dilluns, 3 de febrer del 2014

L'ONU insta el Govern espanyol a reparar les víctimes del franquisme

El relator de Nacions Unides assegura que la bretxa entre represaliats i institucions és "especialment profunda" i destaca la "paciència" de les víctimes. 
La institució recorda que la Memòria Històrica no és un assumpte de "política partidista", sinó una qüestió de "drets generals" que concerneix tothom.
 

[Agències, Madrid 03/02/2014] 

El relator per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Pablo de Greiff, ha instat aquest dilluns 3 de febrer el Govern del Regne d'Espanya a incrementar els recursos que es destinen a les víctimes de la guerra civil i el franquisme, després de dos anys sense partides pressupostàries del Govern central, a deixar sense efecte la llei d'amnistia del 1977 i a "reconsiderar" el Valle de los Caídos, perquè tots aquests assumptes no es poden tractar de manera "partidista".  
Greiff ha demanat també que el Govern espanyol es comprometi de manera "determinant i decidida" a reconèixer d'una vegada per sempre els drets de les víctimes del franquisme. I ha posat en relleu la "paciència" que durant aquestes dècades estan mostrant els represaliats. Greiff també ha advocat per reconsiderar l'actual model que deixa en mans de les associacions i dels particulars la responsabilitat de les exhumacions. 
Pel relator, les peticions de les víctimes del franquisme ni són "desmesurades", ni han d'estar a expenses dels vaivens electorals. Segons el seu parer, el Govern espanyol hauria d'afrontar aquest assumpte com una "prioritat" i establir-la dins de la seva agenda d'assumptes bàsics de la política d'Estat. "És especialment sorprenent observar que no s'hagi fet més en favor dels drets de les víctimes", ha exposat De Greiff, que ha instat a posar el centre d'aquest debat "per sobre de consideracions polítiques". "No són assumptes de política partidista, de redimir programes polítics particulars, sinó de principis i drets generals que concerneixen a tots", ha insistit. I ha deixat clar que amb aquest assumpte les víctimes no pretenen "reobrir ferides", sinó reparar una injustícia que, a la llarga, no ajuda a la integració social. 
Durant tota la setmana passada, el relator ha recorregut el Regne d’Espanya, també Barcelona on amb la CGT va tractat del cas Granado i Delgado de 1963, i ha mantingut entrevistes amb membres del Govern espanyol, de comunitats autònomes i amb representants d'associacions que lluiten per la memòria històrica.  
Aquest dilluns, Greiff ha presentat a Madrid un informe preliminar del document definitiu que elevarà al setembre. 
El relator de Nacions Unides ha mostrat la seva "preocupació" perquè els tribunals espanyols no investiguin les desaparicions de la dictadura, però també per la proposició de llei presentada pel PP al Congrés de Diputats que retalla la justícia universal. Si tirés endavant, ha advertit, seria contrària a les recomanacions del Comitè contra la Tortura i al Grup de Treball sobre les Desaparicions Forçades de l'ONU. 

Sorpresa per les decisions del ministeri públic 

De Greiff s'ha mostrat també preocupat per la negativa de la Fiscalia de l'Audiència Nacional a extradir investigats a l'Argentina, com Juan Antonio González Pachecho, 'Billy el Niño', i "sorprès" perquè la Fiscalia del Tribunal Constitucional hagi evitat que fixi doctrina sobre les desaparicions de la guerra civil i el franquisme. 
A més, ha recordat la "indignació" de les víctimes davant les plaques commemoratives i insígnies d'alts càrrecs de la Dictadura que encara avui hi ha en alguns carrers i places espanyoles. 
Aquesta no és la primera vegada que membres de l'ONU visiten Espanya per revisar la situació de les víctimes del franquisme. A finals del 2013, el grup de treball sobre desaparicions forçades també va visitar el Regne d’Espanya i va emetre un informe amb una sèrie de recomanacions al Govern espanyol. De moment, aquestes recomanacions no han tingut un canvi d'actitud al Govern central. Davant aquesta situació, Greiff s'ha limitat a ressaltar que el fet que hi hagi dos procediments de l'ONU en un espai relativament curt de temps "diu alguna cosa especial" sobre el que està passant al Regne d’Espanya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada