gens menyspreable”.
Impacte econòmic
Titulat Manifest a favor dels camins vells, l'escrit remarca que es tracta d'espais de domini públic i l'ús que en fan els excursionistes: “Són les infraestructures necessàries i indispensables per als excursionistes, de la mateixa manera que els camps de futbol, les pistes de bàsquet, les piscines, etc. ho són per a diferents tipus d'esports.”

Quant a les repercussions econòmiques, s'apunta que la gent que circula per aquests camins representa “un turisme de qualitat que respecta la terra i hi aporta uns beneficis econòmics”. Sobre això últim, s'hi esmenta l'impacte econòmic de més de 3,2 milions d'euros que es calcula que va tenir l'any 2013 la xarxa Itinerària a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada