diumenge, 28 de setembre del 2014

Concentració al coll de Panissars per celebrar la victòria històrica del dia de Sant Miquel contra la croada del papa i del rei de França fa 729 anys

La trobada al coll de Panissars, amb estelades i banderes occitanes
Acte d’homenatge als defensors del país contra la croada papal de 1283-1285







TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/09/2014 
La Jonquera/El Portús (Alt Empordà).-  


Priorat de Santa Maria de Panissars
El coll de panissars ha acollit aquest diumenge al matí la 29a edició de la trobada per commemorar els 729 anys de la victòria catalana del dia de Sant Miquel de 1285. 

A l'acte d’homenatge als defensors del país contra la croada papal de 1283-1285, organitzat per l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), hi han assistir desenes de persones que a les dos quarts de dotze del migdia han participar a la tradicional ofrena floral a l'estela commemorativa que hi ha a l’antiga via Augusta de Santa Maria de Panissars a Sant Martí de Forn del Vidre. 

La croada contra la corona d'Aragó i el comtat d’Empúries va ser un conflicte bèl·lic que va durar del 1283 al 1285. 

La croada va ser declarada pel papa Martí IV per la seva intervenció de la corona d’Aragó en els afers sicilians en contra de la voluntat papal. 

La major part del conflicte es desenvolupà en terres catalanes, especialment al comtat d’Empúries i el de Girona tot i que els primers episodis van succeir a la frontera entre Navarra i Aragó. Les tropes catalans de Pere el Gran i del comte d’Empúries van atacar el Regne de Mallorca i les terres d’Occitània que ocupava el rei de França, Felip III, dit l’Ardit.  

La corona d’Aragó i el comtat d’Empúries, a les hores un estat medieval independent, van haver de lluitar contra el poderós exèrcit croat que donava suport a Felip III de França, fonamentalment compost per tropes del Regne de França, el Regne de Mallorca i la República de Gènova, únicament amb les tropes catalanes i valencianes, sense poder comptar amb la noblesa del Regne d'Aragó que va abstenir-se de participar en el conflicte. 

La pesta s'estengué entre els soldats francesos als entorns de Girona, que encerclats i malalts s'hagueren de retirar de l'Empordà i evacuaren Girona el 7 de setembre de 1285, però es van trobar la retirada tallada per Besalú, on Asbert de Mediona, el governador de la ciutat, després d'un primer intent d'assalt, feu obrir la porta aquaria per fer entrar seixanta cavallers que foren capturats, per sortir immediatament al capdavant de la guarnició que va derrotar els assetjants, forçant-los a una retirada pirinenca pels colls de Panissars i de la Massana, però com que molts soldats estaven malalts els catalans accediren a no atacar-los i els van deixar passar per Agullana. Una part de l'exèrcit francès volgué igualment creuar pel coll de Panissars, els defensors del qual no coneixien l'ordre de deixar pas franc, i els francesos hi foren aniquilats entre el 29 de setembre, en la batalla del dia de Sant Miquel al mateix coll de Panissars. El rei Felip III de França havia mort durant la nit del 28 al 29 de setembre a Els Masos de Vilanova de la Muga (Peralada), en un camí ple de morts per la pesta, i el seu fill, Carles de Valois, pogué arribar a Perpinyà el 5 d'octubre amb el cadàver del rei que havia estat despullat pels almogàvers. Els francesos mantingueren l'ocupació de la Vall d'Aran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada