El Principat d’Andorra va figurar en les llistes de paradisos fiscals que va elaborar l'OCDE a instàncies del G-20.
La Fiscalia Anticorrupció va demanar a la justícia que sol·liciti informació a Andorra i Suïssa sobre la possible existència en aquests països de comptes bancaris de Jordi Pujol Soley i la seva família, denunciats per delictes de corrupció i frau fiscal.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/08/2014
Queralbs (Ripollès).-
Segons l’agència EFE, en un despatx des de París, el Govern d’Andorra no pot negar-se a donar la informació fiscal que l’Estat espanyol li sol·liciti sobre casos concrets com el de Jordi Pujol Soley, en virtut dels compromisos adquirits davant el Fòrum Global sobre la Transparència, va assenyalar l'OCDE. El director de política fiscal de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Pascal Saint Amans, va subratllar que aquesta obligació afecta les demandes que l'administració tributària espanyola li pugui fer per a expedients que no hagin prescrit. Si el Govern andorrà obstaculitzés aquest procediment, "correria el risc de veure's en el banc dels acusats" davant els seus socis del Fòrum Global sobre la Transparència, va indicar Saint Amans, qui va dir desconèixer detalls concrets sobre el cas Pujol i va aclarir que la seva organització no tracta assumptes particulars.
El Principat d’Andorra va figurar en les llistes de paradisos fiscals que va elaborar l'OCDE a instàncies del G-20, però com tots els altres es va comprometre el 2009 a reformar la seva legislació i a modificar les seves pràctiques. Això va suposar en primer lloc, acceptar l'intercanvi d'informació fiscal dels països que se la requereixin per a casos concrets de residents.
Els informes
A l'informe sobre Andorra, el Fòrum Global sobre la Transparència va estimar que es tracta d'un Estat "parcialment complidor", la qual cosa significa la segona qualificació més baixa en una escala de quatre nivells. Durant el període de la revisió, entre juliol del 2010 i juny del 2013, Andorra va rebre 29 demandes d'informació de quatre països (no precisats), i va donar una resposta final a 20 d'elles. Saint Amans va precisar que el Principat pirinenc "sempre s'ha fet de pregar" i ha mostrat reticències a les reformes. Va afegir que el seu marc legal i legislatiu, una vegada que ha negociat acords bilaterals amb els principals països amb els quals té intercanvis financers, s'ajusta ara als estàndards internacionals, però que en la pràctica "no està tan bé".
Això no obstant, el director de política fiscal de l'OCDE, que s'ha reunit recentment amb el cap del Govern andorrà, creu que "les coses estan canviant" i que hi ha voluntat de complir. També va fer notar que l'escàndol Pujol revela el paper que ha tingut el secret bancari en l'ocultació de diners de no residents al fisc, però que "ara això s'ha acabat" perquè el que s'amagui "corre el risc que se'l descobreixi".
El mes de juliol passat la Fiscalia Anticorrupció va demanar a la justícia que sol·liciti informació a Andorra i Suïssa sobre la possible existència en aquests països de comptes bancaris de Jordi Pujol Soley i la seva família, denunciats per delictes de corrupció i frau fiscal.
El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va emetre també una comissió rogatòria en la qual s'interessa pels fons de la família de l'expresident català al Principat d’Andorra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada