dijous, 10 d’abril del 2014

El PP rebutja al Congrés paralitzar les prospeccions a la Costa Brava i a les Illes

La resta de grups de la Comissió de Medi Ambient van donar suport a una iniciativa contrària d'Esquerra Plural. 
Vint-i-una persones formaran la frase ‘ATUREM LES PROSPECCIONS’ a la porta del Parlament de Catalunya aquest dijous al migdia. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/04/2014 
Torroella de Montgrí (Baix Empordà).- 

Segons l’agència EFE el PP va rebutjar dimarts al Congrés una iniciativa d'Esquerra Plural per paralitzar les activitats de prospeccions de combustibles fòssils al Mediterrani, que afecten la Costa Brava i les Illes Balears.
La proposta va rebre 24 vots en contra del PP -contra la postura del mateix partit al Parlament balear- i 19 a favor de la resta dels grups de la Comissió de Medi Ambient de la Cambra baixa, en la qual la portaveu popular, María Teresa de Lara, va acusar el PSOE de fer i de dir coses diferents quan està al poder o a l'oposició. D'aquesta manera, la diputada es referia als reials decrets que concedeixen els permisos d'investigació per detectar possibles combustibles fòssils al mediterrani, signats el 2010 per l'aleshores ministre socialista d'Indústria, Miguel Sebastián.  Durant la defensa de la seva proposició no de llei, la portaveu d'ICV-EUiA, Laia Ortiz, va argumentar que hi ha un profund rebuig social, empresarial i institucional al projecte a les Balears i va recordar la Declaració del seu Parlament autònom, també de rebuig a les prospeccions petrolíferes. 
El president del Govern autonòmic de les Illes, José Ramón Bauzá, ha afirmat en diferents ocasions que si s'autoritzen les prospeccions petrolieres en aigües balears, l'executiu autonòmic interposarà totes les impugnacions que facin falta per defensar l'arxipèlag.  Amenaces en punts turístics 
Laia Ortiz va subratllar que les prospeccions representen una seriosa amenaça per a una zona "estratègica" del sector turístic -una situació que afecta tant Girona com les Balears- i posen en risc "un dels principals tresors" mediambientals del país. 
Després d'assenyalar els impactes "demostrats" que les activitats de prospecció tenen en els cetacis i la flora i fauna, la diputada va demanar al grup popular que sigui "coherent" amb la posició del seu partit a l'arxipèlag. En aquest sentit, Ortiz va recalcar que el discurs del partit en el poder és ple de contradiccions, en el qual pesa més l'element polític que el tècnic. 
Per la seva banda, María Teresa de Lara (PP) va dir que els permisos d'investigació no impliquen autorització per executar actuacions i va garantir que tant les avaluacions ambientals com les posteriors declaracions d'impacte tindran les màximes garanties. En una esmena oferta al grup promotor de la iniciativa, el PP instava al Govern a parar el projecte si es detecten potencials impactes significatius. Esquerra Plural ho va rebutjar al·legant que aquests termes ja es recullen a la recent aprovada Llei d'Avaluació Ambiental. 
La diputada eivissenca del PSOE, Sofía Hernanz, va destacar que en molt poques ocasions s'ha registrat a Balears un consens social tan ampli en contra d'un projecte, "conscients del gran dany ambiental i al nostre mitjà de vida" que això suposa. En la seva opinió aquest projecte no comportarà ni més riquesa ni més ocupació per a les illes. 
D'altra banda, Toni Cantó (UpyD) va dir que les prospeccions "no han de ser criminalitzades per si mateixes", però sí va sol·licitar que el PP ampliï els estudis i ofereixi les màximes garanties, perquè "nosaltres ja no ens refiem de vostès". 
Convergència i Unió també va donar suport a la proposta per una raó "essencial": respectar la postura del Parlament balear. La comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient al Congrés compta amb un vocal gironí, el diputat Carles Páramo. 
Despullats i coberts amb pancartes serà com membres d’entitats de la Plataforma Aturem les les Prospeccions a la Costa, com ara l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), IAEDEN o Projecte Ninam, per part del Nord-est, o Ecologistes en Acció de Catalunya, a les 11:30h, es concentraran aquest dijous al Parc de la Ciutadella de Barcelona, davant la porta de l’edifici del Parlament de Catalunya, per reivindicar a la cambra de diputats autonòmics catalans que es pronunciï en contra les prospeccions i l’explotació d’hidrocarburs a la Mediterrània. Vint-i-una persones formaran la frase ‘ATUREM LES PROSPECCIONS’.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada