Camilo Alonso Vega al capdavant desfilant per La Rambla de Girona |
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/01/2014
Girona (Gironès).-
Durant els darrers dies del mes de gener i l’1 de febrer de 1939 es van produir els darrers bombardejos sobre la ciutat de Girona, on van morir més de cinquanta persones i centenars van resultar ferides.
Entre les 10 i les 11 del matí del dissabte 4 de febrer van entrar les tropes feixistes -Cuarta División de Navarra i els legionaris- comandats per Camilo Alonso Vega. Van trobar una ciutat en flames, causades pels mateixos bombardejos i pels sabotatges militars de l’exèrcit republicà en retirada.
A partir del dia següent, les noves autoritats feixistes iniciaven el procés de depuració de la població gironina que culminà amb milers de persones empresonades i centenars afusellades. L’1 d’abril s’acabà la guerra i s’inicià, a tot l’Estat espanyol, un règim feixista de terror que durà fins després de la mort del dictador Franco, com ara el obrers en vaga assassinats a Vitoria (Euskal Herria) per la Policia Nacional espanyola el 3 de març de 1976. En el tardofranquisme va ser garrota Salvador Puig Antic a la presó Model de Barcelona, el proper 2 de marça farà 40 anys, i el 27 de setembre de 1975 van ser afusellats dos militants bascos i tres del FRAP.
Homenatge a Girona el 4 de febrer
Pel proper dimarts 4 de febrer la CUP convoca un acte d’homenatge als lluitadors antifeixistes a la plaça Poeta Marquina de Girona, a les 19:30h. El nom d’aquesta plaça remet a un poeta i dramaturg que, a banda de no tenir cap relació amb la ciutat, va donar suport a l’Espanya feixista i va ocupar càrrecs de responsabilitat durant la Dictadura. En morir-se, el mateix Franco va assistir al seu funeral.
És per això que la CUP de Girona demana que es recuperi dins el nomenclàtor gironí el nom tradicional d’aquesta plaça i que, en restitució de la nostra memòria històrica col·lectiva, es canviï el nom de la plaça Poeta Marquina pel de plaça del Carril.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada